Kotimaa

Puolustusministeriön tarkastus paljasti: sotilas­koulutusta alaikäisille, kohdentamattomia kuitteja ja säännösten vastaisesti luovutettuja aseita

Puolustusministeriö on tehnyt MPK:n toiminnasta tutkintapyynnön krp:lle ja aloittanut uuden tarkastuksen sen valtionapujen käytöstä.

Puolustusministeriön tekemä laillisuustarkastus on paljastanut vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta antavan MPK:n (Maanpuolustuskoulutusyhdistys) toiminnassa epäselvyyksiä ja mahdollisia lainvastaisuuksia.

Tarkastuksessa ilmeni, että alle 18-vuotiaita nuoria on osallistunut sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen ja että eräitä alaikäisiä on osallistunut myös koulutuksiin, joissa on ollut käytössä Puolustusvoimien aseita.

Puolustusministeriö epäilee myös, että Puolustusvoimien aseita ja ampumatarvikkeita on luovutettu säännösten vastaisesti MPK:n sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen.

Puolustusministeriö on tehnyt edellä mainituista asioista tutkintapyynnön keskusrikospoliisille (krp).

Lisäksi tarkastuksessa havaittiin puutteita yhdistyksen valtionavustusten käsittelyssä.

Puolustusministeriön tarkastajat tekivät tarkastuksessa myös havaintoja, jotka on siirretty Puolustusvoimien sisäisen laillisuusvalvonnan selvitettäväksi.

Puolustusministeriön laillisuusvalvontatarkastuksen taustalla on muun muassa sosiaalidemokraattisten kansanedustajien Erkki Tuomiojan ja Sirpa Paateron maaliskuussa 2018 tekemä kirjallinen kysymys silloiselle puolustusministerille Jussi Niinistölle (sin).

Tuomioja ja Paatero kysyivät muun muassa sitä, miten puolustusministeri aikoo puuttua siihen, että MPK antaa sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta alaikäisille. Niinistö lupasi tuolloin, että ministeriö selvittää asiaa.

Puolustusministeriö suoritti tarkastuksen 1.1.2016 – 20.8.2018. Hallitussihteeri Timo Tuurihalme puolustusministeriöstä kertoo, että löydetyt alaikäiset olivat pääosin 15–17-vuotiaita.

”Koulutukset, joihin he osallistuivat, ovat olleet jotoksia tai marsseja, intti tutuksi naisille -kursseja ja ammuntakursseja”, Tuurihalme sanoo.

”Näiltä kursseilta löydettiin 218 alaikäistä yhteensä 109 koulutustapahtumassa. Lisäksi oli yhdeksän alaikäistä viidessä koulutustapahtumassa, joissa oli käytetty Puolustusvoimien ampuma-aseita. Ne ovat ampuma-aseiden johdosta luettavissa sotilaalliseksi koulutukseksi.”

MPK:ta koskeva laki muuttui vuodenvaihteessa. Puolustusvoimat sai vielä siihen asti tilata sotilaallista koulutusta MPK:lta. Vuoden alusta vapaaehtoinen sotilaallinen koulutus siirtyi kokonaan Puolustusvoimien järjestettäväksi.

Puolustusvoimien aseita sai aiemmin käyttää vain Puolustusvoimien tilaamassa sotilaallisessa koulutuksessa.

”Nyt sitten ilmeni, että ampuma-aseita olisi annettu myös MPK:n sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen. Sinne niitä ei olisi saanut antaa”, Tuurihalme sanoo.

Tarkastusajalta löytyi yhteensä 314 kurssia, joille on annettu Puolustusvoimien aseita. Lisäksi patruunoita oli annettu näistä 184 kurssille.

”Nyt tietysti vuoden vaihteessa on tullut voimaan laki, jossa aseita saa kyllä jatkossa antaa sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen, mutta tuolloin se ei ollut sallittua.”

Tuurihalme pitää kuitenkin lieventävänä asianhaarana sitä, että aseiden käyttö on tapahtunut Puolustusvoimien henkilökunnan valvonnassa.

Aseiden antamisen taustalla on Pääesikunnan noin kymmenen vuotta sitten laatima ohjausasiakirja, jossa oli käytännössä annettu tällaiseen toimintaan lupa. Nyt on selvinnyt, että näin ei olisi pitänyt toimia.

”Kun teimme tämän havainnon, niin Puolustusvoimat muutti omaa toimintaansa eli varmistettiin, ettei aseita tällaiseen koulutukseen anneta.”

MPK on julkisoikeudellinen yhdistys, jonka tehtävät on määritelty laissa. Tehtäviään varten se on saanut vuosittain vajaat kaksi miljoonaa euroa valtionapua.

Puolustusministeriö pyysi tarkastuksessa MPK:lta selvityksen siitä, mihin se on käyttänyt vuosien 2016 ja 2017 valtionavut.

”Käytännössä pyysimme kuittitason selvitystä. Yhdistys vastasi meille, että he eivät pysty tällaista selvitystä meille antamaan”, Tuurihalme sanoo.

Puolustusministeriö päättikin viime tiistaina aloittaa uuden tarkastuksen, jossa selvitetään MPK:n avustusten käyttö koko julkisoikeudelliselta toiminta-ajalta eli vuodesta 2009 alkaen.

”Eli mihin ne rahat ovat kuitin tarkkuudella menneet. Tämä on normaalia valtionapuviranomaisen toimintaa. Kyllä nämä tiedot heillä olisi pitänyt olla.”

Tuurihalmeen mukaan tarkastuksessa havaittiin myös asioita, jotka vaativat puolustushallinnon laillisuusvalvonnan toimenpiteitä. Ne on siirretty Puolustusvoimien laillisuusvalvonnan selvitettäväksi.

HS kysyi Puolustusvoimien oikeudellisen osaston päälliköltä Tuija Sundbergiltä, mitä asioita on selvityksessä.

Sundberg vastasi sähköpostitse, että aihepiirit koskivat yli 60-vuotiaiden henkilöiden käyttämistä kouluttajina ja taisteluammuntojen järjestämistä, asevelvollisuusrekisteristä MPK:lle luovutettavia tietoja sekä vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta koskevan valvonnan suunnittelua ja raportointia.

Sundbergin mukaan näistä on selvitetty nykytilaa ja tehty johtopäätökset ja kehotukset Pääesikunnan koulutusosastolle.

MPK tiedotti perjantaina, että se on ryhtynyt ministeriön tarkastuksen jälkeen toimenpiteisiin ja tarkentanut toimintansa ohjeistusta.

Yhdistys kertoo, että se on muun muassa tehnyt tiedonhallintajärjestelmäänsä muutoksen, joka estää alle 18-vuotiaiden ilmoittautumisen sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen.

Oikaisu 14.2. klo 15.46: Otsikkoa muutettu. Jutun alkuperäisessä otsikossa luki, että tarkastus paljasti puuttuvia kuitteja. MPK:n mukaan kuitit ovat kuitenkin tallella, mutta ei tiedetä, mihin ne liittyvät.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Mikä MPK?


 Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK perustettiin vuonna 1993.

 MPK on julkisoikeudellinen yhdistys.

 Yhdistys kouluttaa ihmisiä selviytymään arjen vaaratilanteissa ja poikkeusoloissa.

 Koulutusta järjestetään pääosin iltaisin ja viikonloppuisin.

 Yhdistyksen toiminnanjohtaja on prikaatikenraali (evp) Pertti Laatikainen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi

  3. 3

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  4. 4

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  5. 5

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää