Kotimaa

Poliisitutkinta paljastaa: Arvokuljetusryöstön yrityksestä syytettyä epäiltiin teosta jo 15 vuotta sitten

Poliisi epäili ryöstöyrityksestä kolmea muutakin miestä. Yksi heistä on Bats-rikollisryhmän johtohahmo.

Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan Turussa tapahtuneesta arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä syytettyä espoolaismiestä epäiltiin teosta jo vuonna 2005 eli 15 vuotta sitten.

Syyttäjä hakee 44-vuotiaalle miehelle yli seitsemän vuoden vankeutta törkeän ryöstön yrityksestä sekä törkeästä ampuma-aserikoksesta. Viisi naamioitunutta ihmistä yritti ryöstää arvokuljetusauton Prisma Tampereentien pihalla elokuussa 2002.

Espoolaismiehen osallisuuden tutkinta ei kuitenkaan edennyt vuonna 2005, sillä hän oli silloin kärsimässä pitkää vankeusrangaistusta. Poliisin oli tarkoitus jatkaa tutkintaa, kun mies vapautui, mutta tämä sai uuden pitkän tuomion.

STT:n tietojen mukaan mies tuomittiin vuonna 2007 vankilaan samassa huumejutussa usean korkean profiilin rikollisen kanssa. Mies hankki syksyllä 2006 neljän kilon amfetamiinierän Virosta ja piilotti sen maastokätköön Helsingissä.

Poliisi sai kytkettyä vuonna 1975 syntyneen miehen arvokuljetusauton ryöstöyritykseen dna-näytteen ansiosta. Ryöstäjät polttivat pakoautona käyttämänsä pakettiauton. Poltetun auton läheisyydestä löydettiin näppylähanskat. Niistä saatiin dna-näytteet, mutta näyte ei vastannut rekisterissä olevia tietoja.

Vasta elokuussa 2005 keskusrikospoliisin rikostekninen laboratorio pystyi yhdistämään näytteen espoolaismieheen.

Puolustuksen mukaan syytetyllä oli 2000-luvun alussa rakennusmiehiä välittävä vuokratyöyritys Tukholmassa. Dna-näyte on voinut päätyä hanskoihin, kun syytetty jakoi työvälineitä rakennusmiehille.

Poliisin mukaan tämä on mahdotonta, sillä dna-näytettä löytyi molempien hanskojen sisäpinnoilta.

Esitutkintamateriaalista selviää myös se, että poliisi epäili teosta kolmea muuta miestä, mutta heidän osallisuudestaan ei ole riittävästi näyttöä. Yksi miehistä oli Bats-rikollisryhmän johtohahmo ja toinen tämän turkulainen tuttava. Poliisi epäili turkulaismiestä osallisuudesta ryöstöyritykseen jo vuonna 2002.

Poliisi uskoo, että yksi ryöstäjistä oli turkulainen, sillä silminnäkijä kertoi yhden ryöstäjistä puhuneen selvällä Turun murteella. Pakoauton reitin suunnitteleminen vaati poliisin arvion mukaan paikallistuntemusta.

Syyttäjän näkemyksen mukaan ryöstöyrityksen taustalla oli Bats-rikollisryhmä. Krp:n asiantuntijan, rikosylikonstaapeli Kimmo Kylmäkosken mukaan syytteessä oleva espoolaismies on ollut mukana ryhmän toiminnassa sen perustamisvuodesta 2002 alkaen.

Kylmäkosken mukaan skini-aatteen pohjalle perustetussa Bats-ryhmässä on noin 15 jäsentä, ja se toimii Helsingin ja Tukholman alueiden lisäksi Joensuun alueella. Ryhmän jäsenillä on tunnuksena lepakkotatuointi oikeassa peukalonhangassa.

Espoolaismies kertoi hankkineensa lepakkotatuoinnin jo 1990-luvulla. Hän ei kertomansa mukaan kuulu Bats-ryhmään.

Poliisi avasi ryöstöyrityksen tutkinnan viime vuonna, sillä törkeän ryöstön yritys vanhenee 20 vuodessa. Tutkintaa on vaikeuttanut ajan kulumisen lisäksi tekniikan vanheneminen. Poliisi ei saanut siirrettyä Prisman valvontakameroiden videota nykyaikaiseen muotoon.

Valvontakamerajärjestelmä tallensi usean kameran kuvan yhdelle vhs-kasetille. Edes krp:n rikostekninen laboratorio ei saanut muutettua nauhaa katsottavaan muotoon.

Poliisi sai viime vuonna parikymmentä uutta vinkkiä. Yksi niistä liittyi mustaan amerikanrautaan.

Turkulainen mies näki ryöstössä käytetyn pakettiauton ajavan mahdollisesti vastaansa ryöstöyritystä edeltävänä päivänä. Pakettiauton perässä ajoi musta iso amerikanrauta. Mies arvioi, että auto oli mahdollisesti vuosimallin 1969 Buick Skylark, tarkemmalta malliltaan Gran Sport 400.

Poliisi selvitti kaikki tapahtuma-aikaan Suomessa olleet Buick‐merkkiset henkilöautot, mutta ei löytänyt linkkiä ryöstöyritykseen.

Esitutkintamateriaalista selviää poliisin kova paine selvittää rikos. Viisi päivää ryöstöyrityksen jälkeen poliisi sai hälytyksen. Sivullisen tekemä hälytys koski seuruetta, joka oli laittanut auton takakonttiin pitkän aseen.

Poliisipartio pysäytti auton, josta löytyi ilmakivääri- ja pistooli.

Seurue ilmoitti olleensa ampumassa ilma-aseilla Orikedolla. Seurueen kolme aikuista otettiin kiinni ryöstöyrityksestä epäiltyinä. Yhden kiinniotetun alaikäiset lapset jouduttiin sijoittamaan pienten lasten vastaanottokotiin. Seurue vapautettiin seuraavana päivänä kuulusteluiden ja kotietsinnän jälkeen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

Ryöstöyritys oli vanhenemassa


Poliisi kertoi viime vuonna, että vuonna 2002 tapahtunut ryöstöyritys oli nostettu aktiiviseen tutkintaan. Tutkinnan avaaminen liittyi rikosnimikkeen vanhenemiseen. Törkeän ryöstön yritys vanhenee 20 vuodessa.

Lokakuussa poliisi ilmoitti ottaneensa kiinni yhden henkilön epäiltynä ryöstöyrityksestä.

Poliisi epäili aluksi miestä myös kahdesta murhan yrityksestä, sillä pakoautosta ammuttiin poliisia kohti. Tämä epäily jäi, sillä asiantuntijan mukaan ampumamatka oli niin suuri, että poliisit eivät olleet hengenvaarassa.

44-vuotiasta miestä syytetään myös törkeästä ampuma-aserikoksesta. Hänen asunnostaan löytyi viime vuonna kaksi asetta. Toinen niistä oli sarjatuliase, M56-konepistooli.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Työhaalareissa ei pitäisi olla asiaa julkiseen liikenteeseen

  4. 4

   Juha Marin alkoi seurustella unelmiensa naisen kanssa, ja neljän päivän päästä hän kosi – Asiantuntijat kertovat, miksi osa ihmisistä rakastuu salamannopeasti

   Tilaajille
  5. 5

   Koronavirus voisi Suomessakin sulkea kouluja ja päiväkoteja – tartuntatautilaki tarjoaa viranomaisille järeät keinot

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  3. 3

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  4. 4

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  5. 5

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää