Poliisi loukkaantui Kajaanissa, ja nyt harjoituksen kulkua selvitetään – ”Eihän me nyt herranen aika ammuta oikealla aseella poliisimiestä kohti” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Poliisi loukkaantui Kajaanissa, ja nyt harjoituksen kulkua selvitetään – ”Eihän me nyt herranen aika ammuta oikealla aseella poliisimiestä kohti”

Syyttäjä tiedotti, että poliisi sai ampumavamman voimankäyttöharjoituksessa. Poliisihallituksen mukaan kyseisissä harjoituksissa käytetään normaalisti kuitenkin ainoastaan kuula-aseita.

Tutkinnanjohtajana toimii syyttäjä tapauksissa, joissa tutkinta kohdistuu poliisin virkatoimiin. Kuva: Reijo Hietanen

Julkaistu: 20.2. 12:18, Päivitetty 20.2. 15:04

Valtakunnansyyttäjän toimisto on päättänyt aloittaa esitutkinnan tilanteesta, jossa konstaapeli loukkaantui keskiviikkona poliisin voimankäyttöharjoituksessa Kajaanissa. Kyseessä oli työvuorolistan mukainen johdettu voimankäyttöharjoitus, jossa syyttäjän mukaan ammuttiin kohti konstaapelia.

Konstaapeli oli kohdehenkilönä harjoituksessa, joka tapahtui Kajaanin poliisiaseman tiloissa. Syyttäjän tiedotteessa kertoman mukaan konstaapeli sai käteensä ampumavamman.

Valtakunnansyyttäjän toimistossa on tehty päätös esitutkinnan aloittamisesta. Kun kyse on poliisin virkatoimien tutkimisesta, tutkinnanjohtajana toimii syyttäjä.

Tutkinnanjohtaja Heidi Savurinne sanoo, että ihmistä kohti ampuminen on sinällään täysin normaali osa harjoituksessa. Toistaiseksi hän ei kuitenkaan osaa sanoa, miten kohdehenkilönä toiminut konstaapeli on päässyt tällaisessa tilanteessa loukkaantumaan.

”Meidän täytyy selvittää se tilanne ja tapahtuma. Sitten pystymme sanomaan, mikä siinä tilanteessa on ollut kyseessä.”

Syyttäjä Savurinne sanoo, että loukkaantumisen aiheuttanut laukaus ammuttiin ampuma-aseella. Savurinne sanoo kuitenkin, että hän ei voi avata harjoituksen kulkua, eikä edes vielä tarkasti sitä tiedä.

Poliisitarkastaja Ari Alanen Poliisihallituksesta kuitenkin kertoo, että kyseisissä harjoitustyypeissä ei käytetä tavallista ruutiasetta eli esimerkiksi poliisin normaalia virka-asetta.

”Ei herranen aika. Eihän me nyt oikealla aseella harjoituksessa ammuta poliisimiestä kohti. Ei semmoisia harjoituksia meillä ole”, Alanen sanoo.

Alasen mukaan voimankäyttöharjoituksissa voidaan ampua ainoastaan kuula-aseilla, joita kyseisessä harjoitustyypissä käytetään.

Oulun poliisilaitoksen viestinnästä kerrotaan, että he eivät voi kertoa asian yksityiskohdista, vaan viestintävastuu asiasta on tutkintaa johtavalla syyttäjällä.

Seuraa uutisia tästä aiheesta