Yöllä Suomeen saapunut myrsky nostatti kerrostalon kokoisia aaltoja Itämerellä – laiva­yhtiöt kulkevat normaalisti varoituksista huolimatta - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Yöllä Suomeen saapunut myrsky nostatti kerrostalon kokoisia aaltoja Itämerellä – laiva­yhtiöt kulkevat normaalisti varoituksista huolimatta

Myrskyvaurioiden vuoksi junia korvataan linja-autoilla Karjalan radan ja Savon radan osuuksilla. Rautateiden korjausaikataulusta ei toistaiseksi ole tietoa.

Julkaistu: 10.2. 6:47, Päivitetty 10.2. 9:28

Euroopassa riehunut Ciara-myrsky on aiheuttanut jonkin verran tuhoja myös Suomessa sunnuntain ja maanantain välisen yön aikana.

”Suomessa myrsky on kuitenkin jäänyt melko tavalliseksi talvimyrskyksi, eikä sitä ole meillä nimetty”, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Viljamaan mukaan myrsky saa nimen, jos se on niin kova, että tuhot ovat mittavia. Esimerkiksi aiemmin nimetyt myrskyt ovat aiheuttaneet sähkökatkoja 20–30 000 tuhannessa taloudessa.

Kovaa tuulta on odotettavissa myös maanantaina. Esimerkiksi Pohjois-Itämeren itä- ja länsiosiin on annettu aallokkovaroitus sekä Selkämeren pohjoisosaan ja Merenkurkkuun on annettu aallokkovaroitus. Itämeren pohjoisosissa tuulen odotetaan yltävän 19 metriin sekunnissa.

Tuulesta huolimatta Silja Line ja Viking Line liikennöivät maanantaina Ruotsiin ja Viroon normaalisti.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä yhtiöiden Ruotsin-laivoja jäi pysähtymättä Ahvenanmaalla myrskyisän sään vuoksi, mutta maanantaille Suomen-reittejä koskevia muutoksia ei ole tiedossa. Aamulla molemmista yhtiöistä arvioitiin, että myrsky on jo laantumassa.

Yhtiöt tiedottavat mahdollisista peruutuksista ja myöhästymisistä niiden sattuessa.

Korkeat aaallot iskivät Lauttasaaren rantaaan Helsingissä maanantaiaamuna. Kuva: Jarmo Ruhanen / Lukijan kuva

Kovimmat puuskittaiset tuulet ja aallokot osuivat Suomeen maanantaina aamuyöllä. Pojois-Itämerellä merkitsevä aallonkorkeus on ollut seitsemän metriä, ja yksittäiset aallot ovat yltäneet jopa 12 metriin.

Eniten puustovahinkoja on ollut Varsinais-Suomen ja läntisen Suomen alueella. Enimmillään sähköt olivat hetkellisesti poikki maanantain vastaisena yönä yli 16 000 ihmiseltä. Maanantaiaamuna kahdeksalta sähköttä oli reilut 7 000 ihmistä. Eniten sähkökatkoja on ollut lounaisrannikolla.

Myrsky on myös haitannut laivaliikennettä. Eskilsön lossi Kaskisessa keskeytti liikennöinnin huonon sään vuoksi. Viking Line ilmoitti peruvansa sunnuntai-illan Maarianhamina–Helsinki-vuoron ja kaksi maanantaiaamun Maarianhamina–Tukholma-vuoroa sääolosuhteiden takia.

Suomessa sunnuntain kovimmat tuulet mitattiin Utön saarella, 28,6 metriä sekunnissa.

Imatran ja Lappeenrannan välisillä rataosuuksilla henkilöjunia korvataan linja-autoilla, kertoo Rataliikennekeskus Finrail. Lappeenrannan ja Joutsenon välinen liikenne korvataan toistaiseksi linja-autoilla, kertoo VR.

VR:n mukaan Imatralta kello 05.08 Helsinkiin matkaava Intercity 102 on korvattu bussilla Joutseno–Lahti-välillä. Kuopiosta Kouvolaan matkaavan Intercity 700:n matkustajat joutuivat vaihtamaan Pieksämäellä bussiin.

Imatran ja Lappeenrannan osuudella vauriosta kärsitään Joutsenon ja Muukon välissä.

Tällä tietoa vauriot johtuvat öisestä myrskystä, Rataliikennekeskuksesta kerrotaan STT:lle.

Pieksämäen ja Mikkelin rataosuudella Haukivuoren ja Loukolammen välissä ollut sähkövaurio on saatu korjattua, ja junat ovat kulkeneet tällä osuudella normaalisti kello yhdeksästä lähtien.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin Iiris Viljamaan mukaan kovaa puuskittaista tuulta on odotettavissa maan etelä-, keski- ja länsiosassa vielä aamu- ja keskipäivän aikana. Iltaa kohden tuulet laantuvat. Matalapaine siirtyy maanantain ja tiistain aikana Jäämerelle.

Britanniaan iskenyt Ciara-myrsky nosti tulvavettä kaduille Manchesterissa sunnuntaina. Kuva: JON SUPER / Reuters

Yhdysvaltain rannikolta alkuviikosta alkunsa saanut Ciara-myrsky saavutti sunnuntaina Brittein saaret ja eteni edelleen Manner-Eurooppaan. Tuulet yltyivät päivällä 28 metriin sekunnissa sekä Britanniassa että Hollannissa. Myrskyvaroitus annettiin myös Belgiassa ja Ranskassa, jossa puuskien odotettiin yltyvän peräti 38 metriin sekunnissa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan satoja lentoja ja junia peruttiin maanantaina myrskyn takia. Britanniassa ja Irlannissa sähköt ovat olleet poikki kymmenistätuhansista kodeista. Ranskan pohjoisosissa ihmisiä on kehotettu välttämään rannikkoa myrskyn takia.

Kovin myrskytuuli, 41 metriä sekunnissa, on mitattu Walesin luoteisosassa Aberdaronin kylässä.

Jo sunnuntaina Euroopassa peruttiin myrskyn vuoksi useita lentoja. Esimerkiksi Amsterdamin Schipholin lentokenttä peruutti myrskyn vuoksi sunnuntaina ainakin 240 lentoa, kertoi uutistoimisto Reuters.

Saksassa Frankfurtissa peruttiin Reutersin mukaan sata lentoa myrskyn vuoksi, jota saksalaiset kutsuvat Sabineksi. Valtion rautatieyhtiö DB keskeytti pitkänmatkan junaliikenteen koko maassa ja paikallisjunien liikenteen maan luoteisosissa.

Lisäksi Belgiassa on suljettu tuulivoimaloita myrskyn takia.

Euroopassa riehuva Ciara-myrsky saapui Suomeen: häiritsee laiva­liikennettä ja katkoi sähköjä

Seuraa uutisia tästä aiheesta