Korkein oikeus tuomitsi poliisin tarpeettomasta etälamauttimen käytöstä Vaasassa – konstaapeli ampui miestä kiinnioton yhteydessä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Korkein oikeus tuomitsi poliisin tarpeettomasta etälamauttimen käytöstä Vaasassa – konstaapeli ampui miestä kiinnioton yhteydessä

Konstaapeli sai rangaistukseksi 50 päiväsakkoa.

Etälamautin on yksi poliisin voimankäyttövälineistä. Kuva: Pentti Vänskä

Julkaistu: 13.2. 9:39, Päivitetty 13.2. 13:07

Korkein oikeus (KKO) tuomitsi torstaina poliisikonstaapelin etälamauttimen käytöstä sakkoihin. Hän syyllistyi KKO:n ennakkopäätöksen mukaan kiinniottotilanteessa Vaasan torilla virkavelvollisuuden rikkomiseen ja pahoinpitelyyn.

Myös Vaasan hovioikeus oli aiemmin tuominnut poliisin samoista rikoksista. Sen sijaan Pohjanmaan käräjäoikeus oli vapauttanut hänet syytteestä.

Tuomio tuli tapahtumista Vaasan torilla elokuussa 2015.

Konstaapeli saapui pahoinpitelytilanteen vuoksi torille partiotoverinsa kanssa. Pahoinpitelystä epäilty mies oli tuolloin juuri poistumassa paikalta.

Mies pysähtyi poliisin käskystä ja käänsi kasvonsa poliisia kohti. Hän ei kuitenkaan suostunut menemään maahan.

Kun konstaapeli osoitti miestä etälamauttimella, mies pyysi, ettei häntä ammuttaisi sillä.

Konstaapeli kuitenkin ampui miestä ilman sanallista varoitusta. Etälamauttimen käytön seurauksena mies kaatui maahan. Ampujan partiotoveri laittoi miehelle sen jälkeen käsiraudat.

Konstaapeli vaati korkeimmassa oikeudessa syytteiden hylkäämistä. Hän vetosi siihen, ettei laissa ollut selkeää kieltoa käyttää etälamautinta tietyissä tilanteissa.

Korkeimman oikeuden mukaan kaikkia mahdollisia sallittuja ja kiellettyjä käyttötilanteita ei ole mahdollista määritellä säädöksissä.

Etälamauttimella ampuminen ei ollut ennakkopäätöksen mukaan tilanteessa tarpeellista eikä puolustettavaa. Mies ei käyttäytynyt aggressiivisesti poliisia kohtaan eikä yrittänyt paeta.

Poliisi ei ollut myöskään varoittanut etälamauttimen käytöstä riittävän selvästi.

Konstaapeli sai rangaistukseksi 50 päiväsakkoa.