”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

Taiteilija Katariina Souri kertoo HS:lle joutuneensa monimiljonääri Peter Nygårdin seksuaalisen painostuksen kohteeksi. Viime viikolla kansainvälisiin uutisiin nousi Nygårdia vastaan Yhdysvalloissa nostettu ryhmäkanne, jossa kymmenen naista sanoo joutuneensa Nygårdin raiskaamaksi ja muunlaisten seksuaalisten hyökkäysten kohteeksi.

Peter Nygård ja Katariina Souri Kuva: Clinton Wallace / Globe Photos & Joonas Salo

Julkaistu: 21.2. 18:37, Päivitetty 24.2. 15:33

Taiteilija Katariina Souri kertoo joutuneensa monimiljonääri Peter Nygårdin seksuaalisen painostuksen kohteeksi Bahamasaarilla sijainneessa Nygård Cay -huvilassa vuonna 1993.

Suomalais-kanadalaista Nygårdia vastaan on esitetty joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskaamisesta, ja viime viikolla miestä vastaan nostettiin New Yorkissa siviilioikeudellinen ryhmäkanne.

Kymmenen naista sanoo joutuneensa Nygårdin raiskaamaksi ja muunlaisten seksuaalisten hyökkäysten kohteeksi Yhdysvalloissa ja Bahamalla.

Souri kertoo, etteivät julki tulleet syytökset Nygårdia kohtaan yllätä häntä hänen Nygård Cayssa kokemansa takia.

”Hän [Nygård] ei yrittänyt raiskata mua, mutta mä olin todella pulassa. Se oli tosi kovaa [seksuaalista] painostamista, tosi törkeää kielenkäyttöä ja erittäin epämukavaa”, Souri, silloinen Kärkkäinen, kertoi Nygård Cayssa viettämästään yöstä. Souri kertoi HS:lle tapahtumista puhelimitse perjantaina.

Sourin kokemuksista Nygård Cayssa kertoi myös Iltalehti perjantaina.

New Yorkissa nostetun joukkokanteen 99-sivuisen kirjelmän mukaan kuusi Nygårdin uhreista oli joko 14- tai 15-vuotiaita, kun he joutuivat raiskatuiksi 2000- ja 2010-luvuilla.

Kanteessa Nygårdin kerrotaan houkutelleen ”vaikutusalttiita ja usein köyhiä lapsia ja naisia käteismaksuilla tai väärillä lupauksilla tuottoisista mallin mahdollisuuksista”, minkä jälkeen heitä on muun muassa huumattu ja raiskattu.

Nygård on kiistänyt kaikki syytökset tiedottajansa välityksellä. Tiedottaja kertoi HS:lle Nygårdin joutuneen amerikkalaisen miljardöörin, Bahamalla asuvan naapurinsa Louis Baconin mustamaalauskampanjan uhriksi.

Peter Nygård Bahaman-huvilallaan vuonna 2000. Kuva: Rita Tainola

Souri kertoo Nygårdin ottaneen häneen ensimmäistä kertaa yhteyttä, kun hän oli miestenlehti Playboyn koekuvauksissa Yhdysvalloissa 80-luvulla. Nygård kutsui Sourin juhliinsa.

”Hän kertoi olevansa suomalainen ja sanoi, että täällä on muita suomalaisia, tuletko tänne juhlimaan? Se oli ihan OK, siellä [juhlissa] oli aika paljon ihmisiä. Hän oli yhteyksissä aika paljon sen [juhlien] jälkeen”, Souri kertoo.

Souri esiintyi Playboyn keskiaukeamalla joulukuussa 1988.

Myöhemmin Souri otti yhteyttä Nygårdiin päästäkseen sisään miehen omistamaan yökerhoon Los Angelesissa. Nygård lupasi hoitaa asian, mutta kutsui samalla Sourin juhlimaan Bahamalle. Nygård oli kertonut, että paikalla oli paljon suomalaisia, muun muassa toimittaja Rita Tainola ja Leena Sarvi. Nygård lupasi lähettää Sourille lentoliput.

”Sanoin suoraan, että mä seurustelen, ja mulla ei ole mitään intressejä häneen, ja arvasin, että siinä oli joku kuvio”, Souri sanoo.

Nygård vakuutti heidän olevan ystäviä, ja Souri lensi saarelle.

Saarella ei kuitenkaan ollut suuria juhlia, eikä montaa suomalaista. Souri vietti ensimmäisen yön huvilakompleksin toisessa rakennuksessa yhdessä Tainolan ja Sarven kanssa. Seuraavana aamuna Sourin tavarat kuitenkin kuljetettiin Nygård Cayhyn Peter Nygårdin huoneeseen, naisen kielloista huolimatta.

”Mä sanoin, että mä en halua mun kamoja tänne, mä haluun kamat sinne, missä on Rita Tainola ja Leena Sarvi. Mun kamat silti väkisin vietiin Nygårdin huoneeseen. Ne [Tainola ja Sarvi] olivat toisessa talossa, ja mä olin yksin sen miehen kanssa”, Souri kertoo.

