Syyttäjä kertoo lisätietoja Kemin tapauksesta: Nelihenkinen perhe piti miestä vankinaan asunnossaan kaksi vuotta, uhri asui samassa naapurustossa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Syyttäjä kertoo lisätietoja Kemin tapauksesta: Nelihenkinen perhe piti miestä vankinaan asunnossaan kaksi vuotta, uhri asui samassa naapurustossa

Syyttäjän mukaan syytetyt pitivät ihmisiä vankina asunnossa taloudellisesta motiivista. Uhreiksi joutui kolme henkilöä.

Julkaistu: 11.2. 15:45

Syyttäjän mukaan Kemin poikkeuksellisten vapaudenriistojen taustalla oli taloudellinen motiivi, sillä rikoksista syytetyt hankkivat vankeina pitämiensä ihmisten avulla rahaa itselleen.

Ihmisiä pidettiin syyttäjän mukaan vankina nelihenkisen perheen asunnossa.

Aluesyyttäjä Pia Raappana-Grönvall vaatii kahdelle naiselle ja neljälle miehelle useiden vuosien ehdottomia vankeustuomioita laajassa rikoskokonaisuudessa, jossa syyttäjän mukaan pidettiin kolmea miestä vankina yksityisasunnossa Kemissä Lapissa.

Oikeudenkäynti on meneillään Lapin käräjäoikeudessa.

Lue lisää: Syyttäjä: Neljän hengen joukko piti viisikymppistä miestä vankinaan kaksi vuotta Kemissä – pakotettiin kotiorjaksi ja varastamaan tavaraa.

Rikosepäilyistä kertoi maanantaina ensimmäisenä STT. Syyttäjä Raappana-Grönvall kertoi tiistaina HS:lle epäiltyjen rikosten taustoista.

Syyttäjän mukaan kolmea miestä pidettiin vankina yksityisasunnossa Kemissä. Asunto kuului perheelle, jonka muodostavat 41-vuotias mies ja 42-vuotias nainen sekä kaksi heidän hieman yli 20-vuotiasta lastaan.

He ovat syytettyinä oikeudenkäynnissä. Perheen neljän jäsenen lisäksi törkeästä vapaudenriistosta on syytteessä yksi muu henkilö. Kuudes syytetty on syytteessä muista rikoksista.

Syytetyt ovat kiistäneet oikeudessa kaikki syytteet.

Syyttäjä Raappana-Grönvallin mukaan heitä ei ole aiemmin tuomittu vakavista rikoksista.

”Heillä ei ole ainakaan merkittävää aikaisempaa rikostaustaa. Osalla heistä taitaa olla ihan puhdas rekisteri”, syyttäjä sanoo.

Syyttäjän mukaan syytettyjen ja törkeän vapaudenriiston uhrien välillä vaikuttaa olleen jonkinlaista kanssakäymistä entuudestaan.

Pisimmän törkeän vapaudenriiston uhriksi joutui syyttäjän mukaan 49-vuotias mies, jonka epäillään joutuneen olemaan asunnossa vankina noin kaksi vuotta vuosina 2015–2017.

”Hän asui samassa naapurustossa ja ajautui jotenkin siihen asuntoon. Hänen läheisellään ja syytetyillä oli jonkinlainen velkasuhde, ja he alkoivat periä velkaa häneltä”, Raappana-Grönvall sanoo.

Syytteen mukaan mies pääsi pakenemaan muutamia kertoja, mutta hänet saatiin aina kiinni ja tuotiin takaisin vangiksi.

Miestä pidettiin patteriin sidottuna nippusiteillä. Kesäkuussa 2017 kaksi miessyytettyä oli syyttäjän mukaan hyppinyt uhrin nilkkojen päällä niin, että uhrille tuli leikkaushoitoa vaatineita murtumia. Uhri toimitettiin sairaalaan, mutta hänen ei ollut annettu jäädä sinne saamaan hoitoa.

Uhri pääsi pakenemaan noin kuukauden kuluttua Ouluun. Siellä hän pääsi sairaalahoitoon ja toinen jalka kipsattiin.

Uhria pahoinpideltiin myös muilla tavoin. Syyttäjän mukaan mies pakotettiin myös esimerkiksi siivoamaan asuntoa ja joukon autoja, pesemään pyykkiä sekä varastamaan ruokaa ja tavaraa.

Toinen asianomistaja joutui olemaan syyttäjän mukaan vankina noin kolmen viikon ajan vuonna 2018.

”Hänelle tarjottiin alkoholia ja hän lähti mukaan toiselta paikkakunnalta, mutta häntä ei sitten päästetty pois asunnosta. Hän joutui olemaan asunnossa 23 vuorokautta”, syyttäjä sanoo.

Kolmas asianomistaja oli syyttäjän mukaan vankina syyskuussa 2017 parin viikon ajan.

”Hän oli oleskellut ensin vapaaehtoisesti asunnossa. Kun hän oli yrittänyt poistua, häntä ei päästetty lähtemään”, Raappana-Grönvall sanoo.

Syyttäjän mukaan syytetyt ottivat ihmisiä vangeikseen saadakseen itselleen rahaa.

”Käsittääkseni kukaan heistä ei ole töissä”, Raappana-Grönvall sanoo.

Yksi syytetyistä pakotti syytteen mukaan 49-vuotiaan uhrin perustamaan nimiinsä firman. Yhtiön nimiin hankittua maksukorttia käytettiin maksuvälineenä eri paikoissa, ja uhri pakotettiin myös tilaamaan tavaraa yhtiön nimiin ilman minkäänlaisia maksuaikeita.

Uhrin pankkitililtä vietiin rahaa yli 20 000 euroa.

Toisen uhrin henkilötiedoilla tekaistiin syytteen mukaan muun muassa lainahakemuksia ja hankittiin tavaraa yhteensä lähes 34 000 euron edestä. Epäonnistuneita huijausyrityksiä oli lisäksi yli 21 000 euron arvosta, syytteessä kerrotaan.

Käräjäoikeus antaa tuomion huhtikuun puolivälissä.

Syyttäjä: Neljän hengen joukko piti viisikymppistä miestä vankinaan kaksi vuotta Kemissä – pakotettiin kotiorjaksi ja varastamaan tavaraa