Suomi saa pian 50 uutta liikennemerkkiä – Testaa, kuinka hyvin tunnet merkit - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Suomi saa pian 50 uutta liikennemerkkiä – Testaa, kuinka hyvin tunnet merkit

Uudet liikennemerkit tulevat käyttöön kesällä. Testaa tietämyksesi uusista ja jo käytössä olevista merkeistä HS:n visassa.

Myös liikennemerkkien tyyliä muutetaan. Esimerkiksi nuolenkärjet muuttuvat ja ihmishahmot nykyaikaistuvat. Kuva: Väylävirasto

Julkaistu: 20.2. 14:48

Uudet liikennemerkit alkavat näkyä Suomen teillä ja kaduilla kesäkuusta lähtien.

Kokonaan uusia merkkejä tulee käyttöön noin 50. Siirtymäaika on pääosin kymmenen vuotta, joten liikenteessä näkyy uusia ja vanhanmallisia merkkejä rinnakkain useiden vuosien ajan.

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen sanoo, että kaikkien moottoriajoneuvoja ajavien kannattaa tutustua uusiin merkkeihin.

”On syytä tietää muutokset. Ei siellä ole kovin montaa asiaa omaksuttavana”, Valtonen sanoo.

Valtonen arvioi, että suomalaisilla on hyvin vaihtelevat tiedot liikennemerkeistä.

”Rajaava tekijä on jo se, onko henkilö käynyt autokoulun tai opetellut liikennemerkit koetta varten”, Valtonen sanoo.

Lue lisää: Suomi saa 50 uutta liikennemerkkiä kesäkuussa, myös vanhoja merkkejä päivitetään selkeämmiksi ja sukupuolineutraaleiksi

Liikennemerkkejä ei Valtosen mukaan tarvitse yleensä erikseen kerrata.

”Uusia merkkejä tulee hyvin harvoin. On viranomaisten tehtävä tiedottaa asiasta niin tehokkaasti, että merkit tulevat tutuksi. Tavallinen uutisia seuraava ihminen saa uusista liikennemerkeistä riittävästi tietoa.”

Valtosen mielestä kansalaisten on tärkeintä tietää liikennemerkki­järjestelmän idea ja pääsäännöt. Esimerkiksi punakeltainen kolmio merkitsee varoitusta tai punakeltainen ympyrä kieltoa ja rajoitusta.

Omat tietosi liikennemerkeistä voit testata liikennemerkkivisassa, johon on valittu uusia ja jo käytössä olevia liikennemerkkejä, joita on myös päivitetty.

Liikenneturvan Valtonen huomauttaa, että vielä on vaikea arvioida, kuinka yleisiä uusista liikennemerkeistä tulee. Osa merkeistä liittyy liikenneympäristön muuttumiseen.

”Esimerkiksi pyöräilykatu on kokonaan uusi katutyyppi. Vielä ei tiedetä, kuinka paljon sellaisia ylipäätään tulee olemaan. Siellä on jalankulkijoille jalkakäytävät, mutta pyöräilijät ja autot ovat samalla ajoradalla niin, että kaikki ajavat pyöräilijän ehdoilla”, Valtonen sanoo.

Pyöräilijän tienylityspaikkaa merkitsevä liikennemerkki on myös aivan uusi. Se muistuttaa suojatien merkkiä, mutta koskee vain pyöräilijöitä.

Lisäksi kahden kaistan yhdistymisestä viestivä merkki on uusi.

”Siinä molemmilta kaistoilta tuleva on siinä mielessä väistämisvelvollinen, että molempien täytyy sulassa sovussa muodostaa niin sanottu vetoketju.”

Yksi uusista liikennemerkeistä voi olla mysteeri monelle ennen kuin se yleistyy. Kyseessä on mustavalkoinen ympyrä, joka merkitsee kaupungin keskustaa.

”Enää ei tarvitse kirjaimin kirjoittaa keskusta, centrum. Merkki voi aiheuttaa hämmennystä ennen kuin siihen totutaan ja se yleistyy”, Valtonen sanoo.

Suomi saa 50 uutta liikennemerkkiä kesäkuussa, myös vanhoja merkkejä päivitetään selkeämmiksi ja sukupuolineutraaleiksi

Seuraa uutisia tästä aiheesta