Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

Suomalais-kanadalainen monimiljönääri Peter Nygård syytti Linda Lampeniusta häpäisystä, herjauksesta ja panettelusta ja vaati yli 40 miljoonan dollarin korvauksia 1990-luvun lopulla. Lampenius kertoo nyt HS:lle, kuinka pitkään kestänyt ja kallis oikeusprosessi vei paitsi rahat, myös fyysisen ja henkisen terveyden.

Linda Lampenius kotonaan Tukholman Brommassa lokakuussa 2017. Kuva: Rio Gandara / HS

Julkaistu: 23.2. 20:02

Raiskausväitteiden kohteeksi viime aikoina joutunut suomalais-kanadalainen miljonääri Peter Nygård on käynyt vuosikymmenien ajan oikeustaisteluja häntä syyttäneiden tai hänen maineelleen kielteisten ihmisten kanssa.

Suomessa ehkä kovimpaan oikeustaistoon joutui vuosituhannen vaihteessa viulisti Linda Lampenius. Lampenius ei koskaan syyttänyt Nygårdia itseensä kohdistuvasta epäasiallisesta käytöksestä. Lampenius kuitenkin sai miljonäärin asianajajat peräänsä kommentoimalla medialle tapaamistaan Nygårdin kanssa vuonna 1998.

Siitä alkoi kaksi vuotta kestänyt oikeusprosessi, jonka seurauksena Lampenius menetti rahansa ja fyysisen ja henkisen terveytensä.

HS kävi läpi runsas kaksikymmentä vuotta sitten alkaneen oikeustaistelun, joka päättyi Lampeniuksen julkiseen anteeksipyyntöön.

Lampenius kertoi sunnuntaina HS:lle puhelimitse, ettei hän uskalla kommentoida tapahtumia, joista oikeusprosessi sai alkunsa. Hän kuitenkin valottaa, mitä tapahtui ennen hänen ja Nygårdin ensitapaamista.

Peter Nygård vuonna 1998. Kuva: PEKKA TYNELL

Lampeniuksen mukaan Seura-lehti otti häneen yhteyttä keväällä 1997.

”Seura halusi tehdä ’Meidän suomalainen Linda lähtee Oscar-gaalaan’-tyylisen jutun. Lehti lupasi maksaa matkat ja saisi aiheesta kansijutun”, Lampenius kertoi HS:lle sunnuntaina.

”Keskustelin asiasta äidin ja isän kanssa kotona ja tulimme siihen lopputulokseen, että minun kannattaa lähteä, olisi erityinen tilaisuus päästä Oscar-gaalaan.”

Lampenius lähti tuoreen managerinsa Wille Wileniuksen kanssa Los Angelesiin. Perillä kuitenkin selvisi, että kyseessä ovat toiset juhlat.

”Olin yllättynyt ja ymmärsin, että yöpyisimme jonkun minulle tuntemattoman miehen talossa, emmekä hotellissa”, Lampenius kertoi Apu-lehdelle vuonna 2018.

Mies oli Peter Nygård, jolla oli tapana järjestää Night of 100 Stars -nimellä kutsutut juhlat samaan aikaan Oscar-gaalan kanssa. Lampenius päätyi siis Oscar-gaalan sijaan Beverly Hills -hotellissa järjestettäviin Nygårdin juhliin.

Lehtijutuissa kerrotaan, kuinka Nygård esitteli juhlissaan Lampeniuksen julkkismaailman kermalle. Oscar-illan jälkeen Nygård järjesti toiset juhlat Lampeniuksen kunniaksi. Noissa juhlissa Nygård esitteli hänelle ystävänsä Michael Reynoldsin, josta tuli Lampeniuksen manageri.

Juhlien jälkeen Lampeniuksen ura jatkoi nousuaan, ja hän esiintyi miestenlehti Playboyn kansikuvassa vuonna 1998.

Linda Brava Lampenius Los Angelesissa vuonna 1998. Kuva: Pekka Tynell

Pian Lampenius haastoi Reynoldsin oikeuteen talousasioiden takia: toimisto ei hoitanut palkkioiden maksua oikein.

Reynoldsia koskevan oikeusjutun jälkeen ei kestänyt kauaa, kun Nygård nosti kanteensa Lampeniusta vastaan.

Lampenius oli antanut medialle lausuntoja koskien Nygårdin Oscar-illan juhlia. Kanteen perusteena olivat Lampeniuksen 7 Päivää -lehdelle, Iltalehdelle, Neloselle ja ulkomaisille medioille antamat Nygårdia ja tämän juhlia koskevat kommentit.

Muun muassa 7 Päivää -lehti kirjoitti vuonna 1998, kuinka ”Linda sanoo suoraan, ettei hän toivo yhtään lisää suomalaistyttöjä Nygårdin luo lähetettyjen joukkoon”.

