Valvira: Lääkäreiden rikkomuksista entistä useampia ilmoituksia – kirjalliseen varoitukseen johtaa usein päihtyneenä työskentely - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Valvira: Lääkäreiden rikkomuksista entistä useampia ilmoituksia – kirjalliseen varoitukseen johtaa usein päihtyneenä työskentely

Valviran ryhmäpäällikön mukaan ilmoittamiskynnys rikkomuksista vaikuttaa madaltuneen. Lääkärinoikeutensa menettää kymmenisen lääkäriä vuosittain, tavallisempaa on oikeuksien rajoittaminen.

Kirjallisia varoituksia annettiin viime vuosikymmenellä 5–18 lääkärille vuodessa. Viime vuonna 30 lääkärin ammatinharjoittamisoikeutta rajattiin ja kymmenen menetti oikeutensa. Kuvituskuvassa lääkäri vastaanotolla Espoossa 3. helmikuuta 2020. Kuva: Hanna Matikainen / Lehtikuva

Julkaistu: 21.2. 2:00, Päivitetty 21.2. 6:20

Viranomaiset saivat 2010-luvulla yhä enemmän ilmoituksia lääkäreiden ja muiden terveysammattilaisten virheistä tai epäasianmukaisesta toiminnasta. Näin arvioidaan sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.

Myös lääkärinoikeuksien rajoittamiset ja muut sanktiot lisääntyivät jonkin verran etenkin vuosikymmenen alussa. Selvitykseen otettujen ilmoitusten määrä on niin ikään kasvanut hieman.

Ryhmäpäällikkö Kirsi Liukkonen arvioi, että ilmoituskynnys ongelmista on madaltunut.

”Tästä ei ole tieteellistä tutkimusta, mutta yksi asia on varmaankin se, että [epäilyistä] ilmoitetaan herkemmin kuin aikaisemmin”, hän sanoo.

”Myös esimerkiksi päihteiden käytön lisääntyminen ja mielenterveyden ongelmat tuntuvat osittain heijastuvan meidänkin työhömme.”

HS uutisoi tiistaina lääkäri Antti Heikkilän saamasta kirjallisesta varoituksesta. Valviran sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunta voi antaa kirjallisen varoituksen esimerkiksi lääkärin epäasianmukaisen tai virheellisestä toiminnan takia.

Tällaisia varoituksia on 2010-luvulla annettu 5–18 lääkärille vuodessa. Viime vuonna kirjallisen varoituksen sai 15 lääkäriä.

Lisäksi Valvira ja aluehallintovirastot antoivat yhteensä 44 lääkärille huomautuksen, joka on varoitusta lievempi toimenpide. Järeämpiä toimia käytettiin 40 tapauksessa: 30 lääkärin ammatinharjoittamis­oikeutta rajattiin, ja kymmenen henkilöä menetti oikeutensa.

Eniten sanktioita annettiin 2010-luvun puolivälissä. Lääkärinoikeuksien poistamiset ovat viime vuosina vähentyneet hieman, mutta oikeuksia rajoitetaan entistä useammin.

Lautakunnan sihteerin Mervi Koivuniemen mukaan periaatteena on pienin mahdollinen asiaan puuttuminen. Jos esimerkiksi tietyn lääkkeen määräämiskielto riittää takaamaan potilasturvallisuuden, lautakunta turvautuu mieluummin siihen kuin oikeuksien poistamiseen.

Valvira tutkii vain vakavimmat rikkomukset. Loput käsitellään aluehallintovirastoissa eli aveissa. Myös Etelä-Suomen avista arvioidaan, että potilasturvallisuus­riskeihin on herätty viime vuosikymmenellä entistä paremmin. Osaltaan asiaan on kenties vaikuttanut väärinkäytöksiä koskeva uutisointi, kuten 2010-luvun alun valelääkäripaljastukset.

Ilmoituksia epäillyistä virheistä ja epäasianmukaisuuksista saadaan muun muassa työnantajilta, apteekeilta ja poliisilta. Lisäksi potilaat tai heidän omaisensa voivat tehdä hoidosta kantelun; lääkäreistä kanteluita tehdään huomattavasti enemmän kuin muista ammattiryhmistä.

Lue lisää: Lääkäri raivosi potilaalle niin, että lopulta hoitajakin itki – HS selvitti, millaisia valituksia terveydenhuollon toiminnasta tehdään

Valvira voi myös aloittaa selvityksen itse esimerkiksi julkisuudessa esitettyjen tietojen perusteella.

Antti Heikkilän helmikuussa saama varoitus ylitti uutiskynnyksen, koska hänet tunnetaan julkisuudessa lääkärin ammattinsa ja ravitsemus­näkemystensä kautta. Heikkilä on ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, mutta hän on profiloitunut erityisesti virallisten ravitsemussuositusten kriitikkona.

Varoitus liittyi muun muassa siihen, että Heikkilä oli lääkärin vastaanotollaan tarjonnut niin sanottua vaihtoehtohoitoa. Lisäksi päätökseen vaikuttivat potilasasiakirjojen puutteet.

Jatkuvat puutteet potilasasiakirjojen merkinnöissä ovat tavallisia lääkärien saamien varoitusten aiheita. Vaihtoehtohoitoihin liittyvät perusteet eivät Liukkosen mukaan ole yleisiä.

”Tyypillinen kirjallinen varoitus tulee päihtyneenä työskentelystä. Sellainen voidaan antaa muutenkin epäasianmukaisesta toiminnasta, esimerkiksi lääkkeiden määräämisestä epäasianmukaisesti”, Liukkonen sanoo.

Päihdeongelmien osuus korostuu erityisesti niissä tapauksissa, joissa Valvira päättää puuttua ammatinharjoittamis­oikeuksiin.

”Täytyy kuitenkin muistaa, että Suomessa on kymmeniätuhansia terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Terveydenhuolto toimii hienosti, me näemme vain nämä ikävät puolet.”

Terveysalan valvonta­seuraamuksia

Terveydenhuollon ammattihenkilö voi saada neljänlaisia seuraamuksia epäasianmukaisesta tai virheellistä toiminnasta.

Aluehallintovirasto tai Valvira voi antaa viranomaispäätöksenä hallinnollista ohjausta, kuten huomautuksen.

Toiseksi lievin toimenpide on kirjallinen varoitus. Siitä päättää Valviran valvontalautakunta.

Lautakunta voi myös rajoittaa henkilön ammatinharjoittamisoikeutta. Vakavin seuraamus on ammattioikeuksien poistaminen tai ammattinimikkeen käyttökielto.

Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen