Koululaisten talviloma alkaa Etelä-Suomessa, jossa talvi on jättänyt tulematta: ”Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Koululaisten talviloma alkaa Etelä-Suomessa, jossa talvi on jättänyt tulematta: ”Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut”

Jos lopputalvena ei tule kylmää jaksoa, Etelä-Suomessa ollaan siirrytty termisestä syksystä termiseen kevääseen. Hiihtämään talviloman aikaan pääsee Kainuussa ja Lapissa.

Talvea on Etelä-Suomessa saatu odottaa turhaan. Kuva on otettu 28. tammikuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Julkaistu: 16.2. 19:26, Päivitetty 16.2. 19:56

Koululaisten talvilomaa vietetään alkavalla viikolla Etelä-Suomessa – vaikka varsinaisesta talvesta ei voikaan sään puolesta puhua. Helmikuu on puolessavälissä, mutta terminen talvi ei ole alkanut vieläkään Etelä- ja Lounais-Suomessa.

Se tarkoittaa, että vuorokauden keskilämpötila ei ole laskenut koko talvena pysyvästi nollan alapuolelle.

”Pisimmät jaksot ovat jääneet muutamaan päivään. Siinä mielessä talvea ei ole ollut. Kevät on lähempänä”, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman.

Ilmatieteen laitos saattaakin olla Nymanin mukaan uuden ongelman edessä: miten määritellään se, että vuodenaika vaihtuu suoraan termisestä syksystä termiseen kevääseen. Näin käy, jos kylmää jaksoa ei enää tule.

”Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut. Pitää miettiä, miten se kirjataan järjestelmiin.”

Lähimmän kuukauden sääennusteet eivät Nymanin mukaan osoita merkkejä kylmenemisestä.

”Mutta jos suursäätila ykskaks muuttuu, pitkän aikavälin ennusteilla ei ole arvoa”, hän huomauttaa.

Esimerkiksi vuoden 2007–2008 talvi oli poikkeuksellisen leuto, eikä vuorokauden keskilämpötila asettunut eteläisimmässä Suomessa pysyvästi nollan alapuolelle ennen kuin vasta maaliskuun puolivälin jälkeen.

Maaliskuu oli Helsingissä talven kylmin kuukausi, kun lämpötilat olivat kahdeksan astetta pakkasella.

Nymanin mukaan polaaripyörre eli napa-alueen ympärillä oleva tuulijärjestelmä on ollut tänä vuonna hyvin voimakas ja pitänyt kylmän ilman pohjoisnavan lähettyvillä. Polaaripyörre heikkenee kevätpäiväntasauksen aikaan, kun aurinko alkaa taas paistaa.

Talviloman loppuviikko näyttää Etelä-Suomen ennusteissa hieman lumiselta, mutta loppuviikon sade-ennusteisiin liittyy suuria epävarmuuksia.

”Kovin toiveikkaana ei kannata talvea odotella. Koko talvi on ollut sellainen, että mitä lähemmäksi ajankohtaa tullaan, sitä lauhemmaksi ennusteet muuttuvat.”

Sunnuntaina Suomeen ehtivä Dennis-myrsky tuo mukanaan lämpöä. Lounais-Suomeen on luvassa talvilomaviikon aluksi jopa yhdeksän astetta lämmintä.

”Turun ja Porin seudulla käy hyvin lämmin tuulahdus”, Nyman kertoo.

Muuten Nyman kuvailee maanantain säätä syksyiseksi: Etelä-Suomessa esiintyy sadekuuroja ja melko kovaa tuulta. Tiistaina länsilounainen virtaus jatkuu suhteellisen voimakkaana, ja lämpötilat nousevat etelässä kuuteen seitsemään asteeseen.

”Aurinkokin voi pilkahtaa varsinkin rannikolla, jolloin on vähän kevättäkin ilmassa.”

Keskiviikko on poutainen ja pilvinen, mutta valoa näkyy pilvien rakoillessa hieman. Loppuviikko näyttää vähän kylmemmältä, ja öisin eteläisessä Suomessa käydään pakkasen puolella. Torstaina aurinkoa pitäisi näkyä melko laajalti koko maassa.

Perjantaina Suomeen saapuu lännestä sadealue ja tuulet voimistuvat. Sateet tulevat sisämaassa räntänä ja rannikolla vetenä.

Jos talvilomalla haluaa hiihtää, pitää suunnata vähintään Kainuuseen ja siitä pohjoisemmaksi. Lunta on vielä jonkin verran Itä-Suomessa, mutta lähivuorokausien vesisateet ja lämpöasteet eivät tee hiihtokeleille hyvää.

”Itse en lähtisi sinne hiihtämään” Nyman sanoo.

Lapissa sen sijaan lunta riittää. Vaikka sielläkin saattaa tulla maanantain vastaisena yönä hieman vettä, uutta lunta on luvassa alkuviikosta. Sää kylmenee tiistain viidestä asteesta torstain kymmeneen asteeseen.

”Pohjoiseen on tiedossa oikein kaunista talvisäätä.”

Talvimyrsky saapui Suomeen: tuulet kaatoivat puita ja katkoivat sähköt tuhansilta, häiriöt voivat jatkua maanantaina

Seuraa uutisia tästä aiheesta