Kotimaa

Koronaviruksen aiheuttama tauti nostettiin yleis­vaarallisten tartuntatautien joukkoon – viruksesta voi tulla uusi kausi-influenssa, sanoo THL:n johtaja

Sosiaali- ja terveysministeriö määritteli tänään torstaina uuden koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Päätös seuraa Kiinan tilastointimuutosta, jonka myötä ilmoitettujen tartuntatapausten määrä nousi kerralla yli kymmenellä tuhannella.

Lue lisää: Koronavirukseen kuoli vuorokaudessa 250 ihmistä, tartuntamäärissä merkittävä kasvu – Mistä taudin uudessa määrittelytavassa on kyse?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yrittää nyt yhteistyössä Maailman terveysjärjestön kanssa rakentaa uudestaan skenaarioita siitä, miten epidemia kehittyy.

”Ennustaminen oli aina vaikeaa, ja nyt meidän täytyy oppia, mitä nämä uudet tapaukset edustavat”, kommentoi THL:n johtaja Mika Salminen HS:lle.


Välttämättä tilanne ei ole muuttunut pahempaan suuntaan, koska riskiarviot ovat tähänkin mennessä perustuneet olettamalle, että tapauksista raportoidaan vain jäävuoren huippu.

Käytännössä tilastoissa ovat tähän mennessä näkyneet ne sairaalaan joutuneet, joille on tehty koronaviruksen toteava laboratoriotesti. Nyt lukuihin on lisätty kliinisesti määritellyt eli tiettyjä oireita lääkärin tutkimuksissa osoittavat henkilöt, kertoi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotustilaisuudessa torstaina. Heistä osalla saattaa hyvin olla covid-19:n sijaan jokin muu infektio.

”Kliininen määrittely ei ole millään tavalla spesifi koronavirukselle, vaan kyse voi olla esimerkiksi influenssasta. Kaikki nämä tapaukset eivät varmasti ole koronavirustapauksia”, Puumalainen sanoi.

”On myös ollut koko ajan selvää, että kaikki sairastuneet eivät joudu sairaalaan.”

Sitä suomalaisviranomaiset eivät osaa arvailla, kuinka paljon uusia tapauksia Kiinasta nyt uuden määrittelyn myötä löytyy.

”Menisi arvailun puolelle, jos vastaisimme suoraan. Joudumme seuraamaan, mihin suuntaan tilanne lähtee”, Salminen sanoo.

Viimeisimmän tiedon valossa THL:llä on koronan leviämiselle kaksi vaihtoehtoa.

Joko epidemia saadaan sammumaan, eli kaikki tartunnan saaneet tunnistetaan ja tartuntaketjut katkaistaan, tai epidemia leviää vähitellen Kiinasta muihin maihin ja lopulta Suomeen jäädäkseen.

Siihenkin mahdollisuuteen on varauduttu, Salminen sanoo.

”Silloin ikävä kyllä olisi tällainen uusi tauti, mutta sitä pystytään hoitamaan. Ei se tietenkään mukavaa ole, että saadaan uusi tauti.”

Voiko covid-19:stä tulla siis uusi kausi-influenssa, joka liikkuu maailmalla aaltoina ja sairastuttaa joka vuosi suuren määrän ihmisiä myös Suomessa?

”Se on yksi mahdollisuus”, Salminen sanoo.

”Yleensä virukset käyttäytyvät niin, että tautitapaukset tasaantuvat ja virus jää maailmalle kiertämään.”

Tässä suhteessa covid-19 onkin Salmisen mukaan lähempänä influenssaa kuin toista koronaviruksen aiheuttamaa tautia Sarsia, johon sitä yleensä verrataan. Sars oli nykytiedon valossa paljon covid-19:ää vakavampi tauti, mikä auttoi tunnistamaan tartuntatapaukset nopeasti ja kontrolloimaan viruksen leviämistä. Sarsista onkin päästy käytännössä kokonaan eroon.

Covid-19:n lievää muotoa sairastaneista suurta osaa ei sitä vastoin tulla koskaan tunnistamaan, ja virus voi jatkaa leviämistä. Sairaaloissa eristyksessä on vain pyramidin huippu.

”Pyramidin pohja puuttuu kokonaan. Sen koosta emme tiedä mitään”, Salminen toteaa.

”Ihan samanlainen tilanne kuin kausi-influenssan kanssa. Influenssatapauksia arvioidaan olevan vuodessa satoja tuhansia.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää