Lukion ja ammatillisen koulutuksen yhteishaku alkaa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Lukion ja ammatillisen koulutuksen yhteishaku alkaa

Eniten aloituspaikkoja on sosiaali- ja terveysalalla.

Yhteishaku lukioihin alkaa tiistaina. Kuva: Seppo Solmela

Julkaistu: 17.2. 15:01, Päivitetty 18.2. 9:58

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa on tarjolla tänä keväänä noin 80 000 aloituspaikkaa, joista hieman yli puolet on ammatillisessa koulutuksessa ja hieman alle lukiokoulutuksessa.

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku alkaa tiistaina 18. helmikuuta ja päättyy tiistaina 10. maaliskuuta.

Eniten aloituspaikkoja on tarjolla sosiaali- ja terveysalalla (runsaat 5 000 paikkaa), liiketalouden ja kaupan alalla (noin 4 400 paikkaa), ajoneuvo- ja kuljetustekniikassa (noin 4 200 paikkaa) sekä arkkitehtuurin ja rakentamisen alalla (4 000 paikkaa).

Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen päättäville ja ilman tutkintoa oleville hakijoille. Aiemmin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet voivat hakea ammatilliseen koulutukseen jatkuvassa haussa.

Hakija saa kutsun pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, jos oppilaitos järjestää kokeen. Oppilaitos voi halutessaan myös arvioida hakijan kielitaidon, jos tarpeen. Myös kielitaidon arviointiin lähetetään erillinen kutsu.

Roihuvuoren ammattikoulun logistiikan osastolla opetetaan tulevia rekkakuskeja. Kuva: Rio Gandara / HS

Valintojen tulokset julkaistaan kesäkuussa aikaisintaan 11. kesäkuuta.

Hakija saa opiskelijavalinnan tulokset sähköpostiinsa. Opetushallitus lähettää kaikille ilman opiskelupaikkaa jääneille lisäksi kirjeen, jossa kerrotaan valintojen tulokset.

Ammatillisen koulutuksen vapaaksi jääneitä paikkoja voi hakea jatkuvan haun kautta. Lukion vapaita paikkoja haetaan lukiokoulutuksen lisähaussa.

Valintaperusteet ja ohjeet hakemiseen löytyvät Opintopolku.fi-palvelusta.

Oikaisu 18.2. kello 9:53: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että yhteishaku päättyy tiistaina 12. maaliskuuta. Se päättyy kuitenkin tiistaina 10. maaliskuuta kello 15. Tulokset julkaistaan aikaisintaan 11. kesäkuuta, ei 13. kesäkuuta.