Kotimaa

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu nosti vanhuksen kotihoito­maksuja yli 800 eurolla vuodessa

Lääkkeiden koneellisella jakelulla kunnat haluavat säästää hoitajien aikaa muuhun ja parantaa lääketurvallisuutta.

Lappeenrantalaisen Tuija Koskimäen iäkkään äidin kotihoidon palveluista maksamat kulut nousevat jatkossa yli 800 eurolla vuodessa lääkkeiden koneellisen annosjakelun vuoksi.

Äiti asuu Mikkelin Ristiinassa, jossa vanhusten kotihoidosta huolehtii Essote eli Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä. Viime vuonna Essote alkoi ostaa apteekeilta lääkkeiden koneellista annosjakelua kotihoidon asiakkaille. Sitä ennen kotihoidon työntekijät olivat tehneet lääkejakelun vaiheet itse.

Nyt kotihoitajat tuovat kahden viikon välein Koskimäen äidille muovinauhan, johon lääkkeet on lajiteltu valmiiksi kerta-annoksiksi.

Uudenlainen lääkkeiden jakelu nosti Koskimäen äidin kotihoidon kuukausimaksun 379 eurosta 447 euroon.

”Koneellisesta lääkkeenjaosta johtuen on määritelty 3h/kk lisää aikaperustaiseen laskutukseen”, maksupäätöksessä todetaan.

Kotihoidon maksut määräytyvät asiakkaan tarvitseman kotihoitoajan, perheen koon ja tulojen perusteella. Koskimäen äidin kohdalla uusi arvioitu aikamäärä kohosi 20 tuntiin kuukaudessa ja siten korkeampaan maksuluokkaan.

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu nosti äidin kotihoidon hintaa 67 eurolla kuukaudessa.

”Koneellinen lääkkeenjakohan on helpottanut hoitajien työtä, koska heidän ei tarvitse enää jakaa lääkkeitä, vaan lääkkeet ovat valmiina nauhassa. Miksi siitä pitää maksaa enemmän”, Tuija Koskimäki ihmettelee.

”Korotus on todella merkityksellinen äitini kohdalla. Kun ajattelen äitiäni ja vanhuksia ylipäätään, eläkkeet ovat aika pieniä.”

Kotiin annettavien palveluiden palvelupäällikkö Maija Loponen Essotesta kertoo, että koneellisen annosjakelun kuluja peritään asiakkailta niin, että asiakkaiden laskuun lisätään arvioitu aika, joka kuluisi keskimäärin yhden asiakkaan lääkehuoltoon kotihoidon itsensä toteuttamana.

”Essote maksaa tästä palvelusta apteekeille. Se on yksi asiakkaan palvelujen tuottamisen kustannuksista. Essoten kannalta on arvioitu, maksetaanko tästä työstä palkkaa vai ostetaanko sitä ostopalveluna”, Loponen sanoo.

”Toki kaikille asiakkaille koneellinen annosjakelu ei sovellu. On sellaisia lääkkeitä, jotka eivät käy tähän tai lääkkeitä, joiden annokset vaihtelevat paljon.”

Viime vuosina lukuisat kunnat ja kuntayhtymät ovat siirtyneet tai siirtymässä lääkkeiden koneelliseen annosjakeluun. Kuntaliiton erityisasiantuntija Anna Haverisen mukaan on tavallista, että kunnat perivät koneellisen annosjakelun kuluja asiakkailta lisäämällä asiakasmaksuun arvioidun ajan siitä, mitä lääkejakeluun kuluisi hoitajien työtä.

Sen sijaan erillistä lisämaksua siitä ei saa tulla asiakkaille. Eduskunnan oikeusasiamies linjasi asiaa vuonna 2013 tekemässään ratkaisussa. Koneellisen annosjakelun alkuaikoina kuntien käytännöissä oli kirjavuutta.

Haverisen mukaan ikäihmisten laatusuosituksissa kuntia kannustetaan hyödyntämään koneellista annosjakelua.

Sen katsotaan parantavan lääketurvallisuutta, kun kotihoidossa tapahtuvien inhimillisten virheiden mahdollisuus vähenee. Maija Loposen mukaan virheiden väheneminen on todettu Essotessakin.

Anna Haverisen mukaan koneellisen annosjakelun etuja on myös se, että lääkkeitä ei jää yli.

”Asiakkaan ei tarvitse ostaa lääkepurkkeja. Hän maksaa vain niistä lääkkeistä, joita hän käyttää”, Haverinen sanoo.

Haverisen mukaan koneellisen annosjakelun perusteena on myös vapauttaa hoitajien työaikaa hoitotyöhön, kun teknologia annostelee lääkkeet.

Maija Loponen huomauttaa, että Etelä-Savossakin kuntien talous tiukilla. Siellä vanhusten osuus väestöstä on suuri, ja kotihoidon työntekijöiden saatavuudessa on ongelmia.

”Saadaan se hoitajien resurssi muuhun työhön, kun lääkkeiden annosjakelu tulee apteekista. Meidän tehtävänä on pyrkiä siihen, että ihmiset saisivat hyviä palveluja. Joudumme miettimään konsteja, että olisimme tehokkaita näissä prosesseissa, että kuntien rahat riittäisivät paremmin”, hän sanoo.

Oikaisu 10.2. kello 10.50: Lääkkeet tuovat kotihoitajat, eivät kodinhoitajat kuten jutussa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  2. 2

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  3. 3

   Saksassa ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut ampumisissa kahdessa vesipiippu­kahvilassa, poliisin mukaan yksi epäilty ampuja on kuollut

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Jatkuva nahistelu miehistä, naisista ja sukupuolirooleista alkaa uhata uskottavuuttani kasvattajana

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää