Vakavan häirinnän kohteeksi joutunut kirjailija Jessikka Aro valittaa käräjäoikeuden lähestymis­kielto­tuomiosta - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Vakavan häirinnän kohteeksi joutunut kirjailija Jessikka Aro valittaa käräjäoikeuden lähestymis­kielto­tuomiosta

Toimittaja-kirjailija Aro on tutkinut Venäjän informaatiovaikuttamista ja joutunut vihakampanjoiden kohteeksi muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Jessikka Aro Kuva: Sami Kero / HS

Julkaistu: 10.2. 16:58, Päivitetty 10.2. 17:20

Vakavan häirinnän kohteeksi joutunut kirjailija Jessikka Aro valittaa Helsingin käräjäoikeuden tammikuisesta lähestymiskieltotuomiosta. Aro haki käräjillä lähestymiskieltoa kahta häntä häirinnyttä someaktiivia vastaan.

Kaksikko on kutsunut työkseen Venäjän informaatiovaikuttamista tutkinutta Aroa muun muassa Nato-trolliksi ja hybridisotilaaksi sekä väittänyt, että tämä käy sotaa suomalaisia vastaan. Häirintää on Aron mukaan tehty muun muassa MV-julkaisun välityksellä, julkaisemalla videoita Youtubessa ja levittämällä Arosta väittämiä pitkin sosiaalista mediaa.

”Häirintä on jatkuvasti pahentunut ja Arolle on seurannut siitä vakavia fyysisiä ja henkisiä oireita”, hovioikeusvalituksessa sanotaan.

Vaikka käräjäoikeus katsoi, että kaksikko häiritsi vakavasti Aroa toiminnallaan, se hylkäsi Aron lähestymiskieltohakemuksen näitä vastaan. Käräjäoikeuden mukaan lähestymiskiellolla ei haeta suojaa esimerkiksi mahdollisia kunnianloukkauksia vastaan vaan esimerkiksi häiritseviä yhteydenottoja ja fyysistä häirintää vastaan.

Aron asianajaja Martina Kronström ei allekirjoita käräjäoikeuden tulkintaa. Aron hovioikeusvalituksen mukaan käräjäoikeus on soveltanut lähestymiskieltolakia virheellisesti, sillä myös sähköisesti tai internetissä tapahtuva häirintä on vakavaa häirintää, joka voidaan kieltää.

”Lähestymiskieltolain ja sen esitöiden valossa on selvää, että lähestymiskieltolailla on tarkoitettu suojata juuri tässä asiassa kyseessä olevan kaltaisen häirinnän kohteeksi joutuneita. Myös sähköisesti tai internetissä tapahtuva häirintä on sellaista vakavaa häirintää, joka lähestymiskiellolla voidaan kieltää. Tätä ei ole käräjäoikeuden ratkaisussa ymmärretty”, valituksessa sanotaan.

Lisäksi valituksessa katsotaan, että käräjäoikeus on keskittynyt arvioimaan täyttävätkö kaksikon toimet rikoksen tunnusmerkistön, kun olisi pitänyt arvioida sitä, voiko toiminta aiheuttaa rikoksen tai häirinnän uhkaa tulevaisuudessa.

Aro vaatii lähestymiskiellolla sitä, että kaksikolta kielletään Aron seuraaminen, Aron esiintymistilaisuuksiin tuleminen, Aron videointi ja Aroa koskevan halventavan materiaalin levittäminen ja esittäminen.

Oikeus hylkäsi Ylen toimittajan hakeman lähestymiskiellon kahdelle MV-lehden aktiiville