Lampenius kuvasi Nygårdin käytöstä lehden artikkelissa mauttomaksi. Lampenius kertoi, kuinka Nygård oli houkutellut häntä vieraakseen huvilakompleksiinsa näyttämällä hänelle kuvia Bahamalla vietetyistä juhlista.

”Pöytien koristeluun liittyi paljaita naisia ja erilaisia valuvia ruokia. – – Juhlien vieraat olivat myös täysin ilkosillaan”, Lampenius sanoi lehden jutussa.

Talouslehti Forbesin vuonna 2010 julkaiseman jutun mukaan Nygårdin asianajajat lähettivät ensin vuonna 1998 Lampeniukselle kirjeen, jossa häntä käskettiin lopettamaan Nygårdia loukkaavien väitteiden esittämisen.

Kun Lampenius kieltäytyi, Nygård haastoi hänet oikeuteen Los Angelesissa.

Forbesin mukaan ongelmallinen oli muun muassa Lampeniuksen medioille antama kommentti siitä, ettei ”kenenkään naisen pitäisi mennä Nygårdin lähelle”.

Kanteen mukaan ”...siitä alkaen, nykyhetkeen saakka, ilman mitään syytä, Lampenius on panetellut, häpäissyt ja halventanut kantajaa haastatteluissa”, Ilta-Sanomat kertoi elokuussa 1998.

Vuonna 1999 Nygårdin kanne eteni kalifornialaisen tuomioistuimen käsittelyyn.

Oikeusprosessi oli monisäikeinen, ja Nygårdin vaatima korvaussumma muuttui matkan varrella. Alkuperäisessä haastekirjelmässä summaksi ilmoitettiin 40 miljoonaa dollaria eli 220 miljoonaa markkaa.

Ilta-Sanomat uutisoi elokuussa 1999, kuinka aiemmista tiedoista poiketen Nygård vaati Lampeniukselta 10 miljoonan dollarin eli noin 57 miljoonan markan kertasummaa vahingonkorvauksina.

Marraskuussa 1999 Ilta-Sanomat uutisoi, kuinka Nygårdin haaste oli vaillinainen ja että Lampeniuksen puolustusasianajajan esittämät argumentit kanteen teknisistä vaillinaisuuksista olivat oikeita.

Nygård kuitenkin uusi kanteensa ja jatkoi oikeusprosessia. Ilta-Sanomat uutisoi jutun etenevän ylimpään oikeusasteeseen huhtikuussa 2000.

Lampeniuksen ja Nygårdin kiista ei koskaan saanut lopullista oikeuden päätöstä, sillä Lampeniuksen rahat eivät riittäneet jutun jatkamiseen. Vuoteen 2001 mennessä hän oli käyttänyt oikeudenkäyntikuluihin yli viisi miljoonaa kruunua. Nykyisellä Ruotsin kruunun kurssilla se on yli 470 000 euroa.

Tapaus ratkesi lopulta vuonna 2001, kun Lampeniuksen julkinen anteeksipyyntö julkaistiin Ilta-Sanomissa. Kyseessä oli Lampeniuksen ostama koko sivun ilmoitus, jossa kerrotaan Peter Nygårdin hyväksyvän viulisti Linda Lampeniuksen anteeksipyynnön.

Ilmoituksessa Lampenius kertoo näin: ”Olen erittäin pahoillani kaikesta kärsimyksestä ja vahingosta, minkä olen aiheuttanut Peter Nygårdille epäasiallisilla kommenteillani – ymmärrän nyt, miten väärässä olen ollut. Koko onneton tapahtuma on perustunut omaan väärinkäsitykseeni. – – Näin ollen aiheuttamani harmi on ollut kohtuuton ja toivonkin vilpittömästi Nygårdille menestystä hänen urallaan ja kaikkea hyvää hänen elämässään”.

Marraskuussa 2001 julkaistussa Ilta-Sanomien jutussa kerrotaan, kuinka ”Lindan allekirjoittaman sopimuksen mukaan hän joutuu julkisesti pyytämään Nygårdilta anteeksi, mutta paljon muuta viulisti ei suostu paperista kertomaan”.

Vielä pitkään oikeusprosessin aikana Lampenius kertoi medioille, että hänen medialle antamansa kommentit Nygårdista ovat totta.

”Että olisin muka häpäissyt, panetellut, herjannut – – Tässä ei ole minkäänlaisen oikeusjutun aihetta!” Lampenius sanoi Ilta-Sanomien jutussa elokuussa 1999.

Toukokuussa vuonna 2003 Lampenius kommentoi Ilta-Sanomien jutussa hänelle kalliiksi tulleen oikeudenkäynnin kuluja: ”Vaikka mikä olisi, oikeuden­mukaisuuden puolesta pitää taistella.”

