Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

Heikkilä kiistää väittäneensä, että syöpää voisi hoitaa pelkällä vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Valviran mukaan vaihtoehtohoitoja ei ylipäätään tulisi antaa lääkärin ammattinimikkeellä. Myös potilasasiakirjojen merkinnöissä oli puutteita.

Antti Heikkilä on ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri. Julkisuudessa hänet tunnetaan vähähiilihydraattisen ruokavalion puolestapuhujana. Kuva: Arto Wiikari

Julkaistu: 18.2. 6:41

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) on antanut lääkäri Antti Heikkilälle kirjallisen varoituksen.

Varoitus liittyy hoitoon, jota Heikkilä antoi syöpäpotilaille yksityis­vastaanotollaan Eiran sairaalassa. Valviran mukaan Heikkilä käytti vastaanotollaan ”yleisesti hyväksymättömiä ja kokemusperäisesti perustelemattomia” menettelytapoja. Lisäksi potilasasiakirja­merkinnöissä oli puutteita.

Heikkilä tunnetaan erittäin vähähiilihydraattisen ja rasvapitoisen, niin sanotun ketogeenisen ruokavalion puolestapuhujana. Hänen mukaansa ”ketodieettiä” voidaan käyttää myös muun muassa diabeteksen ja monien syöpien hoitomuotona.

Ketodieetin käyttö syövän hoidossa ei perustu kattavaan lääketieteelliseen näyttöön, vaan sitä voidaan pitää niin sanottuna vaihtoehto- tai uskomushoitona. Tällaiset hoidot eivät ole sinänsä laittomia, mutta Valviran mukaan niitä ei tulisi antaa lääkärin ammattinimikkeellä.

”Vaihtoehtohoitoja antavan terveydenhuollon ammattihenkilön tulee vaihtoehtohoitoja tarjotessaan varmistua siitä, että henkilöt ymmärtävät saavansa muuta kuin lääketieteellisesti perusteltua hoitoa”, Valviran päätöksessä todetaan.

Viraston mukaan ketodieetti ei myöskään ole yksinomaan haitaton, toisin kuin Heikkilä on esittänyt.

 Leukemiapotilaalle kerrottiin, että kookosöljyn lauriinihappo ”tuhoaa viruksia, sieniä ja bakteereita”.

Valviran mukaan puutteita on ollut myös Heikkilän potilasasiakirja­merkinnöissä sekä potilaiden tutkimisessa ja informoinnissa.

Potilasasiakirjoista ei ilmene tarkkoja tietoja esimerkiksi tehdyistä tutkimuksista tai määrätyistä hoidoista. Siksi selvityksen perusteella ei viraston mukaan voi sanoa, ovatko potilaat saaneet lääketieteellisesti perusteltua tietoa ja hoitoa.

Päätöksessä nostetaan kuitenkin esiin tapaus, jossa Heikkilä kertoi aikuiselle leukemiapotilaalle, että kookosöljyn lauriinihappo ”tuhoaa viruksia, sieniä ja bakteereita”. Väitteelle ei ole luotettavaa tieteellistä näyttöä.

”Em. toiminta on Valviran käsityksen mukaan ammattieettisesti moitittavaa erityisesti tilanteessa, jossa potilas on hakeutunut Heikkilän vastaanotolle tuloksettomien syöpähoitojen lopettamisen jälkeen”, päätöksessä arvioidaan.

Valviran mukaan syöpäpotilaat valittiin arvioinnin kohteeksi muun muassa Heikkilän julkisuudessa antamien kommenttien vuoksi.

Heikkilän oman selvityksen mukaan hän ei ole väittänyt, että syöpää voisi hoitaa pelkällä ruokavaliolla, vaan tarjonnut ruokavaliota muita hoitomuotoja täydentäväksi tukihoidoksi.

Heikkilä ei kiireeseen vedoten suostunut maanantaina HS:n haastatteluun. Puolisonsa HS:lle toimittamassa lausunnossa Heikkilä nostaa esiin, että Valvira ei puuttunut hänen ammatinharjoittamis­oikeuksiinsa.

”Keneltä lääkäriltä tahansa voi löytyä huomautettavaa potilasmerkinnöistä, jos oikein tiheällä kammalla kammataan”, Heikkilä kommentoi puolison mukaan.

Antti Heikkilä on ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri. Julkisuudessa hänet tunnetaan enimmäkseen ravitsemukseen liittyvistä teeseistään.

Osa Heikkilän näkemyksistä ketodieetin terveyshyödyistä ja roolista sairauksien hoidossa on saanut kovaa kritiikkiä lääketieteen tutkijoilta. Runsas vuosi sitten suurimmat kauppaketjut vetivät Heikkilän Lääkkeetön elämä -kirjan myynnistä, kun useat asiantuntijat olivat arvostelleet sen sisältöä muun muassa Helsingin Sanomissa.

Kirjasta otettiin myöhemmin uusi painos, jossa osa virheellisiksi todetuista väittämistä on korjattu.

Lue lisää: Lääkäri Antti Heikkilän uutuuskirja vilisee virheitä – HS pyysi asiantuntijoita arvioimaan tekstin

Tällä hetkellä Heikkilä ei työskentele Eiran sairaalassa. Hänen vuokrasopimuksensa sairaalan kanssa irtisanottiin runsas vuosi sitten, ja hän on muuttanut Saksaan.

Verkkosivuillaan Heikkilä markkinoi edelleen terveysklubinsa maksullista jäsenyyttä, jolla voi saada ”tietoa, tukea ja neuvoja”. Yleistä neuvontaa ei katsota lääkärin ammatin harjoittamiseksi, eikä se kuulu Valviran valvonnan piiriin.

Kirjallinen varoitus on painavampi valvontatoimi kuin huomautus mutta kevyempi kuin ammatinharjoittamis­oikeuden rajoittaminen. Valviran päätöksestä on mahdollista valittaa.

Lääkäri Antti Heikkilä taipui ja korjaili kohukirjaansa uuteen painokseen

Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

Lääkäri Antti Heikkilän työ Eiran sairaalassa päättyi

Lääkäri raivosi potilaalle niin, että lopulta hoitajakin itki – HS selvitti, millaisia valituksia terveyden­huollon toiminnasta tehdään ja mitä niistä seuraa