Suomen kiinalaiset ovat toimittaneet yli satatuhatta hengityssuojainta Kiinaan koronavirusta taltuttamaan - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Suomen kiinalaiset ovat toimittaneet yli satatuhatta hengityssuojainta Kiinaan koronavirusta taltuttamaan

Suomessa asuvat kiinalaiset ovat keränneet 40 000 eurolla hengitys- ja kasvosuojaimia, suoja-asuja sekä hygienia- ja desinfiointiaineita toimitettavaksi taisteluun koronavirusta vastaan.

Suomessa asuvat kiinalaiset ovat hankkineet hengitys- ja kasvosuojaimia toimitettavaksi Kiinaan koronaviruksen leviämisen taltuttamiseksi. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Julkaistu: 20.2. 19:37, Päivitetty 20.2. 21:30

Suomessa asuvat kiinalaiset ovat toimittaneet Kiinaan yli satatuhatta hengitys- ja kasvosuojainta sekä hygienia- ja desinfiointituotteita. Tarvikkeita toimitetaan koronaviruksen kourissa kamppaileviin sairaaloihin, vanhusten palvelutaloihin ja muille tarvitsijoille.

Suomen kiinalaisten vapaaehtoisten avustusoperaatio käynnistyi tammikuun lopulla. Lahjoitusvaroja on kertynyt vajaassa kuukaudessa noin 40 000 euroa.

Mukana toiminnassa on yli sata kiinalaista vapaaehtoista, jotka ovat keränneet rahaa ja lahjoituksia Suomen kiinalaisten yhdistysten kautta.

Keräyksiä ja tarvikkeiden lähettämistä jatketaan kuitenkin vielä ensi viikko, kertoo helsinkiläinen Lucy Liu, joka koordinoi keräystä Helsingissä.

Liu laski keräyksen saldoksi torstai-iltana kaikkiaan 17 800 hengityssuojainta, 94 000 kasvosuojainta ja 2 500 kertakäyttöistä suoja-asua.

Sysäys avustusoperaatioon tuli Kiinasta.

European Hubei Chamber of Commerce Finland -yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Liu sai Kiinasta avunpyynnön 25. tammikuuta. Hän käynnisti välittömästi vapaaehtoistoiminnan avun saamiseksi koronavirusalueille.

Auttamishaluisia kiinalaisia kertyi nopeasti. Tieto levisi nopeasti Kiinassa suositun Wechat-viestipalvelun ryhmäkeskustelujen kautta.

”Kiinassa on sukulaisia ja kavereita. Kaikki pyytävät apua. Huoli on kova ja halu auttaa”, Liu kertoo.

Avustukset kulkevat Kiinaan Juneyao-yhtiön koneilla.

Auttamisoperaatio on tyhjentänyt varastoja monista apteekeista ja kaupoista, joille käsidesien ja suusuojien suuri kysyntä tuli yllätyksenä. Toimitusvaikeuksia on ollut tukuillakin.

Lue lisää: Hengityssuojaimet ja käsidesi katoavat kaupoista: Suomen kiinalaiset lähettävät tavarat taisteluun koronavirusta vastaan.

Liu on ohjannut avustustavaraa etenkin viruksen alkulähteille Wuhaniin, josta hän on kotoisin.

”Tilanne Wuhanissa on hyvin hankala, koska suojaa ei ole.”

Suomessa 20 vuotta asuneella Liulla on Wuhanissa edelleen paljon läheisiä, muun muassa isä, äitipuoli ja veli.

”He ovat onneksi kunnossa.”

Vapaaehtoisten ryhmä keskittyi aluksi lahjoitusten keräämiseen ja avustustavaroiden hankkimiseen sen verran intensiivisesti, että omat sukulaiset Kiinassa olivat unohtua. Niin kävi Liullekin.

”Autoin niin paljon, että oma perhe unohtui kokonaan”, hän sanoo itku kurkussa.

Nyt Liu on lähettänyt tarvikkeita myös perheelleen. Vielä torstaina lähetys ei kuitenkaan ollut perillä. Kuljetus voi kestää päiviä.

”Toivotaan, että tilanne paranee ja koronavirus häviää mahdollisimman pian.”

Oikaisu 20.2. kello 21.30: Toisin kuin jutussa kerrottiin, Juneyao-lentoyhtiö ei vie avustuksia Kiinaan ilmaiseksi.

Hengityssuojaimet ja käsidesi katoavat kaupoista: Suomen kiinalaiset lähettävät tavarat taisteluun koronavirusta vastaan

Seuraa uutisia tästä aiheesta