Haaviston maininta Whatsapp-yhteydestä ministeri­kollegoihin herätti kysymyksen tieto­turvasta – valtio­johdolla on käytössään ”korkealle tieto­turvallisuuden tasolle ulottuva puhelin­ratkaisu” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Haaviston maininta Whatsapp-yhteydestä ministeri­kollegoihin herätti kysymyksen tieto­turvasta – valtio­johdolla on käytössään ”korkealle tieto­turvallisuuden tasolle ulottuva puhelin­ratkaisu”

Haaviston avustajan mukaan kaikelle turvaluokitellulle aineistolle on omat kanavansa eikä Whatsappin välityksellä käydä turvaluokiteltua keskustelua.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde (oik.), Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto ja Norjan ulkoministeri Ine Eriksen Søreide tapasivat ulko- ja turvallisuuspoliittisessa seminaarissa Espoossa torstaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Julkaistu: 8.2. 17:26

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi HS:n haastattelussa, että hänellä on tiivistä yhteistyötä Ruotsin ulkoministeri Ann Linden ja Norjan ulkoministerin Ine Eriksen Søreiden kanssa.

”Soittelemme, ja meillä on Whatsapp-yhteys. Pidämme yhteyttä myös siitä, mikä on kunkin maan kansalaisten tilanne al-Holin leirillä”, Haavisto sanoi.

Maininta Whatsapp-yhteydestä herätti kysymyksen, millaista viestintää ulkoministeri voi yleisesti käytössä olevassa viestipalvelussa käydä. Se herätti myös kummeksuntaa Twitterissä, kun majuri Tuomo Rusila nosti asian esille. Rusila työskentelee Puolustusvoimien pääesikunnan johtamisjärjestelmäosaston kyberpuolustussektorilla.

”Ihan oikeasti? Whatsapp-yhteys?”, hän kirjoitti.

”Mikään maiden johdon välinen tiedonvaihto, edes turvallisuusluokka julkinen, ei ole niin vähäpätöistä etteikö se kiinnostaisi valtiollista tiedustelua”, Rusila jatkoi.

Whatsapp-sovellusta käyttää 1,5 miljardia ihmistä ympäri maailmaa. Sovelluksen viestit lähetetään salattuina, mutta sen tietoturvassa on ollut ongelmia.

Esimerkiksi viime vuoden lopulla uutisoitiin, kuinka Whatsapp ja sen yhdysvaltalainen omistajayhtiö Facebook haastoivat israelilaisen NSO Group -yrityksen oikeuteen, kun sen epäiltiin asentaneen vakoiluohjelman viestipalvelun käyttäjille ja vakoilleen sen avulla 1 400:aa käyttäjää.

Haaviston avustajan mukaan kaikelle turvaluokitellulle aineistolle on omat kanavansa eikä Whatsappin välityksellä käydä turvaluokiteltua keskustelua. Tästä syystä Haaviston mainitsemaan Whatsapp-yhteyteen ei liity tietoturvakysymyksiä, Haaviston avustaja Jeri Aalto viestitti HS:n kysyessä asiasta.

Ministeriöiden tietoturva-asiat kuuluvat valtioneuvoston kanslian tehtäviin. Valtioneuvoston kanslia myös vastaa ministeriöiden puhelimista.

Valtioneuvoston tietotoimialanjohtaja Max Hamberg kertoo luottavansa ulkoministeri Haaviston kykyyn arvioida sitä, minkälaisia asioita Whatsappin välityksellä voi käsitellä. Hambergin mukaan suomalaisministerit ovat hyvin tietoisia tietoturvan ja salassapidon merkityksestä.

”Normaaleilla viestivälineillä käytävä keskustelu on enemmän kollegojen välistä jutustelua eikä niinkään virallisten asioiden hoitoja. Niissä välineissä ei mitään salassa pidettävää tietoa välitetä”, Hamberg sanoo.

Valtioneuvoston viime vuonna julkaisemassa Ministerin käsikirja -ohjeistuksessa kerrotaan, etteivät matkapuhelimet pääsääntöisesti ole luotettavia viestintävälineitä. Ohjeistuksen mukaan ministereiden tulee hoitaa virkatehtäviään valtioneuvoston kanslian laitteilla ja tietojärjestelmillä.

Valtion ylimmällä johdolla sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeisillä johtajilla on käytössään erillinen ”korkealle tietoturvallisuuden tasolle ulottuva puhelinratkaisu”, selviää eduskunnan tarkastusvaliokunnalle annetusta asiantuntijalausunnosta. Tämä ratkaisu mahdollistaa asiakirjan mukaan salassapidettävät puhelut, konferenssipuhelut ja pikaviestit.

”Meillä on erilaisia ratkaisuja salassa pidettävän aineiston välittämiseen. On puhelinratkaisuja ja muitakin ratkaisuja, mutta en tietenkään voi lähteä niitä sen tarkemmin avaamaan”, Hamberg sanoo.

Vakoiluohjelma asentui vastaamattomalla puhelulla – Näin toimii Whatsappin hakkeroinnista syytetty yritys, joka on kaupannut tuotteitaan myös Suomen Puolustusvoimille

Ruotsilta katosi lapsia, Norjassa hallitus hajosi, Suomessa Haavisto joutui laillisuus­tutkintaan – Kolmen Pohjois­maan ulko­ministerit kertovat HS:n haastattelussa, miksi al-Hol vetää politiikan solmuun

Israelilaisyhtiön vakoiluohjelmistoja asennettiin puhelimiin Whatsappin avulla, sanovat tietoturva-asiantuntijat