Suomi on postinjakelun kummajainen – Automaattien määrä kasvaa, samalla postin omat myymälät katoavat - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Suomi on postinjakelun kummajainen – Automaattien määrä kasvaa, samalla postin omat myymälät katoavat

Esimerkiksi Keski-Euroopan maissa pakettiautomaatit ovat vielä varsin uusi asia.

”Olen töissä tässä vieressä. Pakettiautomaatti on hyvä niille, jotka käyvät töissä eivätkä ole päivällä kotona”, sanoo Kari-Jukka Teräväinen. Teräväinen suhtautuu positiivisesti Postin suunnitelmiin laajentaa automaattiverkostoa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Julkaistu: 24.2. 2:00, Päivitetty 2.3. 16:30

Suomesta on nopeasti tulossa pakettiautomaattien luvattu maa.

Meillä on jo maailman tihein automaattiverkko. Suomessa oli vuonna 2019 noin 1 700 postiautomaattia. Tänä vuonna määrä nousee noin 2 300:aan, ja Posti aikoo laajentaa 4 000 automaattiin kahdessa vuodessa.

”Pakettiautomaatti on Suomen suosituin tapa vastaanottaa lähetys”, toteaa Postin liiketoimintajohtaja Arttu Hollmérus.

Samalla posti on karsinut voimakkaasti sekä Postin henkilökunnalla varustettujen myymälöiden että päivittäistavarakauppojen kaltaisten ”kumppanipostien” määrää. Vuonna 2010 Postin omia myyntipisteitä ja kumppanien ylläpitämiä posteja oli lähes 1 070. Tänä vuonna alle 800.

Etenkin Postin omien myymälöiden määrä on vähentynyt. Laskua tuli vuosina 2010–2020 yli 91 prosenttia ja myymälöitä on tänä vuonna enää 12. Tammikuun lopussa HS kertoi, että esimerkiksi Helsingin keskustan Postitalossa toiminut myymälä suljetaan 20 vuoden vuokrallaolon jälkeen.

Postitalossa postin myymälä on toiminut vuodesta 1938 saakka.

Pakettiautomaatit karsivat Postin ja muiden kuljetusyritysten kuluja verrattuna vaikkapa perinteiseen kotiinkuljetukseen. Kyselyjen perusteella automaatit ovat myös suosittuja.

Postin teettämässä kyselyssä automaatteja suosi 35 prosenttia vastaajista ja noutopisteitä 33. Ne peittosivat mennen tullen kotiinkuljetuksen, jota piti mieluisimpana vain 12 prosenttia vastaajista.

”Kaikissa tutkimuksissa, mitä teetämme, on korostunut pakettiautomaatti”, Postin liiketoimintajohtaja Hollmérus sanoo.

Myös kuljetusyritys PostNordin kuluttajille teettämän kyselyn mukaan suomalaiset suosivat verkkokauppaostoksissaan eniten pakettiautomaatteja sekä noutopisteitä.

Tämä on huomattu myös yrityksen arjessa: Jos paketti on tulossa kotiovelle, PostNord tarjoaa vastaanottajalle tekstiviestillä mahdollisuutta ohjata paketti sittenkin automaattiin tai noutopisteeseen. PostNordin viestintäjohtajan Katja Luotolan mukaan kaksi kolmesta asiakkaasta tarttuu tarjoukseen.

Kansainvälisesti Suomi on tuhansine pakettiautomaatteineen eräänlainen kummajainen, selviää kyselystä.

Kyselyssä suomalaisista vastaajista joka toinen oli vastaanottanut paketin automaattiin ja piti automaattia mieluisimpana toimitustapana.

Esimerkiksi Keski-Euroopan maissa automaatit ovat vielä varsin uusi asia.

”Suomi on tässä edelläkävijä”, Luotola sanoo.

Postiautomaattien etu on etenkin se, että paketin vastaanottaja voi hakea paketin joustavasti. HS uutisoi helmikuun puolivälissä, että nettitilaukset toimitetaan usein kotiovelle ilman erillistä ilmoitusta, koska se on yritykselle halvin vaihtoehto. Suomessa tällainen toimitustapa toimii huonosti: Kotiäitejä on Suomessa suhteellisen vähän, kotiapulaisia ei ole käytännössä kenelläkään eivätkä sääolot suosi pakettien hylkäämistä ulkosalle.

Lue lisää: Miksi postipaketti tuodaan ilmoittamatta? ”Ulkomaiset yritykset eivät ymmärrä, että täällä kannattaa sopia toimitusajat”

Pakettiautomaatteja pitää hyvänä toimitustapana myös Espoon Tapiolan kauppakeskus Ainoaan tyttärensä matkakorttia hakemaan saapunut Kari-Jukka Teräväinen. Matkakortti on lähetetty Matkahuollon pakettiautomaattiin.

”Olen töissä tässä vieressä. Pakettiautomaatti on hyvä niille, jotka käyvät töissä eivätkä ole päivällä kotona.”

Tavallisesti Teräväinen tilaa paketit noutopisteeseen lähelle kotiaan. Teräväinen suhtautuu positiivisesti Postin suunnitelmiin laajentaa automaattiverkostoa.

”Ihan kätevää, automaattejahan on jo taloyhtiöissäkin”, Teräväinen sanoo.

”Voisin kuvitella, että se on myös Postille kustannustehokkaampaa.”

Postiautomaateista valtaosa on niin sanottuja julkisia automaatteja. Tällaisia automaatteja on eniten Helsingin keskustassa postinumeroalueella 00100. Toiseksi eniten automaatteja on Turun keskustassa (20100) ja kolmanneksi eniten Vaasan keskustassa (65100).

Korjaus 2.3. klo 16.29: Jutussa luki aluksi, että Helsingin keskustan Postitalossa toiminut myymälä suljetaan 20 vuoden toiminnan jälkeen. Todellisuudessa posti on ollut Postitalossa 20 vuotta vuokralla. Postitalossa postin myymälä on toiminut vuodesta 1938 saakka.

Miksi postipaketti tuodaan ilmoittamatta? ”Ulkomaiset yritykset eivät ymmärrä, että täällä kannattaa sopia toimitusajat”

Posti lähtemässä Postitalosta

Seuraa uutisia tästä aiheesta