Eteläpohjalaisen yrityksen epäillään myyneen ulkomaista riistalihaa kotimaisena ravintoloille ja kaupoille - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Eteläpohjalaisen yrityksen epäillään myyneen ulkomaista riistalihaa kotimaisena ravintoloille ja kaupoille

Joupin Meklari oy:n omistajaa ja työntekijää epäillään useista rikoksista, jotka liittyvät muun muassa valheellisiin väittämiin tuotteiden alkuperästä. Omistaja vangittiin perjantaina. Kuluttajien kannattaa palauttaa tai hävittää yrityksen tuotteet.

Julkaistu: 14.2. 11:47, Päivitetty 14.2. 12:03

Poliisi tutkii tapausta, jossa eteläpohjalaisen pienyrityksen epäillään ostaneen, myyneen ja säilyttäneen alkuperältään ja pakkausmerkinnöiltään epäselviä riistalihatuotteita, muun muassa hirvenlihaa.

Poliisi kertoo tiedotteessa Seinäjoen talousyksiön aloittaneen esitutkinnan asiassa.

Ruokavirasto kertoo verkkosivullaan kyseessä olevan Joupin Meklari oy:n.

Yrityksen toimijoita epäillään törkeästä petoksesta, terveysrikoksesta, markkinointirikoksesta ja elintarvikerikkomuksesta. Rikoksista epäillään yrityksen vastuuhenkilöä ja yrityksen työntekijää. Yrityksen omistaja on vangittu tänään perjantaina. Työntekijä on ollut pidätettynä.

Ruokavirasto on määrännyt kaikki yrityksen tuotteet hävitettäväksi. Tuotteita on edelleen myynnissä.

Ruokavirasto neuvoo, että kuluttajat voivat palauttaa Joupin Meklari oy:n tuotteet ostopaikkaan. Ne voi myös hävittää tavallisena kotitalousjätteenä. Ruokaviraston tiedossa ei ole, että tuotteista olisi aiheutunut kuluttajille terveysvaaraa.

Yrityksen toimitiloissa on ollut lupa ainoastaan varastoida pakastettua lihaa. Poliisin esitutkinnassa on kuitenkin käynyt ilmi, että niissä on myös käsitelty ja pakattu riistalihaa. Lisäksi lihapakkauksiin on laitettu merkintöjä, jotka eivät vastaa todellisuutta riistalajin tai kotimaisuuden osalta, poliisi kertoo.

Kirjanpitotiedot paljastavat yrityksen ostaneen tuhansia kiloja ulkomaista lihaa ja myyneen sitä kotimaisena riistana pääasiassa vähittäismyyntiin isoille kaupoille ja ravintoloille eri puolille Suomea.

Omistajan epäillään saaneen epärehellisin keinoin jopa yli satatuhatta euroa kolmen vuoden aikana.

Seuraa uutisia tästä aiheesta