Influenssarokote ei suojaa kaikkia: ”Käytettävät rokotteet eivät ole parhaita mahdollisia”, sanoo THL:n ylilääkäri - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Influenssarokote ei suojaa kaikkia: ”Käytettävät rokotteet eivät ole parhaita mahdollisia”, sanoo THL:n ylilääkäri

Viime vuonna influenssarokotteen suojateho oli yli 65-vuotiailla vain 20 prosenttia. Tänä talvena se on parantunut noin 41 prosenttiin.

THL on hankkinut kansallista rokotusohjelmaa varten 1,7 miljoonaa VaxigripTetra -rokotetta. Saman merkkistä rokotetta käytettiin myös viime influenssakaudella. Kuva: Timo Toivonen

Julkaistu: 13.2. 11:11, Päivitetty 13.2. 14:33

Noin joka viides Suomessa asuva on rokotettu influenssaa vastaan, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) valtakunnallisesta rokotusrekisteristä.

Influenssaepidemia on alkanut, ja tartuntatautirekisteriin on viime viikkoina tullut yhä enemmän ilmoituksia influenssatapauksista.

Ihan kaikille rokote ei kuitenkaan anna suojaa. Alustavien laskemien mukaan influenssarokotteen suojateho oli tammikuun lopussa 65 vuotta täyttäneillä noin 41 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että 41 prosenttia rokotuksen saaneista on kausi-influenssalta suojassa.

Luku on selvästi parempi kuin viime influenssakauden lopulla, jolloin ikäihmisten suojateho jäi 20 prosenttiin.

Alle 7-vuotiaiden suojateho oli tammikuun lopussa noin 60 prosenttia.

”Influenssa ei ole yksi tauti, vaan se on useita tauteja. Suojatehoon vaikuttaa muun muassa se, kuinka hyvin rokotukseen valitut virukset lopulta vastaavat luonnollisia viruksia”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Viime influenssakaudella A-influenssaviruksen alatyyppi (H3N2) muuntautui matkallaan maailmalta Suomeen ja vielä tänne rantauduttuaankin niin paljon, ettei sitä vastaan tarkoitettu rokote lopulta antanut juuri suojaa. Tämän takia suojateho jäi alhaiseksi.

Suojateho lasketaan tutkimuksiin hakeutuneiden henkilöiden laboratorionäytteiden perusteella. Laskelmissa siis näkyvät ainoastaan laboratoriossa varmistetut tapaukset.

”Se on vain jäävuoren huippu kaikista influenssatapauksista”, Nohynek toteaa.

Infektiotautien emeritusprofessori Olli Ruuskanen kirjoitti keskiviikkona julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että influenssarokotteen teho on vuodesta ja viruksesta riippuen 20–70 prosenttia.

”Influenssarokote ei siis ole optimaalinen rokote. Tiedeyhteisö kehittää koko ajan tehokkaampaa rokotetta”, Ruuskanen kirjoitti.

Nohynek on samaa mieltä.

”On totta, että nämä rokotteet, joita nyt käytetään, eivät ole parhaita mahdollisia.”

Tutkijat selvittävät parhaillaan esimerkiksi sitä, onko influenssaviruksilla sellainen yhteinen rakenne, jonka avulla eri influenssatyypit pystyttäisiin tuhoamaan yhdellä ja samalla rokotteella, Nohynek kertoo.

Päätös rokotusohjelmaan otettavista rokotteista tehdään sosiaali- ja terveysministeriössä avoimen tarjouskilpailun perusteella. Uusien influenssarokotteiden kehitystyötä on tehty pitkään, mutta kaikkia niihin kohdistuvia toiveita ei Nohynekin mukaan ole vieläkään pystytty täyttämään.

Uuden rokotteen ottaminen kansalliseen rokotusohjelmaan vie myös aikansa.

”Meille on annettu ymmärtää, että lääkevalmistajat tuovat lähitulevaisuudessa markkinoille uusia influenssarokotteita. Myyntiluvan saamisen lisäksi on otettava huomioon myös se, kuinka paljon rokotetta on saatavilla”, Nohynek sanoo.

Hänen mukaansa suomalaisviranomaiset ovat odottaneet pitkään esimerkiksi uutta vyöruusurokotetta. Se on ollut niin suosittu Pohjois-Amerikassa ja Saksassa, ettei sitä ole Saksan lisäksi riittänyt juuri muihin EU-maihin kuten Suomeen.

”Ei ole itsestäänselvää, että Suomi on ykkösrintamassa saamassa uutta rokotetta. Me olemme kuitenkin aika pieni markkina.”

Meneillään oleva influenssaepidemia on edennyt yllättävän hitaasti.

”Se voi johtua siitä, että rokote vastaa nyt paremmin luonnollisiin viruksiin tai sitten tämä on vain tyyntä tavallista myrskyisämmän edellä”, THL:n Nohynek arvioi. Epidemian arvioidaan saavuttavan huipun vasta maaliskuussa.

Alueelliset erot ovat suuria. Viime viikolla influenssasta johtuvia terveyskeskuskäyntejä oli erityisesti Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Karjalassa.

THL kehottaa ihmisiä edelleen ottamaan influenssarokotteen suojautuakseen epidemialta. Vaikka suojateho ei ole paras mahdollinen, vähäinenkin suoja on parempi kuin ei suojaa ollenkaan, Nohynek sanoo.

”Influenssa on yleinen tauti, joten väestötasolla sillä on suuri merkitys, että saamme estettyä ainakin osan niistä vakavista taudeista”. Jos rokotettu sairastuu, hänen sairautensa saattaa olla lievempi kuin rokottamattomalla.

Toistaiseksi rokotus on annettu ainakin noin kolmasosalle alle 7-vuotiaista lapsista ja vajaalle puolelle 65 vuotta täyttäneistä.

Lukijan mielipide|Influenssarokotteen teho on rajallinen

”Influenssarokote on ilmainen henki­vakuutus”, mutta silti moni riskiryhmään kuuluva jättää sen ottamatta

Suomessa on käynnissä poikkeuksellisen laaja influenssarokotustutkimus: yli 30 000 suomalaista toimii korkea-annoksisen rokotteen koekaniinina