Suomi uudisti tupakka­lakia 2016 ja nuuskan maahantuonti räjähti – ”nuuskasta on onnistuttu luomaan kuva, että sen vaarat ovat vähäisiä”, sanoo syöpäjärjestö - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Suomi uudisti tupakka­lakia 2016 ja nuuskan maahantuonti räjähti – ”nuuskasta on onnistuttu luomaan kuva, että sen vaarat ovat vähäisiä”, sanoo syöpäjärjestö

Suomalaiset tuovat matkoiltaan tupakkaa selvästi vähemmän kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Nuuskan tuonti on kasvanut räjähdysmäisesti uuden tupakkalain jälkeen.

Tupakan matkustajatuonnista noin 36 prosenttia oli vuonna 2019 peräisin laivan myymälästä. Yhteensä laivoilta tuotiin 144 miljoonaa savuketta.

Tupakan matkustajatuonnista noin 36 prosenttia oli vuonna 2019 peräisin laivan myymälästä. Yhteensä laivoilta tuotiin 144 miljoonaa savuketta. Kuva: Sari Porthén

Julkaistu: 19.2. 17:28, Päivitetty 27.2. 10:47

Matkustajalaivojen verovapaat myymälät ovat tupakanvastaisen taistelun painajaisia. Valtiovarainministeriön tuoreiden tietojen mukaan yli kolmannes matkustajien Suomeen tuomista savukkeista on peräisin laivan myymälästä.

Matkustajatuontiseurantatutkimuksen mukaan Suomeen tuotiin viime vuonna yhteensä 402 miljoonaa savuketta. Tuoduista savukkeista 144 miljoonaa eli noin 36 prosenttia on peräisin laivan myymälästä.

Suomen syöpäyhdistyksen ylilääkäri Eeva Ollila sanoo, että laivamyynnin korkea osuus selittyy Ahvenanmaan verovapaudella.

”On hämmentävää, että tupakkapolitiikan esitaistelijamaa Suomen käytössä on tupakkatuotteita koskeva verovapaus”, Ollila sanoo HS:lle.

”Meidän Ruotsin laivoille on luotu ansaintalogiikka, jossa tupakka- ja alkoholimyynti on tärkeää. Se on kansanterveyden kannalta valitettava valinta.”

Suomeen tuotujen savukkeiden määrä on puolittunut vuoden 2008 tilanteesta. Vielä tuolloin Suomeen tuotiin yli 800 miljoonaa savuketta vuosittain.

Kuvituskuva

Savuketuonnin vähentyminen kuvaa hyvin myös yleistä tupakoinnin vähentymistä Suomessa. Suomi on vaikeuttanut erilaisin lainsäädännöllisin keinoin tupakointia ja pyrkinyt nostamaan verotuksen avulla myös tupakan hintaa.

”Tupakkapolitiikan yksi tärkeimpiä kulmakiviä on nostaa verotuksella tupakan hintaa. Tässäkin valossa laivojen verovapaus on hämmentävä”, Ollila sanoo.

HS:n kesällä haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tärkeää on nostaa tupakan hintaa vaivihkaa. Liian suuri korotus voi johtaa katastrofiin; vastareaktiona saattaa syntyä kansanliike, joka kanniskelee tupakat ulkomailta.

”Silloin salakuljetus ja matkustajatuonti vakiintuvat osaksi normia. Jälkikäteen niitä on todella vaikea kitkeä”, sanoi valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Jenni Oksanen HS:n kesäkuussa julkaisemassa jutussa.

Lue juttu täältä: Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkärikäynnillä

Toistaiseksi tupakan maahantuonti on pudonnut epätasaisesti vuosikymmenen takaisesta tilanteesta. Pudotus ei ole suoraviivaista ja esimerkiksi viime vuonna tupakkaa tuotiin 14 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.

Tupakan tuonnin pudotessa nuuskan tuonti puolestaan on yli 2,3 kertaistunut kymmenessä vuodessa.

Kuvituskuva

Vielä joulukuussa 2009 nuuskaa tuotiin Suomeen noin kuusi miljoonaa rasiaa. Viime joulukuussa osuus oli kivunnut jo yli 14 miljoonaan rasiaan. Vuoden 2018 huippuvuonna nuuskaa tuotiin Suomeen jopa 18 miljoonaa rasiaa.

Nuuskan tuonnin jyrkkä nousu alkoi vuoden 2017 alussa. Ollilan mielestä tämä ei ole yllätys.

”Vuonna 2016 tupakkalakia uudistettiin niin, että nuuskan tuonnista poistui rasiamäärärajoitus. Ennen lakimuutosta nuuskaa sai tuoda kerralla 1 500 grammaa tai korkeintaan 30 rasiaa. Kun rasiat painoivat 20–25 grammaa, nuuskaa sai tuoda käytännössä puolet tuosta rajoitusmäärästä”, Ollila sanoo.

”Uudessa laissa nuuskaa saa tuoda kerralla kilon, mutta laissa ei ole rasiamäärärajoitusta. Se näkyy suoraan tuossa käyrässä.”

Ollilan mielestä nuuskan tuontiin pitää kiinnittää erityistä huomiota, kun tupakkalakia uudistetaan seuraavan kerran.

”Nuuskasta on onnistuttu luomaan kuva, että sen vaarat ovat vähäisiä, mutta totuus on, että nuuskasta aiheutuu kiistattomia vaaroja terveydelle”, Ollila sanoo.

Hän kantaa huolta etenkin poikien ja nuorten miesten yleistyneestä nuuskaamisesta.

”Tuotekehittely on mennyt siihen, että tarjolla on yhä vahvempaa nuuskaa ja pienempiä tyynyjä, jolloin esimerkiksi opettajat eivät välttämättä huomaa, jos oppilaalla on nuuskaa. Enää huuli ei pullota samalla tavalla kuin ennen puhumattakaan siitä, että käytettäisiin tykkinuuskaa.”

Tupakan tuontia koskevat tiedot perustuvat Matkustajatuontiseurantatutkimukseen. Sen teettivät sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovarainministeriö, tupakkayhtiö Philip Morris Finland oy sekä Tupakkateollisuusliitto.

Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

Puolet suomalaisten keuhkosyövistä diagnosoidaan silloin, kun syöpä on jo parantumaton, kertoo lääkejätin tietokanta – Pitäisikö Suomessa aloittaa keuhkosyövän seulonnat?

Seuraa uutisia tästä aiheesta