Talvimyrsky saapui Suomeen: tuulet kaatoivat puita ja katkoivat sähköt tuhansilta, häiriöt voivat jatkua maanantaina - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Talvimyrsky saapui Suomeen: tuulet kaatoivat puita ja katkoivat sähköt tuhansilta, häiriöt voivat jatkua maanantaina

Dennis-myrsky on iskenyt kovimmin Pohjanmaan alueelle, mutta sähkökatkoja ja tuulivahinkoja on ollut eri puolilla Suomea.

Lähestyvä myrsky nostatti sunnuntaina aaltoja Uunisaaressa Helsingissä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Julkaistu: 16.2. 11:15, Päivitetty 16.2. 23:31

Länsi-Eurooppaa riepotellut Dennis-myrsky saapui sunnuntaina Suomeen. Tuulet voivat voimistua maanantain vastaisen yön aikana. Myös merenpinta nousi sunnuntaina Turun seudulla jo varoitusrajan yli.

Myrsky on koettu voimakkaimmin Pohjanlahdella ja Pohjanmaalla. Turun liikennekeskus varoitti sunnuntaina vaarallisen voimakkaasta tuulesta illan ja yön aikana Pohjanmaalla sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomola sanoi sunnuntaina, että merialueilla tuulee reippaasti illan ja maanantain vastaisen yön aikana. Voimakkaimmat puuskat osuvat ennusteen mukaan Pohjanmaalle, jossa tuulen voimakkuus voi nousta 25 metriin sekunnissa.

”Puuskaisin vaihe on puolenyön tienoilla ja pahin tilanne on länsirannikolla. Aamulla tuulet alkavat heiketä”, Tuomola sanoi.

Tuomolan mukaan myrskyn voimakkuus ei ole heikentynyt aiemmista ennusteista. Hän totesi, että veden korkeus voi nousta Oulun ja Kemin seudulla vielä varhain maanantaiaamuna.

Myrsky on tuonut mukanaan myös runsaita sateita, jotka jatkuvat maanantai-iltapäivään. Sateet tulevat rannikolla vetenä, mutta Lapissa voi olla luvassa jopa 20 senttiä lunta. Lumisade merkitsee myös huonoa ajokeliä.

Dennis-myrsky katkaisi sähköt sunnuntaina tuhansilta ihmisiltä. Pahimmillaan sähköt olivat poikki yli 16 000 kotitaloudessa sunnuntaina.

Pääkaupunkiseudulla myrsky on koettu voimakkaina tuulina, ja myös vettä on tullut paljon. Espoossa kuusi kaatui bussin päälle ja myös Turun moottoritielle kaatui puu. Pelastuslaitoksella on ollut muutenkin runsaasti kaatuneisiin puihin liittyviä tehtäviä.

Myrsky voi STT:n mukaan aiheuttaa Itämerellä liikennöivien matkustajalaivojen myöhästymisiä. Tallink Silja kertoi sunnuntaina, että pysähdys Ahvenanmaalla saatetaan yöllä perua Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä, jos tuuli ja merenkäynti yltyvät kovaksi. Viking Line ja Tallink Silja eivät ole peruneet laivavuorojaan itämerellä.

Aiemmin Wasaline ilmoitti, että yhtiön sunnuntai-illan lähtö Vaasasta ja maanantain puolenpäivän lähtö Uumajasta on peruttu Merenkurkussa.

Myrsky kuritti aiemmin viikonloppuna muun muassa Britanniaa. Britanniassa armeija lähetti sotilaita apuun torjumaan myrskytuhoja. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan maassa annettiin viikonloppuna satoja tulvavaroituksia ja lentoja ja rautatieliikennettä oli peruttu.

Tältä näytti lentokoneen laskeutuminen myrskytuulissa Lontoossa lauantaina:

Valtavan kokoisen matalapaineen keskus sijaitsi sunnuntaina Islannin eteläpuolella. Sen ilmanpaine vastaa meteorologi Henri Nymanin mukaan hurrikaanin ilmanpainetta.

Siihen ei liity kuitenkaan samanlaisia tuulia, koska matalapaineen alue on läpimitaltaan useita tuhansia kilometrejä. Hurrikaanit ovat läpimitaltaan satoja kilometrejä.

”Vaikka matalapaineen keskus on kaukana, tuulta riittää”, Nyman sanoi sunnuntaina.

Talvimyrsky voi aiheuttaa Nymanin mukaan myös eteläisen Suomen vesistöissä tulvia, kun maaperä on valmiiksi märkää. Ennusteiden mukaan sunnuntaiksi odotettiin 20–30 millimetriä vettä.

Pohjois-Suomessa tulee myrskyn aikana niin lunta kuin vettä, mikä pahentaa lumikuormaa Etelä-Lapissa.

”Kun tulee ensin lunta ja sitten perään vettä, se on kattojen lumikuormille aika paha yhdistelmä. Vaarana on, että rakennuksille tulee vahinkoja, kun massa lähtee vyörymään alas”, Nyman sanoi.

Myrskytuuli voi vielä maanantaina aiheuttaa puiden kaatumisia ja sähkökatkoja.

Puu kaatui linjalla olleen bussin päälle Espoossa, toinen puu kaatui Turun moottoritielle

Dennis-myrsky riehuu yli Britannian, viranomaiset varoittavat hengenvaarallisesta tuulesta ja tulvista

Seuraa uutisia tästä aiheesta