Kyberturvallisuuskeskus varoittaa uudenlaisista huijaus­puheluista, jotka näyttävät erehdyttävästi tulevan suomalaisesta numerosta - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa uudenlaisista huijaus­puheluista, jotka näyttävät erehdyttävästi tulevan suomalaisesta numerosta

Puheluissa soittaja esiintyy Microsoftin teknisenä tukena.

Tällä viikolla on varoitettu jo kahdenlaisista huijauspuheluista, joita suomalaiset ovat saaneet. Kuva: Emilia Kangasluoma

Julkaistu: 14.2. 20:20

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa suomalaisia uudenlaisista huijauspuheluista, joita on tällä viikolla havaittu tulleen paljon suomalaisille organisaatioille ja yksityisille ihmisille.

Puheluissa soittaja esiintyy Microsoftin teknisenä tukena. Soittaja väittää, että uhrin tietokoneella on tietoturvaongelma ja pyytää avaamaan tietokoneen korjatakseen sen.

Tällaisia uuden tyyppisiä huijauksia kutsutaan teknisen tuen huijauksiksi (tech support scam).

Puhelut näyttävät myös tulevan suomalaisesta puhelinnumerosta eli esimerkiksi 040-alkuisesta numerosta ja huijarisoittajat ovat puhuneet englantia tai suomea. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan on aihetta olettaa, että ne on soitettu väärennetyistä puhelinnumeroista.

Kyberturvallisuuskeskus kertoo tapauksista, joissa huijari väittää, että uhrin koneella on haittaohjelma, tai että käyttöjärjestelmälisenssi on vanhentumassa, tai muuta vastaavaa, joka vaatii korjausta.

Huijari pyytää avaamaan tietokoneen ja suorittamaan siinä joitakin Windows-komentoja. Systeemikomentojen tulosteen perusteella huijari väittää tuntevansa uhrin koneelta lisenssinumeroita tai yksityiskohtia, joilla huijari perustelee väitteitään, keskus kertoo.

Kaikki on kuitenkin huijausta ja systeemikomennot on tarkoitettu aivan muuhun, eikä soittaja ole todellisuudessa Microsoftin palveluksessa.

Keskus kehottaa olemaan noudattamatta vaatimuksia, jos saa tällaisen puhelun. Samoin ei pidä asentaa tietokoneelle mitään soittajan pyytämää etähallintaohjelmaa eikä huijarille tule antaa pankkitietoja tai maksukorttitietoja. Kyberturvallisuuskeskus kehottaa tekemään huijaussoitoista rikosilmoituksen ja ilmoittamaan niistä myös keskukseen.

Se myös kehottaa vaihtamaan salasanan, jos joku on jo asentanut koneelle etähallintasovelluksen tai muuten antanut soittajalle pääsyn koneeseen.

Teknisen tuen huijaukset ovat kansainvälinen ilmiö. Niitä voi tulla vastaan myös mainoslinkeistä tai verkkosivuilta, jotka johtavat virheviestiltä näyttävään selaimen ponnahdusikkunaan.

Jo aiemmin tällä viikolla Kyberturvallisuuskeskus varoitti oudoista puhelinsoitoista, joita on tullut ainakin +881- ja +882-alkuisista puhelinnumeroista. Keskuksen mukaan numeroihin ei kannata soittaa takaisin, koska ne ovat satelliittinumeroita, joihin soittaminen tulee kalliiksi.

Puhelin soi tyypillisesti kerran tai pari, minkä jälkeen puhelu katkeaa. Tarkoituksena on houkutella soittamaan takaisin ulkomailla olevaan numeroon.

Puhelu satelliittipuhelimen numeroon voi tiedotteen mukaan maksaa jopa yli kymmenen euroa minuutilta. Puheluun vastaamisesta laskua ei tiedotteen mukaan kerry.

Kyberturvallisuus­keskus varoittaa ulkomaisista suuntanumeroista tulleista huijauspuheluista