Pahin influenssapiikki on vasta edessä – THL kehottaa ottamaan rokotteen - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Pahin influenssapiikki on vasta edessä – THL kehottaa ottamaan rokotteen

Influenssakauden huippu on vasta tulossa. Rokotteen suoja on rajallinen, mutta koko väestön kannalta tartuntojen estäminen on tärkeää.

Influenssarokotteen suojateho on tänä vuonna parempi kuin viime influenssakaudella, mutta kaikkia rokote ei suojaa. THL:n mukaan väestötasolla on silti tärkeää saada edes osa virukstartunnoista estettyä. Kuva: Sami Kero / HS

Julkaistu: 20.2. 11:57

Influenssakauden käynnistyminen on ollut tänä talvena tavallista hitaampaa, mutta vielä ei pidä huokaista helpotuksesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan influenssaepidemian huippu on vasta edessä. Sen odotetaan koittavan maaliskuussa.

THL suosittelee edelleen influenssarokotteen ottamista. Rokote ei kuitenkaan anna täydellistä suojaa. THL:n alustavien laskelmien mukaan influenssarokotteen suojateho oli tammikuun lopussa 65 vuotta täyttäneillä noin 41 prosenttia. Yli puolet rokotteen saaneista ei siis ole kausi-influenssalta suojassa.

Lue lisää: Influenssarokote ei suojaa kaikkia: ”Käytettävät rokotteet eivät ole parhaita mahdollisia”, sanoo THL:n ylilääkäri

Alle 7-vuotiaiden suojateho oli tammikuun lopussa korkeampi, noin 60 prosenttia.

Toisaalta viime influenssakauden lopulla ikäihmisten suojateho jäi vain 20 prosenttiin.

Infektiotautiopin emeritusprofessori Olli Ruuskanen kirjoitti viime viikolla julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että ”influenssarokote ei ole optimaalinen rokote”. Hän totesi, että rokotteen teho on vuodesta ja viruksesta riippuen 20–70 prosenttia.

”Tiedeyhteisö kehittää koko ajan tehokkaampaa rokotetta”, Ruuskanen kirjoitti.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tuki Ruuskasen näkemystä. Hän kertoi, että tutkijat selvittävät nyt sitä, onko influenssaviruksilla sellainen yhteinen rakenne, jonka avulla eri influenssatyypit pystyttäisiin tuhoamaan yhdellä ja samalla rokotteella.

Silti THL suosittelee ottamaan influenssarokotteen, etenkin jos on täyttänyt 65 vuotta tai kuuluu riskiryhmiin. Nohynekin mukaan väestötasolla on suuri merkitys sillä, että edes osa vakavista taudeista saadaan estettyä.

”Rokotteen ottamisesta on edelleen hyötyä”, THL:n Nohynek sanoo torstaina julkaistussa tiedotteessa.

Suojan muodostumisessa kestää noin kaksi viikkoa.

Suomessa ilmaisen rokotteen saavat halutessaan kaikki 65 vuotta täyttäneet, raskaana olevat, alle 7-vuotiaat lapset, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, asepalveluksen aloittavat henkilöt, vakavalle ingluenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevät.

Keskiviikkoon mennessä A- ja B-viruksien aiheuttamaan influenssaan oli sairastunut yhteensä 7 500 ihmistä, mikä on vähemmän kuin aiempina vuosina. Rokotetta on jaettu julkisessa terveydenhuollossa noin 1,1 miljoonaa annosta.

THL:n mukaan influenssa-aktiivisuus on korkeaa Pohjois-Karjalassa ja suuressa osassa maata kohtalaista.

Influenssarokote ei suojaa kaikkia: ”Käytettävät rokotteet eivät ole parhaita mahdollisia”, sanoo THL:n ylilääkäri

Seuraa uutisia tästä aiheesta