Suomessa jyllää vauvoille vakavia oireita aiheuttava RS-virusepidemia, kymmeniä vauvoja joutunut sairaalahoitoon viruksen takia - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Suomessa jyllää vauvoille vakavia oireita aiheuttava RS-virusepidemia, kymmeniä vauvoja joutunut sairaalahoitoon viruksen takia

Aikuiselle tauti aiheuttaa flunssaa, kurkkukipua ja lämpöilyä, mutta vauvalle se voi aiheuttaa muun muassa sairaalahoitoa vaativia hengitysvaikeuksia.

Helsingin Uudessa lastensairaalassa on hoidettavana noin 20 vauvaa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Julkaistu: 16.2. 13:22

Erityisesti vauvoille vakavia oireita aiheuttava RS-virusepidemia myllää eri puolella Suomea.

Tauti voi kerryttää vauvalle paksua limaa pieniin keuhkoputkiin ja aiheuttaa hengitysteiden tulehduksen ja hengitysvaikeuksia. Virus voi aiheuttaa myös keuhkokuumeen.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) lastentautien ylilääkäri Marja-Leena Lähdeaho kertoo, että vuosittainen epidemian aiheuttaminen kuuluu viruksen luonteeseen.

”Joka toinen vuosi sairastamismäärät ovat isompia ja joka toinen vuosi pienempiä”, Lähdeaho sanoo.

Taysilla on ollut kuluneen viikon aikana viruksen takia hoidettavana 5–10 pientä vauvaa. Lähdeaho arvioi tilanteen tavanomaiseksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kerrotaan, että laboratoriovarmennettujen tapausten määrä lähti nousuun marraskuussa. Tammi- ja helmikuun aikana tartuntoja on todettu selvästi marraskuuta enemmän. Eniten tapauksia on todettu alle 4-vuotiailla lapsilla.

Sairastuneen vauvan kanssa kannattaa lähteä sairaalaan, jos oireet ovat vakavia.

”Jos lapsella on nenä niin tukossa, ettei hän pysty syömään, vanhemmat luonnollisesti hermostuvat ja lähtevät lääkäriin. Sairaalassa lääkärit ovat kyllä tietoisia epidemiasta ja tekevät arvioinnin mahdollisesta viruksesta”, sanoo Uuden lastensairaalan infektiolääkäri Harri Saxén.

Sairaalassa vauvan hengitystä voidaan helpottaa imemällä limaa pois hengityskanavista ja antamalla hengitystukea. Hoitoaika on tyypillisesti 5–7 päivää.

Uudessa lastensairaalassa on hoidettavana noin 20 vauvaa ja Jorvin sairaalassa 6–7. Kaikki ovat alle puolen vuoden ikäisiä.

”Elämme nyt epidemian osalta pahinta aikaa. Odottaisin, että viikossa tai parissa tilanne rauhoittuu”, Saxén sanoo.

Täysi rauhoittuminen tosin voi kestää vielä kuukausia.

RS-virus on yksi yleisimpiä hengitystieviruksia Suomessa. Sen vakavia muotoja tavataan eniten imeväisillä ja pikkulapsilla. Virusta voi seurata myös jälkitauteja kuten korvatulehduksia, ja se myös altistaa astmalle.

Virus leviää pisaratartuntana esimerkiksi aivastusten kautta tai epäsuorasti vaikkapa käsien tai nenäliinojen välityksellä. Taudin itämisaika on 4–5 päivää. Sairastunut tartuttaa tautia noin viikon ajan sairauden ensimmäisestä päivästä alkaen.

Virukseen ei toistaiseksi ole rokotetta eikä täsmälääkettä. Tautia vastaan voi suojautua hyvällä käsihygienialla.

Virusta vastaan ei kehity pysyvää immuniteettia, joten taudin voi saada useamman kerran. Ensimmäistä tartuntaa seuraavat eivät ole yhtä voimakkaita kuin ensimmäinen.

Aikuisilla ja vanhemmilla lapsilla virus aiheuttaa yleensä lievän hengitysteiden infektion, jonka oireita ovat nuha, kurkkukipu ja lämpöily. Vanhuksille virus voi aiheuttaa vakavia oireita ja johtaa sairaalahoitoon.

Asiasta on uutisoinut aiemmin muun muassa Lapin Kansa, MTV ja Iltalehti.