Mänttä-Vilppulan kohuhankkeen italialainen rahoitusyrittäjä kiistää väitteet: “Meillä ei ole liiketoimintaa Krimin niemimaalla” - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Mänttä-Vilppulan kohuhankkeen italialainen rahoitusyrittäjä kiistää väitteet: “Meillä ei ole liiketoimintaa Krimin niemimaalla”

Francesco Osanna on Osanna Advisors -yrityksen perustaja. Kuva: Rorandelli Rocco

Julkaistu: 21.2. 19:59

Mänttä-Vilppulan rakennushankkeen seurauksena kohun keskelle joutunut italialainen rahoitusjärjestelijä Francesco Osanna torjuu väitteet yhtiöidensä liiketoimista Venäjän keväällä 2014 miehittämällä Krimin niemimaalla.

“Meillä ja meidän nykyisillä liikekumppaneillamme ei ole, eikä ole ollut, liiketoimintaa Krimin niemimaalla”, Osanna sanoo.

Helsingin Sanomien tekemän selvityksen mukaan Osanna tai hänen yhtiönsä eivät ole EU:n listalla henkilöistä ja yhteisöistä, joihin sovelletaan EU:n rajoittavia toimenpiteitä Ukrainan alueellisen koskemattomuuden turvaamiseksi. Osanna tai hänen yhtiönsä eivät ole myöskään Yhdysvaltain valtiovarainministeriön ylläpitämässä tietokannassa henkilöistä ja yhteisöistä, jotka rikkovat kansainvälisiä sopimuksia.

Lue lisää: Italialainen liikemies lupasi sata miljoonaa euroa Mänttä-Vilppulan kohuttuun rakennushankkeeseen – HS kysyi Francesco Osannalta, mistä rahat tulevat

Mänttä-Vilppulan rakennushankkeen italialaisen rahoitusjärjestelijän liiketoimista Krimin niemimaalla kirjoitti torstaina Seura. Seura kirjoittaa artikkelissaan, että Osannalla on investointeja vireillä Krimillä. Seura kirjoittaa Osannan myös rikkovan tietoisesti EU:n määräyksiä. Väitteet perustuvat internetistä kaivettuihin tietoihin.

“Näyttö puuttuu kokolailla. Tämä on valitettavaa. Ymmärrämme, että olemme suurennuslasin alla, kun Mänttä-Vilppulan-hankkeen toisena osapuolena on julkinen taho. Se kuuluu asiaan, mutta asioiden ja asioiden välisten yhteyksien päätteleminen on tässä Seura-lehden juttusarjassa aivan mielivaltaista”, sanoo Luigi Orcese, Osanna Advisors -yhtiön operatiivinen johtaja.

Samaisen Osanna Advisors -yhtiön Facebook-seinällä on kuitenkin joulukuulta 2015 päivitys, jossa yhtiö hehkuttaa tulleensa merkityksi Venäjän hallituksen ylläpitämään listaan italialaisista yhtiöistä, jotka tulisivat osallistumaan Krimin jälleenrakennukseen. Miksi hehkutitte osallistuvanne Krimin jälleenrakennukseen venäläisten listoilla?

“Maaliskuun 20. päivä vuonna 2015 osallistuimme Milanossa yhdessä kymmenien italialaisyrittäjien kanssa Venäjän valtiollisten elinten järjestämään tapahtumaan, jossa annettiin tietoa liikemahdollisuuksista Krimin niemimaalla tuolloin jatkuvasti päivittyvän ja epävarman tilanteen vallitessa”, Orcese sanoo.

“Kun vuoden 2015 lopulla kävi selväksi, että EU:n rajoittavat toimenpiteet Krimin niemimaalla pikemminkin kiristyvät kuin loppuvat, meidän mahdolliset kuviot siellä haudattiin, vaikkeivat ne olleet kerenneet alkaakaan”, Orcese jatkaa.

Mänttä-Vilppulaan kaavaillun ilmailupuiston rahoitusjärjestelijät ja myöhemmässä vaiheessa mahdollisesti myös hankkeen käytännön toteuttamisesta vastaavat italialaiset ovat viime viikkoina saaneet Suomessa enemmän julkisuutta, kuin mihin yhtiössä ollaan totuttu.

Helsingin Sanomat tutustui Osannan yhtiöiden kahdeksan hengen pääkonttoriin Italian Latinassa 60 kilometrin päässä Roomasta. Vajaan miljoonan euron vuotuisella liikevaihdolla pyörivän nuorehkon yhtiöryppään profiili on kasvua tavoitteleva myynti- ja konsulttiyhtiö. Osanna ei sijoita omia pääomiaan, vaan se myy lupaustaan löytää Mänttä-Vilppulan kaltaisille hankkeille vaihtoehtoisia rahoitusmuotoja.

Ilmailupuiston noin 100 miljoonan euron alkurahoituksen Osanna aikoo järjestää luxemburgilaisen RAIF-rahaston kautta. RAIF-rahastot ovat ammattisijoittajille tarkoitettuja korkean riskin ja tuotto-odotuksen rahoitusmuotoja.

“Tässä on nyt kyselty myös sitä rahan alkuperää – sitä pitää kysyä Euroopan keskuspankilta, joka säätelee jäsenmaassaan Luxemburgissa toimivia RAIF-rahastoja”, Osanna sanoo.

Francesco Osanna Kuva: Rorandelli Rocco

Seuraa uutisia tästä aiheesta