Kotimaa

Näin toimi Niko Ranta-ahon ja Janne ”Nacci” Tranbergin jättimäinen huumeliiga syyttäjien mukaan – liigan ydinrinki piti yhteyttä ”agenttipuhelimilla”

Katiska-nimeä kantavan huume- ja dopingrikosjutun suurin lasti painoi syyttäjien mukaan 720 kiloa. Viestintään käytettiin puhelimia, jotka sammuttivat itsensä puoli vuotta avaamisen jälkeen.

Miltä näyttäisi Instagram-julkkisten liiga, joka on toimittanut Suomeen satojen kilojen huumelähetykset? Tätä syyttäjät Heli Vesaaja ja Erkki Huhtala ovat pyrkineet avaamaan niin sanotun Katiska-jutun oikeudenkäynnin asiaesittelyssään perjantaina.

Syyttäjien mukaan pääepäillyt masinoivat satojen kilojen huume- ja dopinglähetykset Espanjasta Suomeen muun muassa kukkarekoissa. Huumelähetyksiä saapui Vantaalle, mutta huume- ja dopingaineita myytiin Helsingissä, Tampereella, Riihimäellä ja Järvenpäässä.

Pelkästään suurin lähetys painoi syyttäjän mukaan 720 kiloa. Huumeita ja dopingaineita oli säilössä useissa kiinteistöissä Helsingissä ja Tampereella, minkä lisäksi aineita oli piilotettu maastokätköihin Karkkilassa.

Syyttäjien mukaan moottoripyöräjengi Cannonballin johtajistoon aiemmin kuulunut Janne Tranberg johti Helsingin haaraa ja yrittäjä Niko Ranta-aho taas Tampereen haaraa.

Molemmat miehet ovat esitelleet elämäänsä Instagramissa.

”Tranbergin haara liittyi enemmän huumeisiin, mutta siellä on vahvoja liittymiä myös dopingiin ja Ksalol-tabletteihin”, syyttäjä Huhtala sanoi.

Ksalol on huumaava lääkeaine.

HS on seurannut Tranbergin ja Ranta-ahon ympärille kutoutuvaa juttua tiiviisti heinäkuusta 2019 saakka. Heidän lisäkseen juttuun kytkeytyy muun muassa muita epäiltyjä jengipomoja sekä tunnettuja julkisuuden henkilöitä. Lue jutun esitutkinnasta lisää täältä:

Pantattuja Ferrareita ja isän varoilla elettyä luksuselämää – poliisitutkinta paljasti fitnessmalli Sofia Belórfin ja liikemies Niko Ranta-ahon someloiston kääntöpuolen

Esitutkintamateriaali: Tällainen oli huumeliigan pomoksi syytetyn Janne ”Nacci” Tranbergin elämä – ”Huumepoliisi pyörtyisi jos tietäisi”

Tranbergin haarassa syytettynä on muun muassa entisiä Cannonball-jengiläisiä, minkä lisäksi haaran huumeita myytiin syyttäjien mukaan pimeässä verkossa Silkkitiellä. Ranta-ahon haarassa taas on syytettynä pääosin henkilöitä, joilla ei ole aiempaa rikostaustaa.

Myös päätekijöiden lähipiiriin kuuluneita naisia on sotkeutunut syyttäjän mukaan vähintäänkin rahojen liikutteluun tai kätkemiseen.

Järvenpäässä ja Riihimäellä huumeita puolestaan levittivät omat porukkansa.Koko vyyhti lähti purkautumaan joulupäivänä 2018, jolloin poliisi alkoi tutkia epäiltyä tapon yritystä Katiskapolulla Helsingin Vuosaaressa. Poliisi löysi verisen miehen ja suuren määrän Ksalol-tabletteja, jotka viranomaisten käsityksen mukaan oli tarkoitettu levitettäväksi.

Näin käynnistyi doping- ja huumerikostutkinta, joka nyt tunnetaan nimellä Katiska.

