THL: Koronavirus voi vaikuttaa talvilomalaisten matkustamiseen, vaikka riski sairastua on pieni - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

THL: Koronavirus voi vaikuttaa talvilomalaisten matkustamiseen, vaikka riski sairastua on pieni

Koronavirus näkyy tartuntojen lisäksi monilla maailman lentokentillä, ja suuria tapahtumia on peruttu.

Kiinasta saapuvien matkustajien lämpötilaa mitattiin lentokentällä Thaimaan Bangkokissa tammikuussa. Kuva: Vichan Poti / Pacific Press

Julkaistu: 13.2. 13:23

Suomalaiset suuntaavat pian talvilomien viettoon, moni kohti Aasian suosittuja lomakohteita. Pitäisikö lomailijan varautua Kiinan Wuhanista alkunsa saaneen koronaviruksen leviämiseen tai mahdolliseen tartuntavaaraan?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan asiassa on kaksi puolta: epidemia leviämistä on erittäin vaikea ennustaa, mutta samalla yksittäisen suomalaisen riski sairastua on pieni.

”Tässä on haastava viestinnällinen ongelma. Mahdollisuus epidemian leviämiseen on olemassa, mutta riski sairastua suomalaisten suosimissa lomakohteissa on yksittäiselle ihmiselle äärimmäisen pieni”, Puumalainen sanoo.

Tilanne muuttuu nyt kuitenkin nopeasti, hän huomauttaa.

”Jos on pidemmälle suuntautuvia lomasuunnitelmia, niin kyllä tätä tilannetta pitää seurata.”

Toistaiseksi koronaepidemia rajoittuu käytännössä yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta Manner-Kiinaan, samoin varsinainen tartuntariski. Matkailijoiden suunnitelmiin voivat kuitenkin vaikuttaa monet epidemian lieveilmiöt, Puumalainen toteaa. Lentoja on peruttu maailmalla paljon, samoin suuria tilaisuuksia. Lisäksi monilla lentokentillä on käytössä erilaisia turvallisuustoimia ja muita poikkeusjärjestelyjä koronan taltuttamiseksi.

Näistä talvilomalle suuntaavan tulisi ottaa itse selvää, sillä Suomen viranomaiset eivät pidä kirjaa yksittäisten lentokenttien tilanteesta.

”Tämä voi vaikuttaa matkustamiseen ihan siitä riippumatta, mikä tautiriski missäkin on. Kehotamme seuraamaan ulkoministeriön sivuja.”

Kirjeenvaihtajan kommentti: Koronavirustapausten laskutavan muutos näyttää, miten vähän Kiinan tilastoihin voi luottaa

Koronavirukseen kuoli vuoro­kaudessa 250 ihmistä, tartunta­määrissä merkittävä kasvu

Flunssa vain jatkui, ja lopulta Tian Fuxin joutui viikoiksi lukkojen taakse – Kiinalais­mies kertoo HS:lle, millaista on olla sairaalassa korona­viruksen riivaamassa Wuhanissa

Seuraa uutisia tästä aiheesta