Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Super Hornet on kuin steroideja napsinut nyky-Hornetimme isoveli - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Super Hornet on kuin steroideja napsinut nyky-Hornetimme isoveli

Pirkkalassa nähtiin myös Super Hornetin erikoisversio Growler, jonka pitäisi lamauttaa vihollisen taistelukyvyt.

Super Hornet ei äkkiseltään erotu paljon tavallisesta Hornetista, mutta on muun muassa hieman isompi. Kuva: Reijo Hietanen

Julkaistu: 19.2. 15:20

Tunnelma Pirkkalan kentällä oli keskiviikkona vähän kuin autokaupassa, kun mennään vaihtamaan vanha, hyvin palvellut auto saman merkin uuteen malliin. Siinä on paljon tuttua ja turvallista, mutta myös kaikkea uutta ja tarpeellista.

Lentokonevalmistaja Boeing esitteli Pirkkalassa F/A-18 Super Hornetiansa medialle ja tiesi tarkasti, mistä naruista vedellä, kun suomalaista yleisöä puhutellaan.

Boeingin edustajat muistuttivat, miten hyvä peli perus-Hornet on Suomelle ollut. Miten hyvin se on sopinut suomalaisiin oloihin, kuten hajautettuun taistelutapaan eli maantietukikohtien käyttöön ja miten halvalla sitä on jo 25 vuotta operoitu Suomen ilmavoimissa.

Ja ennen kaikkea: miten halpaa, helppoa ja kätevää on seuraavaksi siirtyä ”Classic” Hornetista uuteen Super Hornetiin, kun kaikki on entuudestaan tuttua.

Boeingin mukaan jopa 60 prosenttia suomalaisesta, nyt käytössä olevasta Hornet-infrastuktuurista on käyttökelpoista myös uuden mallin kanssa eikä miehistön lisäkoulutuksessakaan mene kuin kuukausi.

Kaikin puolin järkijenkki siis, kuului Boeingin kauppanaisten ja -miesten viesti.

Super Hornet on ikään kuin salilla käynyt ja steroideja napsinut kotoisen Hornetimme isoveli, joka kantaa enemmän aseistusta ja on joka asiassa vähän parempi, mutta mikään uutuus se ei ole.

Sen ensilento sijoittuu samoihin aikoihin, 1990-luvun puoliväliin, kun nykyiset Hornetit tulivat Suomeen. Sitä käyttävät ainakin Yhdysvaltain laivasto ja merijalkaväki sekä Australian ja Kuwaitin ilmavoimat.

Se on ollut tarjolla Euroopassakin monelle valtiolle, mutta esimerkiksi Belgia, Tanska ja Puola valitsivat vastikään mieluummin F-35:n.

Malli on myös sama, jonka presidentti Donald Trump jo kertaalleen, elokuussa 2017, kertoi olevan Suomen tuleva hävittäjävalinta. Suomi on ostamassa suuria määriä F-18-koneita Boeingiltä, Trump hehkutti tiedotustilaisuudessa Washingtonissa presidentti Sauli Niinistö vieressään.

”Uutinen f-18 hävittäjien ostamisesta on ankka”, joutui pian twiittaamaan Niinistö.

Nyttemmin Boeing on iskenyt pöytään myös lisähoukuttimen eli saman koneen EA-18G Growler-mallin, joka on elektroniseen sodankäyntiin tarkoitettu kone. Sellainenkin oli Pirkkalassa kolmen koneen rivistössä esillä. Sen erotti muista lähinnä ohjuksen muotoinen osa siiven kärjessä, se sisältää erilaisia sensoreita.

Boeingin Suomen-hankkeen johtaja Alain Garcian mukaan mitään koneita ei voi lähettää uhkaaviin tilanteisiin ilman sellaista elektronisen sodankäynnin suorityskykyä, jollaista Growler tuottaa.

Suomen ja Sveitsin hävittäjähankkeista Boeingilla vastaava johtaja Alain Garcia Pirkkalassa keskiviikkona. Kuva: Reijo Hietanen

Ehkä helpoin tapa erottaa Growler-versio Super Hornetista on siiven kärjen säiliö, joka sisältää elektronisen sodankäynnin sensoreita. Kuva: Reijo Hietanen

Sillä pystyy esimerkiksi lamauttamaan vihollisen ilmapuolustusta ja löytämään sekä maalittamaan vihollisen kohteita maastossa ja ilmassa. Se ikään kuin raivaa tietä ja suojelee omia koneita, oli tehtävä mikä hyvänsä.

”Se pystyy häiritsemään vihollisen viestintää, estämään sen kokonaan tai kuuntelemaan sitä”, hän luetteli koneen vieressä.

Suomi tekee ensi vuonna päätöksen noin 10 miljardin euron hävittäjähankinnasta. Se on yksi Suomen suurimmista julkisista hankinnoista. Hävittäjähankinnan vaatimalla rahamäärällä pyörittäisi esimerkiksi kaksi vuotta Helsingin kaupungin toimintaa.

Super Hornet on viimeinen viidestä hävittäjäehdokkaasta. Voit lukea jutut aiemmista esittelyistä täältä:

”Luftwaffen selkärankana” toimivaa Eurofighteria kehumaan tuotiin neljän maan suurlähettiläät

Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

Ruotsin Gripen tarjoaa Suomelle alemallia, jota ei ole koeteltu taisteluissa

USA:n F-35 on ilmojen Ferrari ja maailman kallein ase

Suomalaismediaa kiinnosti Pirkkalassa muun muassa se, miten paljon Super Hornetilla on käyttövuosia edessään. Viime viikolla Yhdysvalloista kantautui uutinen, jonka mukaan merivoimat eivät välttämättä enää tilaisikaan lisää Super Horneteja. Boeingilla oli tässä selittämistä.

Johtaja Jennifer Tebo Boeingilta kertoi, että Super Horneteja rakennetaan vuoteen 2024 asti, mutta erilaisia päivityksiä ja modifikaatioita tulee vielä pitkään, vähintään 30-luvun loppuun saakka.

”Se on relevantti kone vielä monia vuosikymmeniä”, Tebo vakuutteli suomalaisia.

Laivaston kommodori Brian Becker puolestaan kertoi, että sillä lennetään vielä yli kaksi vuosikymmentä ja se on yhä laivaston peruskivi. Ilmavoimat on kertonut hakevansa konetta, jolla lennetään 60-luvulle asti.

Boeing tarjoaa Suomelle Block III -nimellä kulkevaa kehitysversiota, johon lähivuosina pakataan muun muassa uusinta sensoriteknologiaa ja suorituskykyä sekä rungonmyötäisiä polttoainesäiliöitä. Pilotin näkymä muuttuu myös, kun näyttö uusitaan, mikä tuo paremman tilannetietoisuuden.

Super Hornet -rivistö Pirkkalassa, Growler kauimpaisena. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Super Hornet päättää HX Challengen nimellä kulkevan hävittäjien testaus- ja todentamislentojen sarjan Suomessa tällä viikolla. Ilmavoimat jatkaa myöhemmin keväällä koneiden testausta niiden valmistusmaissa. Valtioneuvosto päättää koneiden hankinnasta ensi vuonna.

Onko tässä Suomen seuraava hävittäjä? USA:n F-35 on ilmojen Ferrari ja maailman kallein ase

Onko tämä Suomen uusi hävittäjä? Ruotsin Gripen tarjoaa Suomelle alemallia, jota ei ole koeteltu taisteluissa

Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

Onko tässä Suomen seuraava hävittäjä? ”Luftwaffen selkärankana” toimivaa Eurofighteria kehumaan tuotiin neljän maan suurlähettiläät