Tutkinnan edetessä Erkkilänkadun varastosta Tampereelta löytyi suuri määrä tyhjiä laatikoita, jotka viittasivat suuriin lähetysmääriin. Kuulusteluista alkoi selvitä lisää yksityiskohtia.

Esitutkinnan perusteella Espanjasta johdettu liiga toi Suomeen yli 200 kiloa amfetamiinia ja lisäksi muun muassa kilokaupalla kokaiinia, ekstaasitabletteja, lsd:tä, hasista ja dopingaineita.

Syyttäjien mukaan liigan ydinrinki piti yhteyttä Aquaris-puhelimilla.

”Itse olen kutsunut sitä agenttipuhelimeksi. Vastaajien puolelta on käytetty nimitystä ’musta’”, syyttäjä Huhtala sanoi.

Muun muassa Encrochatissä salatut viestit kulkivat nimimerkeillä. Viestejä poistui lukemisten jälkeen automaattisesti, ja Aquaris-puhelimet lakkasivat itsestään toimimasta puolen vuoden päästä.

Viestejä liigalaiset vaihtoivat syyttäjän mukaan myös salatuista sähköpostiosoitteista.

Syyttäjä uskoo, että liigan johto pyrki pitämään ihmiset erillään toisistaan ja myös työroolit olivat vahvasti eriytyneet: liigasta löytyivät selvät johtajat, rahaliikenteestä vastannut ”pankkiiri” sekä huumeiden kuriireita, vastaanottajia ja levittäjiä.

Vaikka viestintä oli loppuvaiheessa salattua, näytti toiminta alkuvaiheessa erilaiselta. Vielä vuonna 2016 Ranta-ahon ja Tranbergin nimillä varustetuista mailiosoitteista on käyty keskustelua dopingaineista.

Esitutkintamateriaalin perusteella Tranbergilta takavarikoiduista muistivihosta ja puhelimesta on lisäksi löytynyt muistiinpanoja huumekauppiaan stressaavasta elämästä.

Tranbergilta takavarikoidusta puhelimesta on löydetty lisäksi kuvia huumeista ja koordinaatit huumekätkölle.

Varomattomana syyttäjät pitivät myös Ranta-ahon ja kumppanien toimintaa vuoden 2019 Ruisrockissa. Syyttäjä Vesaaja luonnehti matkaa ”jonkin verran kokaiinin huuruiseksi viikonlopuksi.”

Syyttäjät kertoivat, että ainetta olisi vedetty loppuvaiheessa viemäristä. Heidän mukaansa aineen määrästä kertoi se, että se ei lopulta kelvannut enää kenellekään.

Ruisrock-väitteiden höysteenä syyttäjillä oli kuva, jossa Ranta-aho liikkuu moottoripyöräjengi Helvetin enkelien pomona pidetyn miehen kanssa. Kuvamateriaalin lisäksi väitteet Ruisrockin tapahtumista perustuvat ainakin poliisin tilakuunteluun, jota oikeudessa käsitellään myöhemmin.

”Päihtyneenä sanotaan asioita, joita ei selvänä viitsitä sanoa”, Vesaaja mukaili englanninkielistä sanontaa.

Sekä Ranta-aho että Tranberg ovat kiistäneet asemansa huumeliigan johtajana.

Ranta-aho on kertonut, että hän on hankkinut ainoastaan pienet huume- ja doping-erät omaan käyttöön. Tranberg puolestaan on perustellut puhelimestaan löytynyttä kuvamateriaalia muun muassa sillä, että hänen omaelämäkertansa jälkeen ihmiset alkoivat lähetellä hänelle kuvia erilaisista asioistaan.

Bitcoin-maksuja Tranberg kertoi saaneensa sähköisestä kirjakaupasta.

Lue Lisää: Puoliso laittoi rahat matkalaukkuun, kirjatuottoja tuli bitcoineina ja huumeet täytyi siirtää pois puolison läheltä – Näin epäillyn ison huumeliigan syytetyt vastaavat

Juttukokonaisuudessa on kaikkiaan 54 syytettyä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  3. 3

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää