Puolustusvoimat täsmentää diabeteskantaansa: Päätös diabeetikkojen varusmiespalveluksesta vapauttamisesta perustuu lääketieteellisiin arvioihin - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Puolustusvoimat täsmentää diabeteskantaansa: Päätös diabeetikkojen varusmiespalveluksesta vapauttamisesta perustuu lääketieteellisiin arvioihin

”Lääkärit totesivat jopa tajuttomuuteen johtaneita vaaratilanteita, jotka johtuivat merkittävästä verensokerin alenemisesta. Yksikin merkittävä verensokerin aleneminen on palvelusturvallisuusriski”, Puolustusvoimat toteaa.

Uusia alokkaita Santahaminan varuskunnassa Helsingissä 6. tammikuuta 2020. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Julkaistu: 19.2. 19:26

Puolustusvoimat perustelee edelleen päätöksiään, että diabetesta sairastavia ei haluta suorittamaan varusmiespalvelusta. Heidät on vapautettu palveluksesta rauhan aikana.

Taustalla ovat päätökset, joiden mukaan diabeetikkojen palvelusturvallisuuteen kohdistuvat riskit ovat liian suuret.

Päätös on herättänyt runsaasti keskustelua ja kritiikkiä.

Muun muassa diabeetikkojen varusmiespalveluksesta vuosina 2001–2018 huolehtineet erikoislääkäri ja erikoissairaanhoitaja arvostelivat voimakkaasti päätöstä mielipidekirjoituksessaan HS:ssa. Heidän mukaansa diabeetikko kykenee hyvin selviytymään varusmiespalveluksesta.

Myös Diabetesliitto on ollut tyytymätön päätökseen. Liiton mukaan aiempi menettely toimi hyvin ja mahdollisuus suorittaa asepalvelus vapaaehtoisena oli tarpeellista diabeetikoiden tasa-arvon vuoksi.

Kritiikin vuoksi Puolustusvoimat päätti perustella ratkaisuaan yksityiskohtaisemmin.

Keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa Puolustusvoimat korostaa, että päätös diabeetikkojen varusmiespalveluksesta vapauttamisesta perustuu lääketieteellisiin arvioihin.

Päätös perustui moniammatillisen virkamiestyöryhmän raporttiin, ja työryhmä haastatteli myös lääkäreitä, jotka ovat hoitaneet diabeetikkovarusmiehiä.

”Lääkärit totesivat jopa tajuttomuuteen johtaneita vaaratilanteita, jotka johtuivat merkittävästä verensokerin alenemisesta. Yksikin merkittävä verensokerin aleneminen on palvelusturvallisuusriski”, Puolustusvoimat toteaa tiedotteessaan.

Ongelmia sokeritasapainon kanssa voi syntyä, kun diabeetikko altistuu varusmiespalveluksessa ennakoimattomaan ja runsaaseen fyysiseen rasitukseen sekä epäsäännöllisiin ruokailuaikoihin.

Puolustusvoimat korostaa, että sen tehtävä on myös huolehtia asevelvollisista siten, että nämä suoriutuvat palveluksesta eivätkä vaaranna omaa tai muiden palvelusturvallisuutta.

Puolustusvoimissa oli vuosien 2001–2017 aikana voimassa erillisohje, joka mahdollisti varusmiespalveluksen suorittamisen, jos henkilöllä ei ollut diabeteksen liitännäissairauksia ja sokeritasapaino oli todistetusti hyvä.

Yli sata diabeetikkoa suoritti varusmiespalveluksen vapaaehtoisena 17 vuoden aikana. Puolustusvoimien mukaan ryhmässä esiintyi komplikaatioita, minkä vuoksi kokeilu päätettiin keskeyttää.

Pääesikunta päätti vuoden 2017 aikana keskeyttää kokeilun. Sen jatkomahdollisuuksista käynnistettiin selvitys.

Selvityksen perusteella Pääesikunta päätti joulukuussa 2018, ettei diabeetikoiden varusmiespalveluskäytäntöä käynnistetä uudelleen palvelusturvallisuuteen kohdistuvien riskien vuoksi.

Loppuvuodesta 2019 tehtiin uusi erillistarkastelu. Selvityksessä tultiin samaan lopputulokseen kuin aiemminkin.

Helmikuussa 2020 Puolustusvoimat vahvisti aiemmat päätöksensä, että diabeetikot eivät voi enää suorittaa varusmiespalvelusta.

Diabetesta sairastavia ei huolita jatkossakaan varusmiespalvelukseen

Lukijan mielipide|Diabeetikko kykenee hyvin selviytymään varusmiespalveluksesta