”En nyt halua mennä yksityiskohtiin, mutta mä olin todella pulassa. Hän ei yrittänyt mua raiskata, mutta mä olin todella pulassa. Olin kaksistaan sen miehen kanssa siellä Nygård Cayssa, ja se oli todella kamalaa, se oli todella elämäni hirveimpiä kokemuksia. Onneksi olen sen verran kova mimmi, että muhun ei käydä kiinni, mutta moni muu mimmi ei olisi pärjännyt siinä tilanteessa”, Souri kuvaa.

Souri korostaa, että Nygård ei yrittänyt raiskata häntä, mutta painosti häntä seksuaalisesti ja käytti ”törkeää” kieltä.

”Pelkäsin koko yön siellä. Hän ei käynyt väkisin kiinni, mua ei yritetty raiskata, mutta kaikin muin keinoin painostettiin”, Souri kertoo.

”Olin keskellä paikkaa, mistä ei ollut mitään kontaktia päästä minnekään, ja koin siellä olon erittäin ahdistavana.”

Nygårdin residenssi sijaitsi Bahamasaarten New Providence -saaren niemenkärjessä.

”En ole koskaan koskenutkaan siihen mieheen, mutta sieltä on todella hankala päästä pois. Poispääsy sieltä oli todella monen mutkan takana. Rita Tainola järjesti mulle lentoliput pois sieltä”, Souri kuvaa.

HS:n haastattelema Leena Sarvi kertoo, ettei hänellä ole Sourin kaltaisia kokemuksia Nygård Caysta tai Peter Nygårdista.

”Itselläni on vain hyviä muistoja. Sen tiedän, että hän oli kova naistenmies”, Sarvi kuvaa.

Sarvi kertoo, että ei tiedä, mitä Sourin ja Nygårdin välillä tapahtui Nygård Cayssa.

”En tiedä, mitä siellä talolla tapahtui, asuimme [Tainolan kanssa] eri rakennuksessa”, Sarvi kertoo.

”Se oli aivan loistopaikka, ja meitä kohdeltiin siellä todella hyvin. Ei mitään valittamista, ei mitään pahaa sanottavaa.”

Myöhemmin Souri kertoo joutuneensa vielä Nygårdin juristien uhkailun kohteeksi. Souri antoi haastattelun kokemuksistaan Nygårdin huvilassa Jyrki Hämäläisen vuonna 1994 julkaisemaan Neitsytöljy-kirjaan, jossa kerrotaan mallimaailman synkistä puolista.

Souri kertoo Hämäläisen kirjassa, kuinka ”Peter Nygård on tunnettu siitä, että hän kutsuu kauniita naisia luokseen Bahamalle”. Souri kertoo kokemuksistaan Nygård Cayssa kirjassa seuraavasti:

”Kamani roudattiin hänen makuuhuoneeseensa, ja hän pyysi minua viettämään yön kanssaan samassa sängyssä. Sanoin, että siihen ei sitten saa sisältyä minkäänlaista lähentelyä. – –Kuitenkin Nygård yritti seksiä kanssani, mutta se ei onnistunut. Sanoin ei. Totesin, että mehän olemme vain ystäviä, joten en suostuisi minkäänlaiseen suhteeseen. Nygård painosti ja painosti, mutta ei oli ei.”

Souri kuvaa, kuinka Nygårdin juristit ottivat häneen yhteyttä ennen kirjan julkaisua.

”Ennen kuin se [kirja] julkaistiin, Nygårdin juristit olivat kimpussani. Ne uhkailivat, että nyt vedät kaiken pois, mitä olen kirjaan sanonut. Sanoin, että en ota sanaakaan pois, ja jos te soitatte mulle kerrankin vielä, niin kerron sen koko tarinan, mitä siellä ihan oikeasti tapahtui”, Souri kertoo.

Nygård on lähestynyt juristeineen useita hänen juhlistaan puhuneita naisia, muun muassa Nygårdin vieraana ollutta viulisti Linda Lampeniusta. Nygård haastoi Lampeniuksen oikeuteen kunnianloukkauksesta vuonna 1999. Ilta-Sanomat kertoi vuonna 2001, kuinka Lampenius ja Nygård sopivat pitkään kestäneen riidan Lampeniuksen julkisella anteeksipyynnöllä.

Nygård tunnetaan yhteyksistään lukuisiin suomalaisnaisiin. Hänen vierainaan kävivät 1990-luvulla muiden muassa Lampenius, Arja Koriseva, Janina Frostell ja Tanja Karpela. HS tavoitteli Karpelaa ja Frostellia perjantaina mutta ei tavoittanut heitä.

Myös monet kansainväliset julkkikset ja silmäätekevät ovat vierailleet Nygårdin paratiisikodissa Nygård Cayssä Bahamalla, esimerkkinä Yhdysvaltain edesmennyt presidentti George Bush vanhempi ja näyttelijä Robert De Niro.

Nygårdilla on satojen miljoonien eurojen omaisuus. Hänellä kerrotaan olevan seitsemän lasta neljän eri naisen kanssa. Hän syntyi Helsingissä mutta muutti lapsena vanhempiensa mukana Kanadaan.

Nygårdin tiedottajan Ken Frydmanin mukaan hän ei kommentoi asiaa, koska ei ole tavoittanut päämiestään.

Oikaisu 24.2. kello 15.35: Katariina Souri vieraili Peter Nygårdin luona Bahamasaarilla vuonna 1993, ei 1980-luvulla kuten jutussa aikaisemmin kerrottiin.

Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

Seuraa uutisia tästä aiheesta