Moskeijaiskua Saksassa suunnitelleella äärioikeistoryhmällä oli yhteyksiä Soldiers of Odiniin – ”Meillä ei ole kerrottavaa yhteyksistä Suomeen”, sanoo Supo - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Moskeijaiskua Saksassa suunnitelleella äärioikeistoryhmällä oli yhteyksiä Soldiers of Odiniin – ”Meillä ei ole kerrottavaa yhteyksistä Suomeen”, sanoo Supo

Äärioikeistolaisen ryhmän epäillään suunnitelleen terrori-iskua Saksassa.

Wodans Erben -niminen saksalaisryhmä toimi aikaisemmin Soldiers of Odinin nimellä. Kuvassa ryhmän jäsen Münchenissä joulukuussa 2018.

Wodans Erben -niminen saksalaisryhmä toimi aikaisemmin Soldiers of Odinin nimellä. Kuvassa ryhmän jäsen Münchenissä joulukuussa 2018. Kuva: Sachelle Babbar / Zuma

Julkaistu: 17.2. 16:04

Moskeijaiskun suunnittelusta epäillyn saksalaisryhmän jäsenillä näyttää olevan yhteyksiä aiemmin Soldiers of Odinin nimellä Saksassa toimineisiin ryhmiin.

Soldiers of Odin on loppusyksystä 2015 Suomessa perustettu maahanmuuttovastainen katupartioliike.

”Saksalaisen terroriryhmän epäilty johtaja näyttää olleen yhteydessä Soldiers of Odinin nimen alla aiemmin toimineisiin saksalaisryhmiin”, sanoo äärioikeistoon perehtynyt tutkimuskoordinaattori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta.

Saksalaisviestimet uutisoivat sunnuntaina, että äärioikeistolainen ryhmä on suunnitellut Saksassa samantyyppistä moskeijaiskua kuin Uudessa-Seelannissa nähtiin viime vuoden maaliskuussa. Yli viisikymmentä ihmistä kuoli kahdessa hyökkäyksessä moskeijoihin Christchurchin kaupungissa Uudessa-Seelannissa.

Lue lisää: Äärioikeistolaisryhmä suunnitteli Saksassa imitoivansa Uudessa-Seelannissa toteutettua moskeijaiskua.

Saksan viestimissä kerrottiin myös, että ainakin osalla äärioikeistolaisesta saksalaisryhmästä on ollut kytköksiä Suomessa perustettuun Soldiers of Odin -liikkeeseen.

”Minulla ei ole tietoa yhteydestä”, sanoo Soldiers of Odinin perustaja Mika Ranta.

Ranta kertoo, ettei ole juurikaan lukenut uutisia Saksan tapahtumista eikä hän tiedä, keitä epäillyt ovat.

Liikkeen perustaja pitää sinänsä mahdollisena, että epäillyillä olisi yhteyksiä Soldiers of Odiniin. Joku on voinut osallistua hänen mukaansa liikkeen toimintaan Saksassa tai jonkun epäillyn ystäviä on voinut kuulua siihen. Ranta ei kuitenkaan tiedä, että näin olisi todella ollut.

”Järjestömme toimintaan ei kuulu mikään iskujen suunnittelu”, Ranta sanoo.

Äärinationalistinen Soldiers of Odin vastustaa suomalaisten nettisivujensa mukaan muun muassa monikulttuurisuutta, Euroopan unionia, globalisaatiota ja turvapaikkojen myöntämistä muille kuin länsimaisen ideologian tai taustan omaaville henkilöille.

Katupartioinnin lisäksi Soldiers of Odinin jäsenet ovat myös marssineet yhdessä kielletyn uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kanssa.

Soldiers of Odin perustettiin Kemissä vuonna 2015. Seuraavasta vuodesta lähtien monissa muissakin maissa alkoi toimia liikkeen ryhmiä. Liikkeen leviämistä vauhditti Tommi Kotosen mukaan osaltaan tuolloin pakolaiskriisi.

Kotosen mukaan Saksaan perustettiin Soldiers of Odinin osastoja eri osavaltioihin kuten Baijeriin ja Hesseniin. Ne pitivät myös yhteyttä Suomen Soldiers of Odiniin.

”Pari vuotta sitten saksalaiset Soldiers of Odinin ryhmät muuttivat nimensä. Nyt niillä on käytössä eri nimet, mutta toiminta on hyvin samantyyppistä. Näihin ryhmiin moskeijaiskusta epäillyn ryhmän johtajalla näyttää olevan kytkös. Sosiaalisessa mediassa hän näyttää kuuluneen samoihin porukoihin”, Kotonen sanoo.

Kotosen mukaan osa epäillyn terroriryhmän jäsenistä näyttää toimineen Saksassa aktiivisesti Vikings Security Germania -nimisessä ryhmässä. Se toimi aikaisemmin Soldiers of Odinin nimellä.

”Terroriepäilyn kohteena olevan ryhmän johtaja on itse ollut kytköksissä Wodans Erben -ryhmään, joka on niin ikään toiminut Odin-nimen alla”, Kotonen sanoo.

Kotonen on itse käynyt läpi saksalaisryhmän epäillyn johtajan toimintaa sosiaalisessa mediassa. Hänen tiedossaan ei ole viitteitä siitä, että johtaja olisi ollut yhteydessä Soldiers of Odinin suomalaistoimijoihin.

Soldiers of Odinin toiminta on Kotosen mukaan päättynyt useissa maissa Suomen ulkopuolella. Joissakin maissa toiminta lakkasi kokonaan, mutta osa entisistä jäsenistä on siirtynyt muihin ryhmiin tai perustanut itse uusia ryhmiä.

Suojelupoliisin (supo) mukaan Soldiers of Odinin eri maiden osastot toimivat itsenäisesti. HS tiedusteli supolta Saksassa pidätettyjen henkilöiden mahdollisista yhteyksistä Suomeen.

”Mediassa on mainittu Saksassa pidätettyjen yhteyksistä Soldiers of Odiniin, joka on alun perin Suomessa perustettu liike. Soldiers of Odinilla on kuitenkin toimintaa myös muissa maissa kuten Saksassa. Kunkin maan osastot toimivat itsenäisesti. Saksassa pidätettyjen mahdollisista yhteyksistä Suomeen meillä ei ole kerrottavaa”, suojelupoliisi kertoi lähettämässään vastauksessa.

Supon mukaan Soldiers of Odinin ei ole katsottu toistaiseksi vaarantavan kansallista turvallisuutta Suomessa.

”Liikkeen toiminta on ilmennyt lähinnä paikallisesti yleistä järjestystä ja turvallisuutta uhkaavana toimintana, kuten mielenosoituksina ja katupartiointina”, suojelupoliisi toteaa.

Soldiers of Odin perustettiin Kemissä syksyllä 2015. Sen jälkeen se levisi myös useisiin muihin maihin, mutta toiminta on sittemmin hiipunut.

Soldiers of Odin perustettiin Kemissä syksyllä 2015. Sen jälkeen se levisi myös useisiin muihin maihin, mutta toiminta on sittemmin hiipunut. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Äärioikeistolaisryhmä suunnitteli Saksassa imitoivansa Uudessa-Seelannissa toteutettua moskeijaiskua

Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

Jäseniä menettänyt Soldiers of Odin kiistää olevansa henkitoreissaan ja aikoo seuraavaksi avata kahvilan –”Menemme oikeaan suuntaan”, sanoo kansallissosialistiksi esittäytyvä perustaja