Nuorten tekemät kantelut oikeusasia­miehelle lasten­suojelusta ovat lisääntyneet selvästi - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Nuorten tekemät kantelut oikeusasia­miehelle lasten­suojelusta ovat lisääntyneet selvästi

Nuoret kokevat henkilöntarkastukset erityisen pahoina oikeudenloukkauksina.

Apulaisoikeusasiamiehen Muhoksen Pohjolakotiin ja Iitin Loikalan kartanoon tekemät tarkastukset vuonna 2018 nostivat julkisuuteen useita laittomuuksia sijoitettujen nuorten kohtelussa. Kuva: Ville Honkonen

Julkaistu: 22.2. 21:34

Alaikäiset tekivät oikeusasiamiehelle yli kaksinkertaisen määrän kanteluita viime vuonna verrattuna edellisvuoteen.

Yli puolet kanteluista koski lastensuojelua. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Kun vuonna 2018 oikeusasiamies vastaanotti 26 alaikäisen tekemää kantelua, viime vuonna määrä nousi 63:en. Ratkaistuja kanteluita kertyi viime vuonna yhteensä 45.

Apulaisoikeusasiamiehen Muhoksen Pohjolakotiin ja Iitin Loikalan kartanoon tekemät tarkastukset vuonna 2018 nostivat julkisuuteen useita laittomuuksia sijoitettujen nuorten kohtelussa, kuten riisuttamista, eristämistä ja liikkumisen voimakasta rajoittamista.

Ylen haastattelema apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin arvioi, että nuoret tietävät nykyään paremmin oikeudestaan kannella epäkohdista oikeusasiamiehelle.

Kantelun voi tehdä oikeusasiamiehen verkkosivuilla.

Alaikäisten tekemät kantelut johtavat toimenpiteisiin huomattavasti keskimääräistä useammin. Yleensä noin joka viides oikeusasiamiehelle tehty kantelu johtaa toimiin, mutta alaikäisten tekemissä kanteluissa toimenpideprosentti saattaa Sakslinin mukaan nousta 70:en.

Alaikäisten tekemistä kanteluista käy ilmi, että epäkohtia on muuallakin kuin rikostutkinnan kohteeksi joutuneissa laitoksissa.

Kanteluista käy ilmi, että nuoret kokevat erityisen pahoina oikeuksien loukkauksina henkilöntarkastukset.

Myös eristäminen ja liikkumisen tai yhteydenpidon rajoittaminen sekä puhelimen takavarikointi ovat usein kantelun aiheena.

Ensisijaisesti oikeusasiamies pyrkii ohjaamaan palveluntarjoajaa oikeaan menettelyyn. Se voi myös antaa huomautuksia tai viedä asian rikostutkintaan. Lisäksi oikeusasiamies voi esittää rahallisen hyvityksen maksamista.

Kodin ulkopuolelle on Suomessa sijoitettu yli 18 000 alaikäistä. Määrä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilaston mukaan kasvanut tasaisesti 1990-luvun alusta, jolloin sijoitettuja oli alle 9 000.

Väkisin riisuttamista, tahallaan ärsyttämistä ja mielivaltaisia rangaistuksia – nuoret kertovat tarkastusraportissa Muhoksen koulukodin karusta arjesta

Lasten kaltoin­kohtelusta epäillyn Loikalan kartanon toiminta keskeytetään