Uusia virkarikossyytteitä Kittilän kuntapäättäjille, syytettyjä kaikkiaan 39 - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Uusia virkarikossyytteitä Kittilän kuntapäättäjille, syytettyjä kaikkiaan 39

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet elokuun 2015 ja tammikuun 2016 välillä sekä syys-lokakuussa 2017.

Kittilän kunnan päätöksenteosta on nostettu uusia virkarikossyytteitä. Kuvassa Kittilän kunnantalo. Kuva: Aku Häyrynen / Lehtikuva

Julkaistu: 12.2. 15:45, Päivitetty 12.2. 18:11

Syyttäjä on nostanut uusia syytteitä Kittilän kunnan päätöksenteosta, kertoi Lapin käräjäoikeus keskiviikkona. Syyttäjä vaatii jutussa rangaistuksia virka-aseman väärinkäytöstä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet elokuun 2015 ja tammikuun 2016 välillä sekä syys–lokakuussa 2017.

Syytettyjä jutussa on yhteensä 39. Osa heistä oli syytettynä myös toisessa kuntapäätöksentekoa koskevassa virkarikosoikeudenkäynnissä.

Koska haastehakemus ei ole vielä julkinen, syyttäjä ei kommentoi, miten uudet syytteet liittyvät aiempiin kunnan päätöksentekoa koskeviin oikeudenkäynteihin. Syytteiden käsittelyn on määrä alkaa käräjäoikeudessa aikaisintaan loppuvuodesta.

Ylen mukaan juttu liittyy Kittilän entisen hallintojohtajan Esa Mäkisen kohteluun, ja hän on jutussa asianomistajana. Hänet siirrettiin Ylen mukaan syrjään kunnanhallituksen päätösten esittelijän paikalta sen jälkeen, kun kunnanjohtaja Anna Mäkelä oli irtisanottu.

Aiempi virkarikosjuttu koskee juuri Mäkelälle annettuja potkuja ja peruutettua tutkintapyyntöä vuonna 2014. Tuolloin kunnanjohtajana toiminut Mäkelä teki tutkintapyynnön Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta. Kuntapäättäjät peruivat tutkintapyynnön ja antoivat Mäkelälle potkut.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on todennut potkut laittomiksi. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei irtisanominen ollut rikosoikeudellisesti lainvastainen, ja hylkäsi kaikki syytteet. Juttu on tulossa hovin käsittelyyn myöhemmin tänä vuonna.

Myös Levi Ski Resortin toimitusjohtajaa koskeva rikosepäily eteni käräjille ja hoviin, jotka päätyivät hylkäämään syytteen.

Syyttäjän mukaan toimitusjohtaja suosi Doppelmayr-hiihtohissivalmistajaa Leitnerin kustannuksella tarjouskilpailussa vuonna 2013. Kyse oli 4–5 miljoonan euron hankinnasta.

Tuomioistuimet katsoivat, että toimitusjohtaja vuoti luottamuksellista tarjoustietoa, mutta toiminta ei ollut rikollista. Tuomio on lainvoimainen.

Viime viikolla KHO antoi päätöksen, joka koski Kittilän määräaikaisen kunnanjohtajan valintaa vuonna 2017. KHO:n mukaan ansioituneempi mieshakija syrjäytettiin vähemmän ansioituneen Sanna Ylinamman tieltä.

Oikeuden mukaan molemmilla oli yksi korkeakoulututkinto, mutta miehellä oli sen lisäksi kaksi muuta tutkintoa. Miehellä oli kokemusta kunnanjohtajan tehtävistä 18 vuotta ja esimiestehtävistä lähes 20 vuotta. Ylinampa taas oli hakuajan päättymiseen mennessä toiminut kunnanjohtajatehtävissä alle kuukauden. Esimieskokemusta hänellä oli vuoden verran.

Oikeuden mukaan mieshakijaa syrjittiin sukupuolen perusteella.

Kittilän kuntapäättäjät antoivat Anna Mäkelälle laittomat potkut, mutta vapautuivat syytteistä: ”Tämä on paljon suurempi asia yhteis­kunnalle kuin itselleni”

Syytteistä vapautetut Kittilän kuntapäättäjät helpottuivat: ”Meistä on tehty roistoja jo alkuvaiheessa”

Seuraa uutisia tästä aiheesta