Kotimaa

Poliisi urkki isänsä kiistakumppanin tietoja ja sai sakot virkavelvollisuuden rikkomisesta

Rikoksen uhri oli tunnettu petosmies, josta poliisimiehen isä päätyi tekemään rikosilmoituksen.

Hämeen poliisilaitoksella työskentelevä poliisimies on saanut tuomion tietourkinnasta, koska hän oli katsonut poliisin tietojärjestelmistä tietoja isänsä kiistakumppanista.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi miehen virkavelvollisuuden rikkomisesta 20 päiväsakkoon eli maksamaan 520 euroa sakkoa.

Tilanne alkoi siitä, että poliisimies kuuli isältään työntekijään liittyvästä kiistasta. Isän osittain omistama firma oli palkannut työntekijän, mutta tämä oli jo ennen ensimmäistäkään työpäivää ilmoittautunut sairaaksi. Isän mukaan lääkärintodistuksia oli peukaloitu, eikä uusi työntekijä ollut suostunut menemään työterveyslääkärin vastaanotolle.

Isä oli pohdiskellut poliisipoikansa kanssa, voisiko kyseessä olla rikos. Kun poika oli työvuorossa, hän oli katsonut epäillyn tietoja ja toimittanut tiedot paperilapulla esitutkinnasta vastaavalle yksikölle tutkinnan aloittamista varten.

Epäilty paljastui tunnetuksi petosmieheksi. Hän on ollut jatkuvien petosrikostensa takia myös julkisuudessa.

Petosmiehen epäilyt heräsivät, kun kiistakumppanin tiedossa tuntui olevan liian tarkkaa tietoa hänen rikoshistoriastaan. Mies epäili, että poliisipoika oli katsellut hänen tietojaan, ja epäilyt osoittautuivat oikeiksi.

Oikeudenkäynnissä oli kyse siitä, oliko poliisilla ollut oikeus katsoa tietoja.

Poliisi itse selitti, että ammattinsa takia hänellä oli velvollisuus toimia, kun hän sai tiedon mahdollisesta rikoksesta.

Oikeus oli toista mieltä. Se huomautti, ettei kyse ollut kiireellisestä tilanteesta, joten poliisin toimintavelvollisuus ei antanut perustetta tietojärjestelmien käyttöön.

Oikeus ei myöskään pitänyt uskottavana selitystä, jonka mukaan poliisi oli halunnut vain varmistaa miehen henkilöllisyyden rikosilmoitusta varten. Henkilöllisyys oli jo tiedossa.

Virkamies ei voi itse määritellä itselleen julkisen vallan käyttöä sisältävää virkatointa, vaan sen on perustuttava lakiin, oikeus painotti.

Rangaistusta korottavana seikkana oikeus piti sitä, että tietohaku liittyi poliisin lähisukulaisen asian selvittämiseen. Tätä motiivia voidaan pitää jonkin verran moitittavampana kuin pelkästään uteliaisuudesta tehtyjä hakuja, oikeus totesi.

Teko oli oikeuden mukaan vaarantanut luottamusta viranomaisen toiminnan asianmukaisuuteen.

Poliisi määrättiin maksamaan urkinnan kohteelle 300 euron korvaus kärsimyksestä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää