Eläinten puremat ajavat etelässä lomailevia suomalaisia lääkäriin – eniten ongelmia aiheuttaa punkki - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Eläinten puremat ajavat etelässä lomailevia suomalaisia lääkäriin – eniten ongelmia aiheuttaa punkki

Koirien ja apinoiden puremien jälkeen yleensä annetaan rabiesrokote, ja vakuutusyhtiöiden mukaan se onkin erittäin tarpeellinen.

Apina teki tuttavuutta Aarno Toivasen kanssa Hua Hinin Black Mountainilla Thaimaassa helmikuun alkupuolella. Kuva: Vesa Mäkinen

Julkaistu: 18.2. 2:00, Päivitetty 18.2. 7:20

Käärme on eksoottinen vieras trooppisillakin pihamailla myös paikallisille asukkaille. Mutta useimmiten eniten terveydellistä harmia aiheutuu muista eläimistä, varsinkin hyvin pienistä.

Useita suomalaisiakin turisteja hakeutuu taas talvilomaviikoilla sairaaloihin esimerkiksi Thaimaan turistikohteissa.

Hyttynen on tunnetusti maailman vaarallisimpia eläimiä, sillä hyttyset levittävät muun muassa malariaa ja dengueta, jotka molemmat voivat olla jopa hengenvaarallisia ja vähintäänkin erittäin ikäviä kokemuksia.

Vakuutusyhtiön näkökulmasta edes hyttynen ei ole mukana yhtä monissa korvaustapauksissa kuin toinen pieni otus.

Punkki aiheuttaa vakuutusyhtiön asiantuntijan mukaan jopa hyttystä enemmän sairaalakäyntejä. Syy on selvä.

”Kun lapsiperhe matkailee ja lapsesta löytyy punkki, hakeudutaan herkemmin hoitoon”, sanoo korvauspalveluiden asiantuntija Mikko Nummela Lähi-Tapiolasta.

Kotimaassa punkit ovat suomalaisia peruspunkkeja, ja vanhemmat ovat huolissaan esimerkiksi borrelioosista.

”Ulkomailla on enemmän syyhypunkin puremien aiheuttamaa kutinaa. Esimerkiksi hotellista voi tulla oireita.”

Eksoottisten eläinten puremia on Nummelan mukaan silloin tällöin. Näitä ovat lähinnä käärmeet ja hämähäkit.

”Niitä on silloin tällöin, ei yleisemmin”, Nummela sanoo.

Eläinten puremia ei tilastoida, mutta yhtiön arvion mukaan käärmeiden ja hämähäkkien puremia on vuoden aikana joitain yksittäisiä tapauksia.

”Hengenvaaralliset puremat ovat erittäin harvinaisia. Itselleni ei työssäni ole koskaan sattunut sellaista”, Nummela sanoo.

Enemmän ihmisiä purevat kulkukoirat ja apinat. Nummelan mukaan esimerkiksi apinoiden puremat eivät ole ainakaan korvaushakemusten perusteella lisääntyneet, vaikka niistä on ollut viime aikoina paljon puhetta.

”Niitä tulee julkisuuteen nykyään enemmän, kun ihmiset kirjoittavat sosiaaliseen mediaan. Turistipaikoissa ne eivät pelkää ihmistä. Silloin sattuu ja tapahtuu.”

Koiran, kissan tai apinan pureman jälkeen, ihminen saa usein lääkityksen tulehduksia vastaan. Myös rabieslääkitys on silloin tavanomainen.

”Aika yleisesti se annetaan, varsinkin jos tulee ihorikko.”

Vakuutusyhtiö Ifin korvausasiantuntija Anne Koivisto mainitsee kulkukoiralaumojen hyökkäykset, joista on myös sosiaalisessa mediassa ollut viime aikoina paljon puhetta.

”Ne eivät kuitenkaan ole erityisesti lisääntyneet. Toki joka vuosi tulee muutamia koiran puremien aiheuttamia vahinkoja”, Koivisto toteaa.

Hänen mukaansa vakuutetut hakeutuvat koirien, kissojen ja apinoiden puremien jälkeen useimmiten hoitoon rabiesuhan vuoksi.

”Joskus myös on jotain ruhjeita aiheutunut esimerkiksi apinoiden liian innokkaista lähestymisistä, mutta näissä eläinvahingoissa korostuu nimenomaan tuo rabieksen uhka. Silloin onkin välttämätöntä hakeutua lääkärin hoitoon.”

Hyttysen pistojen aiheuttamia matkasairauksia tulee vakuutusyhtiön tietoon Koiviston mukaan varsin usein.

”Denguekuume ei ole mitenkään harvinainen sairaus nykyisellään matkailijoillamme. Malariaa on harvemmin, koska pääsääntöisesti matkailijoilla on etukäteen otettu hyvä estolääkitys. Hyttysten pistot aiheuttavat välillä myös hankalia ihotulehduksia, mitkä vaativat lääkärin hoitoa.”

Koiviston mukaan meduusojen aiheuttamat ihovammat ovat varsin tavallisia. Loiseläinten aiheuttamat sairaudet sen sijaan ovat harvinaisempia.

Ifin tietoon tulleista matkasairauksista Thaimaassa, Espanjassa ja Turkissa yleisimpiä ovat vatsataudit sekä hengitystie-, virtsatie- ja ihotulehdukset. Yleisimmät matkatapaturmat puolestaan ovat luunmurtumat, haavat ja erilaiset ruhjeet. Tapaturmien syy on useimmiten kaatuminen tai kompastuminen.

Laskettelulomilla murtumia on suhteellisesti huomattavasti enemmän kuin muilla lomamatkoilla.