Pakistanin vuoristosta pelastettu vuori­kiipeilijä Lotta Hintsa kertoo HS:lle evakuointia edeltäneistä tapahtumista - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Pakistanin vuoristosta pelastettu vuori­kiipeilijä Lotta Hintsa kertoo HS:lle evakuointia edeltäneistä tapahtumista

Lotta Hintsa ja hänen kiipeilyparinsa Donald Bowie evakuointiin lauantaina Pakistanin Karakorumilta. HS tavoitti Hintsan Skardun kaupungista, jossa hän odottaa Suomeen pääsyä.

Kuusi viikkoa sitten Lotta Hintsa julkaisi kuvan Pakistanista. Kuva: Lotta Hintsan Instagram-tili

Julkaistu: 9.2. 17:14

”Harmittaa, että tämä reissu loppui kuin seinään. Toivoin viimeiseen asti, että minulla olisi ollut mahdollisuus nousta huipulle asti”, Lotta Hintsa kertoo.

Hintsa ja hänen kiipeilyparinsa Donald Bowie evakuointiin lauantaina Pakistanin Karakorumin vuoristossa sijaitsevalta Broad Peakilta, maailman kahdenneksitoista korkeimmalta vuorelta.

He tavoittelivat noin 8 000 metrin korkeudessa olevaa huippua. Hintsa ylsi reilun 6 600 metrin korkeuteen ja Bowie noin 7 000 metrin korkeuteen ennen keskeytystä.

Lopulta Pakistanin armeija haki Bowien ja Hintsan helikopterilla leiristä, jonne kaksikko laskeutui Bowien keuhkokuumeen takia. HS tavoitti Hintsan puhelimitse sunnuntaina iltapäivällä.

”Minulla oli muutama tunti aikaa harkita, onko realistista enää lähteä yrittämään huippua. Oma vointi oli kuitenkin sen verran huono, ettei se enää ollut vaihtoehto.”

Päätökseen vaikutti myös sääennuste. Se kertoi yhä hankalimmista kiipeilyolosuhteista.

Hintsa kertoi sunnuntaina myös Instagramissa evakuoinnista.

Hintsa on parhaillaan Skardun kaupungissa Pohjois-Pakistanissa. Hän kertoo voivansa kohtalaisen hyvin.

”Näen lääkärin huomenna. Kun saan lääkäriltä matkustusluvan, palaan Suomeen.”

Hintsa on viihdealan ammattilainen, joka tuli tunnetuksi voitettuaan Miss Suomi -kilpailun vuonna 2013. Vuorikiipeily oli Hintsalle pitkään harrastus, mutta nykyisin se on hänelle myös ammatti. Hintsan vuorikiipeilyä rahoittavat sponsorit.

Hintsan leirikunta lähti matkaan joulukuun 18. päivä. He ehtivät siis kiipeillä reilut seitsemän viikkoa. Hintsa sairastui heti kiipeilyn aluksi ja kertoo syöneensä ensimmäiset 10 päivää antibiootteja. Olosuhteet olivat Karakorumilla haastavat.

”Se oli keuhkoille raskasta, kun ollaan ohuessa ilmanalassa, pakkasta on jatkuvasti 20–40 astetta ja teltoissa on kerosiinin savua”, Hintsa kertoo ja yskii välissä.

”Ne eivät ole otolliset olosuhteet parantumiseen.”

Hän kuvailee talvivuorikiipeilyä muutenkin ”väsytystaisteluksi”.

”Vessaa tai suihkua ei näe kuukausiin. Öisin herää siihen, kun tuulee jäätä naamalle. Koko ajan on kylmä ja väsyttää. Meillä oli onneksi hyvä kokki matkassa, mutta kyllä siinä sai kovan työn tehdä, ettei päässyt kuihtumaan.”

Viime viikon loppupuolella vuorella oli Hintsan mukaan myös hirmumyrsky, jonka takia retkikunnan piti leiriytyä pikaisesti 6 600 metrin korkeudessa. Myrskyn takia Hintsan ja hänen kiipeilykumppaneidensa sormet ja varpaat jäätyivät pahasti. Hintsan varpaat ovat edelleen tunnottomat. Voi viedä useamman viikon ennen kuin ne palautuvat, hän sanoo.

Kokemuksestaan huolimatta Hintsa aikoo jatkaa vuorikiipeilyä. Hän kertoo harjoittelevansa tänä vuonna Yhdysvalloissa.

”Katseeni on jo kesässä, jolloin meillä on seuraava iso tavoite.”

Hintsan valmentajana toimii Bowie. Hän on amerikkalainen ammattilaisvuorikiipeilijä.

Hintsa sanoo, että vaikka 8 000 metrin huippu jäi saavuttamatta, hän teki todennäköisesti silti historiaa.

”Karakorumilla ei ole kiipeillyt aikaisemmin talvella näin korkealla muita naisia. Siinä mielessä oli onnistunut suoritus.”

Hintsa on jakanut Instragram-tilillään useita kuvia ja kokemuksiaan kiipeilymatkasta.

Lue myös HS:n viime huhtikuussa julkaistu laaja artikkeli Lotta Hintsasta.

Pakistanin armeija pelasti entisen Miss Suomen Lotta Hintsan vuorelta, Hintsa kertoo Instagram-päivityksessään olevansa kunnossa ja julkaisi videon vuorelta

Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

Seuraa uutisia tästä aiheesta