Kotimaa

Uusia virkarikossyytteitä Kittilän kuntapäättäjille, syytettyjä kaikkiaan 39

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet elokuun 2015 ja tammikuun 2016 välillä sekä syys-lokakuussa 2017.

Syyttäjä on nostanut uusia syytteitä Kittilän kunnan päätöksenteosta, kertoi Lapin käräjäoikeus keskiviikkona. Syyttäjä vaatii jutussa rangaistuksia virka-aseman väärinkäytöstä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet elokuun 2015 ja tammikuun 2016 välillä sekä syys–lokakuussa 2017.

Syytettyjä jutussa on yhteensä 39. Osa heistä oli syytettynä myös toisessa kuntapäätöksentekoa koskevassa virkarikosoikeudenkäynnissä.

Koska haastehakemus ei ole vielä julkinen, syyttäjä ei kommentoi, miten uudet syytteet liittyvät aiempiin kunnan päätöksentekoa koskeviin oikeudenkäynteihin. Syytteiden käsittelyn on määrä alkaa käräjäoikeudessa aikaisintaan loppuvuodesta.

Ylen mukaan juttu liittyy Kittilän entisen hallintojohtajan Esa Mäkisen kohteluun, ja hän on jutussa asianomistajana. Hänet siirrettiin Ylen mukaan syrjään kunnanhallituksen päätösten esittelijän paikalta sen jälkeen, kun kunnanjohtaja Anna Mäkelä oli irtisanottu.

Aiempi virkarikosjuttu koskee juuri Mäkelälle annettuja potkuja ja peruutettua tutkintapyyntöä vuonna 2014. Tuolloin kunnanjohtajana toiminut Mäkelä teki tutkintapyynnön Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta. Kuntapäättäjät peruivat tutkintapyynnön ja antoivat Mäkelälle potkut.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on todennut potkut laittomiksi. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei irtisanominen ollut rikosoikeudellisesti lainvastainen, ja hylkäsi kaikki syytteet. Juttu on tulossa hovin käsittelyyn myöhemmin tänä vuonna.

Myös Levi Ski Resortin toimitusjohtajaa koskeva rikosepäily eteni käräjille ja hoviin, jotka päätyivät hylkäämään syytteen.

Syyttäjän mukaan toimitusjohtaja suosi Doppelmayr-hiihtohissivalmistajaa Leitnerin kustannuksella tarjouskilpailussa vuonna 2013. Kyse oli 4–5 miljoonan euron hankinnasta.

Tuomioistuimet katsoivat, että toimitusjohtaja vuoti luottamuksellista tarjoustietoa, mutta toiminta ei ollut rikollista. Tuomio on lainvoimainen.

Viime viikolla KHO antoi päätöksen, joka koski Kittilän määräaikaisen kunnanjohtajan valintaa vuonna 2017. KHO:n mukaan ansioituneempi mieshakija syrjäytettiin vähemmän ansioituneen Sanna Ylinamman tieltä.

Oikeuden mukaan molemmilla oli yksi korkeakoulututkinto, mutta miehellä oli sen lisäksi kaksi muuta tutkintoa. Miehellä oli kokemusta kunnanjohtajan tehtävistä 18 vuotta ja esimiestehtävistä lähes 20 vuotta. Ylinampa taas oli hakuajan päättymiseen mennessä toiminut kunnanjohtajatehtävissä alle kuukauden. Esimieskokemusta hänellä oli vuoden verran.

Oikeuden mukaan mieshakijaa syrjittiin sukupuolen perusteella.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  4. 4

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  5. 5

   Mitä tapahtui Helsingissä vuonna 1965? Auton alle kuolivat 7-vuotias koulupoika ja 54 muuta jalankulkijaa

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää