Kotimaa

Puolustusministeriön tarkastus paljasti: sotilas­koulutusta alaikäisille, kohdentamattomia kuitteja ja säännösten vastaisesti luovutettuja aseita

Puolustusministeriö on tehnyt MPK:n toiminnasta tutkintapyynnön krp:lle ja aloittanut uuden tarkastuksen sen valtionapujen käytöstä.

Puolustusministeriön tekemä laillisuustarkastus on paljastanut vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta antavan MPK:n (Maanpuolustuskoulutusyhdistys) toiminnassa epäselvyyksiä ja mahdollisia lainvastaisuuksia.

Tarkastuksessa ilmeni, että alle 18-vuotiaita nuoria on osallistunut sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen ja että eräitä alaikäisiä on osallistunut myös koulutuksiin, joissa on ollut käytössä Puolustusvoimien aseita.

Puolustusministeriö epäilee myös, että Puolustusvoimien aseita ja ampumatarvikkeita on luovutettu säännösten vastaisesti MPK:n sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen.

Puolustusministeriö on tehnyt edellä mainituista asioista tutkintapyynnön keskusrikospoliisille (krp).

Lisäksi tarkastuksessa havaittiin puutteita yhdistyksen valtionavustusten käsittelyssä.

Puolustusministeriön tarkastajat tekivät tarkastuksessa myös havaintoja, jotka on siirretty Puolustusvoimien sisäisen laillisuusvalvonnan selvitettäväksi.

Puolustusministeriön laillisuusvalvontatarkastuksen taustalla on muun muassa sosiaalidemokraattisten kansanedustajien Erkki Tuomiojan ja Sirpa Paateron maaliskuussa 2018 tekemä kirjallinen kysymys silloiselle puolustusministerille Jussi Niinistölle (sin).

Tuomioja ja Paatero kysyivät muun muassa sitä, miten puolustusministeri aikoo puuttua siihen, että MPK antaa sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta alaikäisille. Niinistö lupasi tuolloin, että ministeriö selvittää asiaa.

Puolustusministeriö suoritti tarkastuksen 1.1.2016 – 20.8.2018. Hallitussihteeri Timo Tuurihalme puolustusministeriöstä kertoo, että löydetyt alaikäiset olivat pääosin 15–17-vuotiaita.

”Koulutukset, joihin he osallistuivat, ovat olleet jotoksia tai marsseja, intti tutuksi naisille -kursseja ja ammuntakursseja”, Tuurihalme sanoo.

”Näiltä kursseilta löydettiin 218 alaikäistä yhteensä 109 koulutustapahtumassa. Lisäksi oli yhdeksän alaikäistä viidessä koulutustapahtumassa, joissa oli käytetty Puolustusvoimien ampuma-aseita. Ne ovat ampuma-aseiden johdosta luettavissa sotilaalliseksi koulutukseksi.”

MPK:ta koskeva laki muuttui vuodenvaihteessa. Puolustusvoimat sai vielä siihen asti tilata sotilaallista koulutusta MPK:lta. Vuoden alusta vapaaehtoinen sotilaallinen koulutus siirtyi kokonaan Puolustusvoimien järjestettäväksi.

Puolustusvoimien aseita sai aiemmin käyttää vain Puolustusvoimien tilaamassa sotilaallisessa koulutuksessa.

”Nyt sitten ilmeni, että ampuma-aseita olisi annettu myös MPK:n sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen. Sinne niitä ei olisi saanut antaa”, Tuurihalme sanoo.

Tarkastusajalta löytyi yhteensä 314 kurssia, joille on annettu Puolustusvoimien aseita. Lisäksi patruunoita oli annettu näistä 184 kurssille.

”Nyt tietysti vuoden vaihteessa on tullut voimaan laki, jossa aseita saa kyllä jatkossa antaa sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen, mutta tuolloin se ei ollut sallittua.”

Tuurihalme pitää kuitenkin lieventävänä asianhaarana sitä, että aseiden käyttö on tapahtunut Puolustusvoimien henkilökunnan valvonnassa.

Aseiden antamisen taustalla on Pääesikunnan noin kymmenen vuotta sitten laatima ohjausasiakirja, jossa oli käytännössä annettu tällaiseen toimintaan lupa. Nyt on selvinnyt, että näin ei olisi pitänyt toimia.

”Kun teimme tämän havainnon, niin Puolustusvoimat muutti omaa toimintaansa eli varmistettiin, ettei aseita tällaiseen koulutukseen anneta.”

MPK on julkisoikeudellinen yhdistys, jonka tehtävät on määritelty laissa. Tehtäviään varten se on saanut vuosittain vajaat kaksi miljoonaa euroa valtionapua.

Puolustusministeriö pyysi tarkastuksessa MPK:lta selvityksen siitä, mihin se on käyttänyt vuosien 2016 ja 2017 valtionavut.

”Käytännössä pyysimme kuittitason selvitystä. Yhdistys vastasi meille, että he eivät pysty tällaista selvitystä meille antamaan”, Tuurihalme sanoo.

Puolustusministeriö päättikin viime tiistaina aloittaa uuden tarkastuksen, jossa selvitetään MPK:n avustusten käyttö koko julkisoikeudelliselta toiminta-ajalta eli vuodesta 2009 alkaen.

”Eli mihin ne rahat ovat kuitin tarkkuudella menneet. Tämä on normaalia valtionapuviranomaisen toimintaa. Kyllä nämä tiedot heillä olisi pitänyt olla.”

Tuurihalmeen mukaan tarkastuksessa havaittiin myös asioita, jotka vaativat puolustushallinnon laillisuusvalvonnan toimenpiteitä. Ne on siirretty Puolustusvoimien laillisuusvalvonnan selvitettäväksi.

HS kysyi Puolustusvoimien oikeudellisen osaston päälliköltä Tuija Sundbergiltä, mitä asioita on selvityksessä.

Sundberg vastasi sähköpostitse, että aihepiirit koskivat yli 60-vuotiaiden henkilöiden käyttämistä kouluttajina ja taisteluammuntojen järjestämistä, asevelvollisuusrekisteristä MPK:lle luovutettavia tietoja sekä vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta koskevan valvonnan suunnittelua ja raportointia.

Sundbergin mukaan näistä on selvitetty nykytilaa ja tehty johtopäätökset ja kehotukset Pääesikunnan koulutusosastolle.

MPK tiedotti perjantaina, että se on ryhtynyt ministeriön tarkastuksen jälkeen toimenpiteisiin ja tarkentanut toimintansa ohjeistusta.

Yhdistys kertoo, että se on muun muassa tehnyt tiedonhallintajärjestelmäänsä muutoksen, joka estää alle 18-vuotiaiden ilmoittautumisen sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen.

Oikaisu 14.2. klo 15.46: Otsikkoa muutettu. Jutun alkuperäisessä otsikossa luki, että tarkastus paljasti puuttuvia kuitteja. MPK:n mukaan kuitit ovat kuitenkin tallella, mutta ei tiedetä, mihin ne liittyvät.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Mikä MPK?


 Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK perustettiin vuonna 1993.

 MPK on julkisoikeudellinen yhdistys.

 Yhdistys kouluttaa ihmisiä selviytymään arjen vaaratilanteissa ja poikkeusoloissa.

 Koulutusta järjestetään pääosin iltaisin ja viikonloppuisin.

 Yhdistyksen toiminnanjohtaja on prikaatikenraali (evp) Pertti Laatikainen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää