Yhä useammalla suomalaisella todetaan klamydiatartunta, valtaosa tapauksista on oireettomia - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Yhä useammalla suomalaisella todetaan klamydiatartunta, valtaosa tapauksista on oireettomia

Viime vuonna Suomessa todettiin yli 16 000 klamydiatartuntaa. Osasyy klamydian yleisyyteen löytyy kotitestien suosiosta.

Klamydiatartunta voidaan todeta virtsasta noin viikon kuluttua tartunnasta. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Julkaistu: 11.2. 11:48

Yhä useammalla suomalaisella todetaan klamydiatartunta. Viime vuonna tapauksia todettiin 16 178, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteristä. Määrä on ennätyksellisen suuri.

Todettujen klamydiatartuntojen määrä on noussut viime vuosikymmenien aikana tuntuvasti. Vuonna 1995 klamydiatartuntoja oli THL:n mukaan reilut 8 000, kun viime vuonna luku oli kaksinkertainen.

Kuvantamis- ja laboratoriopalveluita tarjoavan Synlab-yrityksen mukaan klamydiatartuntatilastojen kasvussa näkyy testausaktiivisuuden lisääntyminen. Synlab ylläpitää nettisivustoa, jonka kautta myydään kotoa käsin tehtäviä laboratoriotestejä.

”Kaikista palvelun kautta analysoiduista klamydia- ja tippurinäytteistä noin 8 prosentissa todetaan klamydia, ja tippuritartuntoja todetaan alle 1 prosentissa näytteistä”, Synlabin tiedotteessa kerrotaan.

Synlabin Suomen lääketieteellinen johtaja Tommi Vaskivuo pitää klamydiatartuntojen määrän kasvua huolestuttavana, mutta hyvänä hän näkee sen, että yhä useampi ihminen tekee testin.

”Mitä enemmän myös oireettomat ihmiset testaavat itsensä, sen suuremmalla todennäköisyydellä seksitautien määrä vähenee tulevaisuudessa”, hän sanoo tiedotteessa.

Synlabin mukaan kotitestauksen on todettu lisäävän erityisesti miesten testausaktiivisuutta.

Kesällä Maailman terveysjärjestö WHO:n asiantuntija arvioi, että yksi syy seksitautien määrän kasvuun on deittisovellusten suosiossa.

”Ihmiset ovat välinpitämättömämpiä ehkäisystä. Tämä on vaarallista, kun otetaan huomioon seksikumppanien löytämisen helpottuminen deittisovellusten kaltaisilla apukeinoilla”, WHO:n lisääntymisterveysyksikön asiantuntija Teodora Wi sanoi.

Klamydia on Suomen yleisin seksitauti. Valtaosa, noin 80 prosenttia, klamydiatapauksista on oireettomia. Myös oireeton klamydia voi tarttua. Hoitamaton klamydia voi aiheuttaa miehille lisäkiveksen tulehduksen ja naisille sisäsynnytintulehduksen, joista voi seurata lapsettomuutta.

Klamydiaa todetaan eniten nuorilla naisilla. Vuonna 2018 todetuista klamydiatartunnoista 58 prosenttia todettiin naisilla ja 79 prosenttia kaikista tartunnan saaneista oli 15-29-vuotiaita.

HS kertoi viime keväänä klamydian testaukseen liittyvistä ongelmista. Suomesta löytyi ainakin sata klamydiatapausta, joiden kantajat todettiin alun perin terveiksi. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) kävi tämän takia satojatuhansia vanhoja testituloksia läpi.

Piiloon jääneet tautitapaukset johtuivat ilmeisesti muuntuneesta klamydiakannasta, jota Etelä- ja Lounais-Suomen laboratorioissa käytössä ollut testi ei pystynyt tunnistamaan.

Virheellisiä tapauksia löytyi Husin lisäksi Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien laboratorioissa sekä Synlabin ja Yhtyneet Medix Laboratorioiden yksityislaboratorioissa.

Muuntuvaa klamydiaa joudutaan testaamaan nyt tuplatesteillä – ”Kesän kynnyksellä on tärkeää, että tuloksiin voi luottaa”

Suomessa selvitetään kymmeniätuhansia vanhoja testituloksia, sillä klamydiaa on jäänyt paljastumatta – Ruotsissa muuntunut tauti jätti tuhansia tartuntoja piiloon

Kesä on kukkeimmillaan, mutta sukupuolitautien poliklinikka on kiinni – positiiviset tulokset kerrotaan silti, lupaa Hus