Islantia riepotellut talvimyrsky Dennis ehtinee sunnuntai-illaksi Suomeen - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Islantia riepotellut talvimyrsky Dennis ehtinee sunnuntai-illaksi Suomeen

Islantia ja Britanniaa riepotteleva Dennis-myrsky voi Suomeen saapuessaan saada nimen Kai tai Väinö.

Dennis-myrskyn nostattamat aallot iskivät Portcawlin aallonmurtajaan Walesissa lauantaina. Kuva: Geoff Caddick / AFP

Julkaistu: 15.2. 16:33

Islantia viikonlopun aluksi riepotelleen Dennis-myrskyn odotetaan saapuvan sunnuntai-iltana heikentyneenä Suomeen.

Ihmisiä kehotettiin perjantaina pysymään Reykjavíkissa sisätiloissa, koska tuuli puhalsi 20–30 metriä sekunnissa. Koulut, lastentarhat, monet työpaikat, museot, ravintolat ja baarit olivat kiinni. Islannissa mitattiin Morgunblaðið-lehden mukaan tuulenpuuskia, joiden nopeus oli jopa 71 metriä sekunnissa.

Paikalla olleen HS:n toimittajan Tuomas Kasevan mukaan kaupoista loppuivat tuoretuotteet, kun ihmiset varautuivat siihen, etteivät pääse heti ulos kaupoille.

Sama laaja-alainen matalapaine ja myrskyalue lähestyy Suomea huomenna sunnuntaina. Ilmatieteen laitoksen mukaan tuulet voimistuvat sunnuntai-iltana ja voimakkaita puuskia esiintyy koko maassa Lappia lukuun ottamatta.

”Myrsky näyttää varsin voimakkaalta. Se ei vertaudu [vuoden 2011] Tapani-myrskyyn, mutta tällaisia esiintyy yleensä kerran pari vuodessa”, päivystävä meteorologi Hannu Valta ennustaa.

Islannin lukemiin tuuli ei yllä, mutta Pohjanmaalla ja Satakunnassa talvimyrskyn ennustetaan tällä hetkellä puhaltavan puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa. Muualla maassa Lappia lukuun ottamatta puuskien nopeuden arvioidaan olevan 20 metriä sekunnissa.

Merialueilla tuulet puhaltavat 23–25 metriä sekunnissa ja puuskissa 30 metriä sekunnissa.

”Kovimmat tuulet osuvat Selkämerelle ja Pohjois-Itämerelle, mutta kyllä Suomenlahdellakin mennään yli myrskylukemien”, Valta sanoo.

Myrsky saattaa Vallan mukaan aiheuttaa jonkin verran vahinkoja: yksittäisiä puita voi kaatua ja sähköjä voi mennä poikki.

”On se vaarallinen. Ilmassa voi lentää irtonaista tavaraa, ja puita voi kaatua”, hän arvioi.

Matalapainemyrskyt poikkeavat kesän rajuilmoista siten, että ne aiheuttavat vahinkoja laajalla alueella. Kovimmat tuhot myrskyistä tulee yleensä kesällä ukkosilmalla.

Ennusteet tarkentuvat sunnuntaina, ja tällä hetkellä Ilmatieteen laitoksessa pohditaan, annetaanko myrskylle Suomessa oma nimi.

Siitä voi tulla kalenterin perusteella Kai tai Väinö riippuen siitä, miten se aiheuttaa vahinkoja ja osuvatko ne enemmän sunnuntain vai maanantain puolelle. Sunnuntaina nimipäiväänsä viettää Kai ja maanantaina Väinö.

Matalapaine tuo mukanaan runsaita sateita, jotka tulevat maan etelä- ja keskiosissa vetenä ja Lapissa lumena. Lapissa lunta on jo vuodenaikaan nähden ennätyksellisen paljon, ja nyt sitä voi tulla paikoin jopa 20 senttiä lisää.

Esimerkiksi Kittilässä, Inarissa ja Saariselällä lumensyvyys on metrin tai enemmän.

”Lumikuormat ovat olleet jo ennestään suuria, joten kattorakenteille ja halleille voi koitua ongelmia”, Valta sanoo.

Lumiraja kulkee tällä hetkellä suurin piirtein Lappeenranta–Lahti–Tampere–Seinäjoki–Oulu-linjaa niin, että linjan etelä- ja länsipuolella on lumetonta tai tavallista vähemmän lunta. Lapissa, Koillismaalla ja Kainuussa lunta on selvästi tavallista enemmän.

Suomeen virtaa viikonloppuna lounaasta päin lauhaa ilmaa, ja vettä saattaa tulla maan etelä- ja keskiosissa 10–20 millimetriä. Eteläosissa lämpötilat ovat kahdeksan asteen ja keskiosissa viiden asteen paikkeilla.

”Runsaat sateet voivat sulattaa lumia maan keskivaiheilla”, Valta sanoo.

Islannissa on lauantaina vielä jäljellä yksi Dennis-myrskyn osakeskus, mutta Reykjavíksissa sää oli HS:n toimittajan Tuomas Kasevan mukaan muuttunut ”normaaliksi islantilaiseksi sääksi”.

”Eilen [perjantaina] myrsky oli mieletön, eikä päivällä päässyt kunnolla kävelemään. Eilisiltana oli tosi vähän ihmisiä liikenteessä, mutta nyt näyttää siltä, että kaikki on normaalisti”, Kaseva kertoo.

”Täällä on herännyt vähän kritiikkiä, olivatko myrskyvaroitukset yliampuvia. Ehkä tilanteen kuitenkin pelasti, ettei Reykjavíkissä satanutkaan lunta, muuten olisi voinut olla kaaos.”

Myrskytuulet voimistuvat parhaillaan Britanniassa, jossa varaudutaan koviin sateisiin ja tulviin. Satoja lentoja on Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan peruttu. Sadetta saattaa tulla päivässä jopa kuukautta vastaava määrä.

Yön aikana rintama siirtyy Ilmatieteen laitoksen Vallan mukaan Länsi-Eurooppaan, Belgiaan, Hollantiin, Pohjois-Ranskaan ja Saksaan, sitten Tanskaan ja Etelä-Ruotsiin. Sunnuntaina Brittein saarille saapuu uusi myrskyn osakeskus.

Britannian raideverkostoa ylläpitävä Network Rail ohjeisti trampoliinien omistajia kiinnittämään pomppulaitteensa huolellisesti, jotta ne eivät lentelisi raiteille estämään junaliikennettä, kertoo STT. Britannian autoliitto RAC kehotti autoilijoita olemaan varovaisia liikenteessä, erityisesti rannikon tuntumassa ja avoimilla alueilla.

Ruotsin ilmatieteen laitos on varoittanut, että rajut sateet ja tuulet voivat nostaa paikallisia tulvia ja myrskyvuoksia maan eteläosassa.

Laaja-alainen matalapaine ja myrskyalue lähestyy Suomea sunnuntaina. Kuva on otettu Helsingissä 3. tammikuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Seuraa uutisia tästä aiheesta