Koronaviruksen aiheuttama tauti nostettiin yleis­vaarallisten tartuntatautien joukkoon – viruksesta voi tulla uusi kausi-influenssa, sanoo THL:n johtaja - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Koronaviruksen aiheuttama tauti nostettiin yleis­vaarallisten tartuntatautien joukkoon – viruksesta voi tulla uusi kausi-influenssa, sanoo THL:n johtaja

Hengityssuojaimella varustautunut hongkongilaismatkailija vieraili Juoulupukin pajassa Rovaniemellä tammikuun lopulla. Kuva: Kaisa Sirén / Lehtikuva

Julkaistu: 13.2. 15:11

Sosiaali- ja terveysministeriö määritteli tänään torstaina uuden koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Päätös seuraa Kiinan tilastointimuutosta, jonka myötä ilmoitettujen tartuntatapausten määrä nousi kerralla yli kymmenellä tuhannella.

Lue lisää: Koronavirukseen kuoli vuorokaudessa 250 ihmistä, tartuntamäärissä merkittävä kasvu – Mistä taudin uudessa määrittelytavassa on kyse?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yrittää nyt yhteistyössä Maailman terveysjärjestön kanssa rakentaa uudestaan skenaarioita siitä, miten epidemia kehittyy.

”Ennustaminen oli aina vaikeaa, ja nyt meidän täytyy oppia, mitä nämä uudet tapaukset edustavat”, kommentoi THL:n johtaja Mika Salminen HS:lle.

THL:n johtaja Mika Salminen Kuva: Hanna Matikainen / LEHTIKUVA

Välttämättä tilanne ei ole muuttunut pahempaan suuntaan, koska riskiarviot ovat tähänkin mennessä perustuneet olettamalle, että tapauksista raportoidaan vain jäävuoren huippu.

Käytännössä tilastoissa ovat tähän mennessä näkyneet ne sairaalaan joutuneet, joille on tehty koronaviruksen toteava laboratoriotesti. Nyt lukuihin on lisätty kliinisesti määritellyt eli tiettyjä oireita lääkärin tutkimuksissa osoittavat henkilöt, kertoi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotustilaisuudessa torstaina. Heistä osalla saattaa hyvin olla covid-19:n sijaan jokin muu infektio.

”Kliininen määrittely ei ole millään tavalla spesifi koronavirukselle, vaan kyse voi olla esimerkiksi influenssasta. Kaikki nämä tapaukset eivät varmasti ole koronavirustapauksia”, Puumalainen sanoi.

”On myös ollut koko ajan selvää, että kaikki sairastuneet eivät joudu sairaalaan.”

Sitä suomalaisviranomaiset eivät osaa arvailla, kuinka paljon uusia tapauksia Kiinasta nyt uuden määrittelyn myötä löytyy.

”Menisi arvailun puolelle, jos vastaisimme suoraan. Joudumme seuraamaan, mihin suuntaan tilanne lähtee”, Salminen sanoo.

Viimeisimmän tiedon valossa THL:llä on koronan leviämiselle kaksi vaihtoehtoa.

Joko epidemia saadaan sammumaan, eli kaikki tartunnan saaneet tunnistetaan ja tartuntaketjut katkaistaan, tai epidemia leviää vähitellen Kiinasta muihin maihin ja lopulta Suomeen jäädäkseen.

Siihenkin mahdollisuuteen on varauduttu, Salminen sanoo.

”Silloin ikävä kyllä olisi tällainen uusi tauti, mutta sitä pystytään hoitamaan. Ei se tietenkään mukavaa ole, että saadaan uusi tauti.”

Voiko covid-19:stä tulla siis uusi kausi-influenssa, joka liikkuu maailmalla aaltoina ja sairastuttaa joka vuosi suuren määrän ihmisiä myös Suomessa?

”Se on yksi mahdollisuus”, Salminen sanoo.

”Yleensä virukset käyttäytyvät niin, että tautitapaukset tasaantuvat ja virus jää maailmalle kiertämään.”

Tässä suhteessa covid-19 onkin Salmisen mukaan lähempänä influenssaa kuin toista koronaviruksen aiheuttamaa tautia Sarsia, johon sitä yleensä verrataan. Sars oli nykytiedon valossa paljon covid-19:ää vakavampi tauti, mikä auttoi tunnistamaan tartuntatapaukset nopeasti ja kontrolloimaan viruksen leviämistä. Sarsista onkin päästy käytännössä kokonaan eroon.

Covid-19:n lievää muotoa sairastaneista suurta osaa ei sitä vastoin tulla koskaan tunnistamaan, ja virus voi jatkaa leviämistä. Sairaaloissa eristyksessä on vain pyramidin huippu.

”Pyramidin pohja puuttuu kokonaan. Sen koosta emme tiedä mitään”, Salminen toteaa.

”Ihan samanlainen tilanne kuin kausi-influenssan kanssa. Influenssatapauksia arvioidaan olevan vuodessa satoja tuhansia.”

Kiinalaisia matkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä 26. tammikuuta. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

THL: Koronavirus voi vaikuttaa talvilomalaisten matkustamiseen, vaikka riski sairastua on pieni

Kirjeenvaihtajan kommentti: Koronavirustapausten laskutavan muutos näyttää, miten vähän Kiinan tilastoihin voi luottaa

Koronavirukseen kuoli vuoro­kaudessa 250 ihmistä, tartunta­määrissä merkittävä kasvu

Flunssa vain jatkui, ja lopulta Tian Fuxin joutui viikoiksi lukkojen taakse – Kiinalais­mies kertoo HS:lle, millaista on olla sairaalassa korona­viruksen riivaamassa Wuhanissa

Seuraa uutisia tästä aiheesta