Lampenius kuvaa HS:lle, kuinka oikeudenkäyntiprosessi tuhosi kaiken kaikkiaan hänen elämästään lähes vuosikymmenen. Oikeusprosessit laukaisivat Lampeniukselle vuosia kestäneen bulimian.

”Yhdeksän vuotta elämästäni oli täysin pilalla. Bulimia paheni koko ajan, ja vaikka oikeudenkäynti loppui, minulla oli edelleen kaikki velat. Kun on vakavasti buliimikko, ei siitä taudista pääse itse eroon, ja en uskaltanut kertoa asiasta kenellekään häpeän takia”, Lampenius kertoo HS:lle.

Vuonna 2003 Ilta-Sanomissa julkaistun jutun mukaan Lampeniuksella oli velkaa noin 165 000 euroa eli noin miljoona markkaa.

Lampenius kertoo HS:lle, miten velkavankeus pakotti hänet ottamaan lainoja ja tekemään valtavat määrät töitä.

”Ei ollut mahdollisuutta pysähtyä. Piti matkustaa maihin, joissa keikoista sai hyvin rahaa. Tein paljon keikkoja Aasiaan ja Venäjälle, jotta saisin rahaa velkojen maksuun. Tein töitä, matkustin, söin ja oksensin hotellihuoneessa. Olin hyvin sairas, ja pahimmillaan halusin kuolla”, Lampenius sanoo.

Lampenius ei ole ainoa, jota Nygård on lähestynyt juristeineen. Taiteilija Katariina Souri kertoi HS:n haastattelussa perjantaina, kuinka Nygårdin juristit ottivat häneen yhteyttä hänen kerrottua kokemuksistaan Nygårdin huvilalla Jyrki Hämäläisen Neitsytöljy-kirjassa. Sourin tapaus ei kuitenkaan päätynyt oikeuteen asti.

The New York Timesin laajasta selvityksessä setvitään muun muassa Nygårdin ja tämän miljardöörinaapuri Louis Baconin vuosia kestänyttä oikeustaistelua, jossa miehet ovat nostaneet toisiaan vastaan ainakin 25 oikeusjuttua.

Vuonna 2005 Nygård haastoi Iltalehden oikeuteen jutusta, jossa näyttelijä Jessica Alba kuvaili Nygårdin juhlia ”saastaisiksi”. Ensimmäinen oikeusaste tuomitsi Alban kommentteja koskeneen jutun Nygårdin hyväksi. Valitustuomioistuin oli kuitenkin Iltalehden kannalla.

Päätökseen pettynyt Nygård ei saanut valituslupaa korkeimmalta oikeudelta, vaan hävisi jutun, kertoi Markkinointi & Mainonta -lehti vuonna 2007.

Peter Nygård tunnetaan myös yhteyksistään lukuisiin suomalaisnaisiin ja kansainvälisiin julkkiksiin. 1990-luvulla hänen vieraanaan kävi muun muassa Arja Koriseva, Janina Frostell ja Tanja Karpela.

Lisäksi Nygårdin paratiisikodissa Bahamalla on vieraillut Yhdysvaltain edesmennyt presidentti George Bush vanhempi ja näyttelijä Robert De Niro.

Monimiljonääriä vastaan nostettiin helmikuussa Yhdysvalloissa ryhmäkanne, jossa kymmenen naista sanoo joutuneensa Nygårdin raiskaamaksi ja muunlaisten seksuaalisten hyökkäysten kohteeksi.

Joukkokanteessa Nygårdin kerrotaan houkutelleen ”vaikutusalttiita ja usein köyhiä lapsia ja naisia käteismaksuilla tai väärillä lupauksilla tuottoisista mallin mahdollisuuksista”, minkä jälkeen heitä on muun muassa huumattu ja raiskattu.

99-sivuisen kirjelmän mukaan kuusi Nygårdin uhreista oli joko 14- tai 15-vuotiaita, kun he joutuivat raiskatuiksi 2000- ja 2010-luvuilla.

Nygård on kiistänyt kaikki syytökset tiedottajansa välityksellä. Tiedottaja kertoi HS:lle Nygårdin joutuneen Bahamalla asuvan naapurinsa Baconin mustamaalauskampanjan uhriksi.

Nygårdia kohtaan on nostettu kanteita aiemminkin: neljän vuosikymmenen aikana ainakin yhdeksän naista on haastanut Nygårdin oikeuteen Kanadassa ja Kaliforniassa, sanomalehti The New York Times kertoo. Nygårdia ei ole koskaan tuomittu seksuaalirikoksista.

Nygårdilla on satojen miljoonien eurojen omaisuus. The New York Timesin mukaan Nygårdilla kerrotaan olevan ainakin 10 lasta kahdeksan eri naisen kanssa.

Nygård ei ole vastannut Helsingin Sanomien haastattelupyyntöön koskien oikeuskanteita.

”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata