Esitutkinta valmistui: Esimiesten epäillään huijanneen suomalais­yhtiö Cargotecilta 14 miljoonaa euroa - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Esitutkinta valmistui: Esimiesten epäillään huijanneen suomalais­yhtiö Cargotecilta 14 miljoonaa euroa

Tapaus siirtyy nyt syyteharkintaan.

Suomalaisen pörssiyhtiö Cargotecin epäillään joutuneen mittavien petosrikosten kohteeksi. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Julkaistu: 18.2. 13:02

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan suomalaiseen pörssiyhtiö Cargoteciin kohdistuneesta mittavasta petoskokonaisuudesta.

Esitutkinnan mukaan esimiesasemissa toimineet henkilöt ovat erehdyttäneet yhtiön maksamaan tekaistujen laskujen perusteella noin 14 miljoonaa euroa vuosina 2002–2017.

Tekaistut laskut ovat poliisin mukaan liittyneet eri projekteihin, joissa rikoksista epäillyt henkilöt toimivat. Rahat päätyivät ulkomaisten yhtiöiden pankkitileille.

Epäillyn rikoksen tuottama taloudellinen hyöty ja aiheutettu taloudellinen vahinko ovat Suomen oloissa poikkeuksellisen suuria. Tapausta on tutkittu törkeänä petoksena.

Poliisi epäilee rikoksista neljää henkilöä. Heistä kaksi on suomalaisia ja kaksi ulkomaalaisia.

Yksi epäilty oli esitutkinnan aikana vangittuna yhdeksän kuukautta. Hän toimi projekteissa ylimpänä esimiehenä, ja muut epäillyt työskentelivät hänen alaisuudessaan.

”Kaikki epäillyt ovat olleet jonkinlaisissa esimiesasemassa”, sanoo keskusrikospoliisin rikostarkastaja Janne Järvinen.

Cargotec valmistaa lastin- ja kuormankäsittelylaitteita.

Yhtiö tiedotti kesäkuussa, että rikosepäilyt koskevat yhtiön MacGrecor-liiketoiminta-aluetta. Se tarjoaa lastin- ja offshore-kuormankäsittelyratkaisuja ja -palveluita meriliikenteessä.

Yhtiö huomasi epäselvyydet sisäisessä tarkastuksessaan ja teki tutkintapyynnön poliisille. Esitutkinta alkoi vuoden 2018 lopulla.

Tapaus siirtyy nyt syyteharkintaan. Mahdollinen oikeudenkäynti järjestetään aikanaan Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Poliisi epäilee: Työntekijät huijasivat suomalaisyhtiö Cargotecilta tekaistuilla laskuilla 14 miljoonaa euroa