Kotimaa

Hovioikeus antoi ratkaisunsa Sunny Car Center -jutussa – Ritaluoma tuomittiin yhä miljoona­korvauksiin: ”Se tuomio ei vain mahdu minun päähäni”

Hallituksessa istuneen Iisakki Kiemungin korvaussumma aleni.

Turun hovioikeus piti lähes täysin ennallaan ratkaisun Sunny Car Centerin vahingonkorvausjutussa. Oikeus tuomitsi autotalohankkeen entisen puuhamiehen Markku Ritaluoman korvaamaan konkurssipesälle noin 6,2 miljoonaa euroa.

Sen sijaan entinen hallituksen jäsen Iisakki Kiemunki sai vähäisen helpotuksen, sillä hänen vahingonkorvausmääränsä pieneni nyt hovioikeuden sovittelussa 150 000 euroon, kun se käräjillä oli 350 000 euroa. Entinen kuntapoliitikko Kiemunki istui hallituksessa Hämeenlinnan kaupungin edustajana.

Hovioikeus katsoi, että Ritaluoma hukkasi yhtiöön sijoitettuja miljoonia törkeän huolimattomalla tavalla. Sen mukaan Ritaluoman ja yhtiön rahoitusjärjestelyt toteutettiin ilman etukäteistä selvitystyötä, mikä oli erittäin riskialtista ja vastuutonta.

Vakuuksia ei vaadittu, vaan varoja luovutettiin epämääräisille tahoille ilman mitään saamisten turvaa, tuomion perustelut jatkuvat. Ritaluoma lähetti rahaa ulkomaille vielä senkin jälkeen, kun poliisi oli kertonut kyseessä olleen rahanpesuepäilyn.

Hovioikeuskaan ei uskonut Ritaluoman väitettä, että hän olisi joutunut petoksen tai huijauksen uhriksi. Se katsoi, että rahasiirrot olivat poikkeuksellisia ja että Ritaluoma teki isoja rahoitussopimuksia ulkomaalaisten toimijoiden kanssa englanniksi tilanteessa, jossa hän ei juuri osannut kieltä eikä hänellä myöskään ollut tietoteknisiä taitoja. Yksi tällainen taho esimerkiksi oli Ritaluoman nimeämä syyrialainen kenraali Malik.

Ritaluoma ei ratkaisua sulata. Hän vastaa puhelimeen floridalaisesta suuntanumerosta, mutta ei kuulemma siellä ole.


”Se tuomio ei vain mahdu minun päähäni, että maksan sen 6,3 miljoonaa, kun minä olen menettänyt omat rahani”, Ritaluoma sanoo HS:lle. Hän vakuuttaa hakevansa valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

”Julkisuudessa on kulkenut monet vuodet olettama, että Ritaluomalla on ne rahat. Ei Ritaluomalla ole mitään rahaa, Ritaluoma on menettänyt kaiken omaisuutensa petoksen myötä. Tämän asian Suomen poliisin pitää pystyä tutkimaan”, hän sanoo.

”Olen eläkeläinen ja teen päivä kerrallaan. En jaksa ottaa tästä enää suuria hätkähdyksiä. Mutta sen sanon Suomen kansalle, että oikeus ei voittanut tässä asiassa.”

Kiemunki taas oli hovioikeuden mukaan liian passiivinen Ritaluoman tekemisten suhteen eikä pyrkinyt riittävästi selvittämään yhtiön taloudellista tilannetta ja rahoituskuvioita. Jatkamalla hallituksessa hän mahdollisti yhtiön toimimisen, oikeus katsoi.

Kiemunki sanoo kokevansa, että 200 000 euron alennus oli hovioikeudelta jonkinlainen hyväntahdon ja ymmärryksen ele hänen tilanteelleen. Hänen mielestään muutamat juridiset seikat jäivät hovioikeuden ratkaisua vaille ja siksi hän nyt pohtiikin, hakeeko valituslupaa. Tätä varten hän myös koettaa vielä löytää Sunny Car Centerin sähköpostiliikenteestä tukea asialleen.


”En ole laskenut, mutta puhutaan varmaan jostain 300 000 eurosta”, hän sanoo seurauksesta, joka hänelle koitui luottamustehtävästään hallituksessa.

”Summa on joka tapauksessa sellainen, että en pysty sitä pienten lasten elättäjänä maksamaan. Ei se oikeudenmukaiselta tunnu.”

Ritaluoman tekemisiä on tutkinut nyttemmin myös poliisi. Häntä epäillään useista talousrikoksista, joita ovat törkeä velallisen epärehellisyys, törkeä kirjanpitorikos ja törkeä veropetos, kertoo jutun tutkinnanjohtaja Jari Uotila. Esitutkinta siirtynee kevään aikana syyttäjälle.

Jo käräjillä Ritaluoma siis tuomittiin maksamaan konkurssipesälle miljoonakorvaukset, kun oikeus katsoi hänen menetelleen toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana vähintäänkin törkeän huolimattomasti. Epäselväksi jäi, mihin varat lopulta päätyivät.

Kiemungin osuudeksi vahingosta käräjäoikeus katsoi lähes viisi miljoonaa euroa, mutta oikeus sovitteli summaa ja määräsi hänet aiemmin osallistumaan 350 000 euron osalta yhteisvastuullisesti Ritaluoman maksettavaksi määrättyihin korvauksiin.

Nyt tullut ratkaisu koskee vyyhdin isointa riitajuttua, jonka lisäksi vireillä on pari paljon pienempää riitaa.

Tarina alkoi 2010, jolloin Kolmostien varteen Hämeenlinnan pohjoispuolelle piti nousta Euroopan suurin, nähtävyyden kaltainen autokaupan kokonaisuus, jossa mukana sijoittajina vielä tuolloin olivat pankki, vakuutusyhtiö ja jättiyhtiö Siemens.

Vain muutama vuosi myöhemmin voitiin todeta, että Ritaluoma oli langennut ainakin kahteen nigerialaishuijaukseen. Esimerkiksi kymmenet miljoonat Sambian entisen presidentin Frederick Chiluban leskeltä jäivät saamatta. Konkurssi koitti syksyllä 2015.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  3. 3

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  4. 4

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  5. 5

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää