Kotimaa

Hovioikeus antoi ratkaisunsa Sunny Car Center -jutussa – Ritaluoma tuomittiin yhä miljoona­korvauksiin: ”Se tuomio ei vain mahdu minun päähäni”

Hallituksessa istuneen Iisakki Kiemungin korvaussumma aleni.

Turun hovioikeus piti lähes täysin ennallaan ratkaisun Sunny Car Centerin vahingonkorvausjutussa. Oikeus tuomitsi autotalohankkeen entisen puuhamiehen Markku Ritaluoman korvaamaan konkurssipesälle noin 6,2 miljoonaa euroa.

Sen sijaan entinen hallituksen jäsen Iisakki Kiemunki sai vähäisen helpotuksen, sillä hänen vahingonkorvausmääränsä pieneni nyt hovioikeuden sovittelussa 150 000 euroon, kun se käräjillä oli 350 000 euroa. Entinen kuntapoliitikko Kiemunki istui hallituksessa Hämeenlinnan kaupungin edustajana.

Hovioikeus katsoi, että Ritaluoma hukkasi yhtiöön sijoitettuja miljoonia törkeän huolimattomalla tavalla. Sen mukaan Ritaluoman ja yhtiön rahoitusjärjestelyt toteutettiin ilman etukäteistä selvitystyötä, mikä oli erittäin riskialtista ja vastuutonta.

Vakuuksia ei vaadittu, vaan varoja luovutettiin epämääräisille tahoille ilman mitään saamisten turvaa, tuomion perustelut jatkuvat. Ritaluoma lähetti rahaa ulkomaille vielä senkin jälkeen, kun poliisi oli kertonut kyseessä olleen rahanpesuepäilyn.

Hovioikeuskaan ei uskonut Ritaluoman väitettä, että hän olisi joutunut petoksen tai huijauksen uhriksi. Se katsoi, että rahasiirrot olivat poikkeuksellisia ja että Ritaluoma teki isoja rahoitussopimuksia ulkomaalaisten toimijoiden kanssa englanniksi tilanteessa, jossa hän ei juuri osannut kieltä eikä hänellä myöskään ollut tietoteknisiä taitoja. Yksi tällainen taho esimerkiksi oli Ritaluoman nimeämä syyrialainen kenraali Malik.

Ritaluoma ei ratkaisua sulata. Hän vastaa puhelimeen floridalaisesta suuntanumerosta, mutta ei kuulemma siellä ole.


”Se tuomio ei vain mahdu minun päähäni, että maksan sen 6,3 miljoonaa, kun minä olen menettänyt omat rahani”, Ritaluoma sanoo HS:lle. Hän vakuuttaa hakevansa valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

”Julkisuudessa on kulkenut monet vuodet olettama, että Ritaluomalla on ne rahat. Ei Ritaluomalla ole mitään rahaa, Ritaluoma on menettänyt kaiken omaisuutensa petoksen myötä. Tämän asian Suomen poliisin pitää pystyä tutkimaan”, hän sanoo.

”Olen eläkeläinen ja teen päivä kerrallaan. En jaksa ottaa tästä enää suuria hätkähdyksiä. Mutta sen sanon Suomen kansalle, että oikeus ei voittanut tässä asiassa.”

Kiemunki taas oli hovioikeuden mukaan liian passiivinen Ritaluoman tekemisten suhteen eikä pyrkinyt riittävästi selvittämään yhtiön taloudellista tilannetta ja rahoituskuvioita. Jatkamalla hallituksessa hän mahdollisti yhtiön toimimisen, oikeus katsoi.

Kiemunki sanoo kokevansa, että 200 000 euron alennus oli hovioikeudelta jonkinlainen hyväntahdon ja ymmärryksen ele hänen tilanteelleen. Hänen mielestään muutamat juridiset seikat jäivät hovioikeuden ratkaisua vaille ja siksi hän nyt pohtiikin, hakeeko valituslupaa. Tätä varten hän myös koettaa vielä löytää Sunny Car Centerin sähköpostiliikenteestä tukea asialleen.


”En ole laskenut, mutta puhutaan varmaan jostain 300 000 eurosta”, hän sanoo seurauksesta, joka hänelle koitui luottamustehtävästään hallituksessa.

”Summa on joka tapauksessa sellainen, että en pysty sitä pienten lasten elättäjänä maksamaan. Ei se oikeudenmukaiselta tunnu.”

Ritaluoman tekemisiä on tutkinut nyttemmin myös poliisi. Häntä epäillään useista talousrikoksista, joita ovat törkeä velallisen epärehellisyys, törkeä kirjanpitorikos ja törkeä veropetos, kertoo jutun tutkinnanjohtaja Jari Uotila. Esitutkinta siirtynee kevään aikana syyttäjälle.

Jo käräjillä Ritaluoma siis tuomittiin maksamaan konkurssipesälle miljoonakorvaukset, kun oikeus katsoi hänen menetelleen toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana vähintäänkin törkeän huolimattomasti. Epäselväksi jäi, mihin varat lopulta päätyivät.

Kiemungin osuudeksi vahingosta käräjäoikeus katsoi lähes viisi miljoonaa euroa, mutta oikeus sovitteli summaa ja määräsi hänet aiemmin osallistumaan 350 000 euron osalta yhteisvastuullisesti Ritaluoman maksettavaksi määrättyihin korvauksiin.

Nyt tullut ratkaisu koskee vyyhdin isointa riitajuttua, jonka lisäksi vireillä on pari paljon pienempää riitaa.

Tarina alkoi 2010, jolloin Kolmostien varteen Hämeenlinnan pohjoispuolelle piti nousta Euroopan suurin, nähtävyyden kaltainen autokaupan kokonaisuus, jossa mukana sijoittajina vielä tuolloin olivat pankki, vakuutusyhtiö ja jättiyhtiö Siemens.

Vain muutama vuosi myöhemmin voitiin todeta, että Ritaluoma oli langennut ainakin kahteen nigerialaishuijaukseen. Esimerkiksi kymmenet miljoonat Sambian entisen presidentin Frederick Chiluban leskeltä jäivät saamatta. Konkurssi koitti syksyllä 2015.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Verottajan ainutlaatuisen tarkat tilastot paljastavat: Suomen suurituloisin alue on Kirkkonummella, köyhin Rovaniemellä – HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuinalueesi pieni- vai suurituloisiin

  2. 2

   Työnantajalle suuttunut mies jätti työnsä ja ajautui liki kolmen vuoden työttömyyteen – Oikeus tuomitsi yrityksen maksamaan jättikorvaukset

  3. 3

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  4. 4

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi kuu on kiertänyt Maata jo kolme vuotta – pienoiskuu karkaa ehkä jo kevään aikana

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  3. 3

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  4. 4

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  5. 5

   Hitsaaja lähti sotaa pakoon ja avasi grillin Vantaalle: Nyt kulinaristit ajavat sinne Kuopiosta saakka ahtamaan jauhelihatankoja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää