Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, Ilmatieteen laitos varoittaa yhä voimakkaista puuskista - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, Ilmatieteen laitos varoittaa yhä voimakkaista puuskista

Noin tuhat taloutta on yhä ilman sähköjä.

Voimakas tuuli riepotteli suurinta osaa Suomesta illan ja yön aikana. Vesisade ja kova tuuli huononsivat näkyvyyttä Lahdentiellä sunnuntaina. Kuva: Eija Kontio / Lehtikuva

Julkaistu: 17.2. 5:29, Päivitetty 17.2. 9:08

Voimakkaimmat tuulet puhalsivat maanantain vastaisen yön aikana Pohjanmaan rannikolla. Esimerkiksi Vaasassa mitattiin tuulennopeudeksi puuskissa 28,4 metriä sekunnissa.

Keskituuli ei noussut yöllä maa-alueilla myrskylukemiin. Myrskytuuli puhaltaa, kun kymmenen minuutin keskituuli on vähintään 21 metriä sekunnissa. Sen sijaan rannikkoasemilla Kaskisissa, Raumalla, Uudessakaupungissa ja Kökarilla keskituuli oli yön aikana myrskylukemissa.

Vedet ovat olleet korkealla, ja esimerkiksi Oulussa ja Kemissä veden pinta kohosi ainakin 140 senttiä keskivedenkorkeuden yläpuolelle. Ilta-Sanomat kertoo, että Oulussa vesi nousi torin reunalle.

Sähköttömiä talouksia oli Suomessa maanantaina aamukahdeksan aikoihin noin tuhat, kun vielä sunnuntain puolella määrä oli yli 10 000.

Pelastuslaitokset ovat saaneet ilmoituksia muun muassa kaatuneista puista, vesivahingoista ja kattopeltien irtoamisista. Esimerkiksi Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella oli yön aikana noin 50 myrskyyn liittyvää tehtävää.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli puolestaan sunnuntai-illan kello 20:n ja aamuneljän välillä yli 20 myrskytehtävää. Esimerkiksi Kirkkonummella bussi törmäsi tielle kaatuneeseen puuhun. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa.

Pääkaupunkiseudulla myrsky koettiin voimakkaina tuulina, ja myös vettä tuli paljon. Espoossa kuusi kaatui bussin päälle, ja myös Turun moottoritielle kaatui puu. Pelastuslaitoksella on ollut muutenkin runsaasti kaatuneisiin puihin liittyviä tehtäviä.

Merenkurkussa Vaasan ja Uumajan välillä liikennöivä Wasaline perui myrskyn vuoksi laivavuoron, joka normaalisti lähtisi Uumajasta puoliltapäivin. Myös lähtö Vaasasta peruttiin. Sen sijaan Viking Line ja Tallink Silja eivät ole peruneet laivavuorojaan Itämerellä.

Paikoin myrskylukemiin yltänyt tuuli on hiljalleen heikkenemässä, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta STT:lle maanantaiaamuna.

”Etelässä saattaa vielä tulla jotain myrskypuuskia, ja varoitus on vielä voimassa”, kertoi STT:lle päivystävä meteorologi Ari Mustala.

Tuulisinta sään odotettiin olevan maanantaina iltapäivästä alkaen Kymenlaaksossa, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla, joissa tuulen nopeus puuskissa voi olla 20 metriä sekunnissa.

”Pohjoisessa myrsky alkaa olla vähitellen ohi, siellä se jäikin vähän odotettua vaisummaksi.”

Myös vesisateet hellittivät hiljalleen maanantaina. Aamuun mennessä eniten oli satanut etelärannikolla Salosta Helsinkiin ulottuvalla alueella, missä vettä tuli paikoin lähes 40 millimetriä vuorokauden aikana.

Sunnuntain runsaat sateet ovat saaneet joet tulvimaan länsi- ja etelärannikon vesistöissä ja Lounais-Suomessa. Salon seudulla jokien vedenkorkeudet ovat nousseet paikoin lähes kaksi metriä. Uudellamaalla ja Pohjanmaalla vedenkorkeudet jatkavat vielä nousuaan, kertoi Tulvakeskus maanantaina.

Viikonlopun runsaat sateet saavat joet tulvimaan alaville pelloille länsi- ja etelärannikolla, kertoi myös Suomen ympäristökeskus (Syke).

”Nyt on tulossa jo toiset tulvat helmikuussa, ja jatkoa seuraa”, Syke totesi Twitterissä.

Talvimyrsky saapui Suomeen: tuulet kaatoivat puita ja katkoivat sähköt tuhansilta, häiriöt voivat jatkua maanantaina

Dennis-myrsky riehuu yli Britannian, viranomaiset varoittavat hengenvaarallisesta tuulesta ja tulvista

Puu kaatui linjalla olleen bussin päälle Espoossa, toinen puu kaatui Turun moottoritielle

Seuraa uutisia tästä aiheesta