Poliisi huolissaan eläinten salakuljetusbisneksestä – hälytyskellojen pitäisi soida, jos huomaat kaupassa näitä piirteitä - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Poliisi huolissaan eläinten salakuljetusbisneksestä – hälytyskellojen pitäisi soida, jos huomaat kaupassa näitä piirteitä

Viime vuonna kirjattiin noin tuhat eläinrikosta.

Eläimen jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikkomus. Kuva: Mikko Lehtimäki

Julkaistu: 23.2. 13:01, Päivitetty 24.2. 9:23

Poliisi haluaa lisätä tietoisuutta eläinrikoksista. Tällä viikolla se on kampanjassaan rohkaissut ihmisiä vinkkaamaan viranomaisille, kun nämä havaitsevat eläinten kaltoinkohtelua.

Poliisi muistuttaa, että viime vuonna kirjattiin noin tuhat eläinrikosta.

Yleisimpiä olivat eläinsuojelurikokset ja -rikkomukset. Jos eläin esimerkiksi joutuu ihmisen takia kokemaan kärsimystä kuumassa autossa, kyseessä on eläinsuojelurikkomus, josta rangaistaan yleensä sakolla.

Eläimen rääkkääminen tai kuoleman aiheuttaminen ylittävät eläinsuojelurikoksen kynnyksen. Rangaistuksena voi saada jopa useita vuosia vankeutta.

Helsingin poliisin eläinrikostutkinnan rikoskomisario Anne Hietala kertoo poliisin tiedotteessa, että Helsingissä poliisia työllistävät erityisesti vapaana liikkuvat koirat, jotka purevat ihmisiä tai toisia koiria.

”Jos koira häiriköi vapaana, kyseessä on aina vähintään järjestysrikkomus. Jos ihminen saa koiranpuremasta vammoja, voidaan puhua vammantuottamuksesta”, kertoo Hietala.

Merkittävä osa eläinrikosten kokonaisuutta on laiton eläinten maahantuonti. Laittomasti tuodaan eniten koiria ja kissoja, ja kauppaa käydään internetin myyntisivustoilla.

Poliisi muistuttaa, että Suomeen laittomasti päätyviä eläimiä on saatettu pitää ja kasvattaa huonoissa oloissa. Ulkomailta tuotu pentu voi myös kantaa sekä eläimille että ihmisille vaarallisia viruksia tai tauteja.

Poliisille ja eläinlääkäreille voi tällöin olla ainoa mahdollisuus eläimen lopettaminen, jos esimerkiksi pennun papereissa ja alkuperässä on epäselvyyksiä ja on olemassa tautiriski.

Hälytyskellojen pitäisi poliisin mukaan soida, jos myyjällä on kova kiire saada kaupat hoidettua, eikä tämä ole kiinnostunut siitä, millaisen kodin ostaja eläimelle tarjoaa.

Huolestua pitäisi myös siitä, jos pentu tarjotaan mukaan heti tai pennun emä ei ole paikalla.

Hyvä merkki ei ole sekään, jos myyntitilanne sovitaan julkiselle paikalle tai myynnistä ei laadita kirjallista sopimusta tai paperit eivät muuten ole kunnossa.

Jos epäilee eläinrikosta, yhteyttä voi ottaa poliisin lisäksi myös valvontaeläinlääkäreihin tai eläinsuojelujärjestöihin.

Poliisin mukaan kansalaisten vinkit ja ilmoitukset paljastavat suuren osan eläimiin kohdistuvista kaltoin kohteluista.

”Eläinten huonon kohtelun tietäminen sitoo jatkamaan, kunnes asiat muuttuvat”, sanoo 70 vuotta täyttävä Hannele Luukkainen

Tuore suomalaistutkimus paljastaa koirien kärsimyksen ihmisten maailmassa: valtaosa kärsii pelon, ääniarkuuden ja ahdistuksen kaltaisista asioista