Kaksi rokottamatonta nuorta aikuista on joutunut tuhkarokon takia sairaalaan Pirkanmaalla – altistuneita noin sata - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Kaksi rokottamatonta nuorta aikuista on joutunut tuhkarokon takia sairaalaan Pirkanmaalla – altistuneita noin sata

Kahden sairastuneen oireet ovat olleet tiedotteen mukaan voimakkaita, joten heidät on siksi otettu sairaalahoitoon.

Julkaistu: 12.2. 14:15, Päivitetty 12.2. 15:53

Kaksi pirkanmaalaista nuorta aikuista on joutunut sairaalahoitoon kaukomatkan jälkeen puhjenneen tuhkarokon takia, tiedotti Pirkanmaan sairaanhoitopiiri keskiviikkona. Sairastuneet ovat rokottamattomia, ja he ovat käyneet kaukomatkalla samassa seurueessa tammikuussa.

Heidän oireensa ovat olleet tiedotteen mukaan voimakkaita, joten heidät on siksi otettu sairaalahoitoon.

Rokottamattomien ihmisten tuhkarokko tarttuu helposti, joten taudille altistuneihin pyritään olemaan tiedotteen mukaan yhteydessä. Tartunnan saamiseen voi riittää se, että on oleskellut samassa tilassa sairastuneen kanssa.

Tuhkarokolta suojaa joko taudin sairastaminen tai kaksi MPR-rokotusta.

Tuhkarokkotapausten määrä on ollut maailmanlaajuisesti kasvussa. Myös Suomessa on todettu tautia jo aiemmin tänä vuonna, kun rokottamattomalla lapsella todettiin tammikuussa tuhkarokko Huittisissa.

Infektiosairauksien apulaislääkäri Reetta Huttunen kertoo uutistoimisto STT:lle, tautien itämisaikojen perusteella vaikuttaa siltä, että sairastuneet ovat altistuneet samalle kohteelle.

”Selvitimme kaikki yksityiskohdat siitä, missä he [sairastuneet nuoret] ovat liikkuneet. Neljä hoitajaa selvitti altistuneita eilen aamusta iltaan”, Huttunen kertoo.

Huttusen arvion mukaan altistuneita on noin sata. Näiltä sadalta ihmiseltä sairaanhoitopiiri kysyi, onko heitä rokotettu. Kiireellisiä rokotuksia on tehty noin kymmenen.

Rokottamattomalla lapsella todettu tuhkarokko Huittisissa

Pelko tuhkarokosta herätti pohjalaiset, ja rokotteita on käyty jopa hakemassa itse