Mies teloitti veljensä soramontulla Oulussa – oikeus pohtii, pakotettiinko surmaaja tekoon - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Mies teloitti veljensä soramontulla Oulussa – oikeus pohtii, pakotettiinko surmaaja tekoon

Veljensä ampunut mies sanoo toimineensa kahden muun miehen pakottamana, he taas kertovat yllättyneensä ampujan ratkaisusta.

Rovaniemen hovioikeus pohtii maanantaista lähtien, pakotettiinko 21-vuotias mies ampumaan veljensä teloitustyyliin vai päätyikö hän ratkaisuun itse. Kuva: Timo Lindholm

Julkaistu: 24.2. 2:00, Päivitetty 24.2. 9:32

Pakottiko huumevelkoja perinyt kaksikko parikymppisen miehen ampumaan veljensä teloitustyylisesti sorakuopalla Oulussa lokakuussa 2018? Vai tekikö mies sittenkin ratkaisun ihan itse ja yllätti velanperijät?

Näitä kysymyksiä selvittää Rovaniemen hovioikeus maanantaina alkavassa pääkäsittelyssään. Oulun käräjäoikeuden tiloissa pidettävä istunto kestää viikon.

Oulun käräjäoikeus päätyi heinäkuussa siihen, että 21-vuotias Samuli Eino Oskari Heikkinen ampui veljensä pakkotilaa muistuttavissa olosuhteissa sen jälkeen, kun veljekset oli pakotettu autoon ja kuljetettu soramontulle huumeisiin liittyvien epäselvyyksien takia.

Heikkinen sai viisi vuotta vankeutta surmasta – siis erittäin lieventävien asianhaarojen vallitessa tehdystä taposta.

Kovempi kohtalo oli kahdella miehellä, jotka oikeuden mukaan pakottivat Heikkisen ampumaan veljensä. 24-vuotias Harri Henrik Hietamäki sai yhdeksän ja puoli vuotta vankeutta ja 25-vuotias Jimmy Johannes Leinonen kymmenen vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta.

Molemmat tuomittiin yllytyksestä tappoon sekä lukuisista muista rikoksista. Tapahtumaketjuun liittyi muun muassa törkeä kotirauhan rikkominen ja kaksi törkeää vapaudenriistoa.

Nyt syyttäjä vaatii, että Hietamäki ja Leinonen tuomitaan alkuperäisen syytteen mukaisesti elinkautiseen vankeuteen yllytyksestä murhaan.

Ampujan tuomiosta syyttäjä ei sen sijaan valittanut hovioikeuteen. Ampujalle ei siis voi käydä huonommin kuin käräjillä, joten rikosnimike on pahimmillaan surma ja rangaistus viisi vuotta vankeutta.

Ampuja Heikkinen itse vaatii, että hänen syytteensä hylätään kokonaan. Hän oli kertomansa mukaan pakkotilassa. Sorakuopalla piti valita, uhraako hän yhden ihmishengen ampumalla veljensä vai tapetaanko molemmat veljekset.

Myös Hietamäki ja Leinonen vaativat syytteen hylkäämistä. Heille tuli kertomansa mukaan täytenä yllätyksenä, että Heikkinen ampui veljeään päähän.

Heikkisen kertomusta tapahtumien kulusta ei kaksikon mielestä voida pitää luotettavana. Se on muuttunut moneen kertaan, ja Heikkinen itse oli aineissa tapahtuma-aikaan.

Hietamäki myöntää, että he veivät veljekset sorakuopalle pelottelutarkoituksessa. Ketään ei kuitenkaan ollut tarkoitus tappaa, vaan oli puhuttu jalkaan ampumisesta.

Leinonen kiistää olleensa millään tavalla osallinen tapahtumiin. Pelkkä läsnäolo ei tee hänestä syyllistä, hän korostaa.

Molemmat mainitsevat valituksissaan myös veljesten välisen riidan ennen lähtöä sorakuopalle. Tämä voi heidän mielestään selittää Heikkisen yllättävän päätöksen ampua veljeään.

Hovioikeus aloittaa henkirikosta koskevan kokonaisuuden käsittelyn tiistaina iltapäivällä.

Veljensä pakotettuna ampunut tuomittiin vankeuteen surmasta, pakottajille pidemmät rangaistukset yllytyksestä tappoon