Puolustus: Niko Ranta-ahon taloudellinen asema on ollut niin hyvä, ettei hänellä ole ollut syytä osallistua huumerikoksiin - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Puolustus: Niko Ranta-ahon taloudellinen asema on ollut niin hyvä, ettei hänellä ole ollut syytä osallistua huumerikoksiin

Jättimäisen huumevyyhdin oikeuskäsittely jatkui maanantaina syytettyjen asiaesittelyillä.

Niko Ranta-aho (oik.) ja Helvetin enkelien johtohahmo Helsingissä 6. heinäkuuta vuonna 2019. Kuva: Poliisi

Julkaistu: 24.2. 8:54, Päivitetty 24.2. 13:57

Liikemies Niko Ranta-ahon puolustus kiisti maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa, että Ranta-aho olisi toiminut mittavan huume- ja dopingliigan toisena johtajana.

Puolustuksen mukaan Ranta-ahon taloudellinen asema on ollut muutenkin niin hyvä, ettei hänellä ollut mitään syytä lähteä mukaan huume- ja dopingrikoksiin.

”Yleensä tällaisessa toiminnassa on motiivina raha. Ranta-aholla ei ole ollut mitään motiivia lähteä tällaiseen toimintaan”, hänen asianajajansa Hannu Kaitaluoma sanoi oikeudessa.

Puolustus kiistää, että Ranta-aho olisi osallistunut mitenkään liigan toimintaan.

Hän hoiti epäiltyjen rikosten tekoaikana muun muassa perheyrityksen kiinteistöliiketoimintaa Espanjan aurinkorannikolla. Kyse oli täysipäiväisestä työstä, Kaitaluoma sanoi.

Käräjäoikeus kuuli maanantaina epäillyn huume- ja dopingvyyhdin syytettyjen puolustusten asiaesittelyjä. Syytettyjen avustajat kertoivat oikeussalissa, mistä rikosepäilyissä on heidän mukaansa kyse.

Syyttäjien mukaan liikemies Niko Ranta-aho ja entinen Cannonball-jengiläinen Janne ”Nacci” Tranberg johtivat huume- ja dopingliigaa.

Myös Tranberg on kiistänyt johtaneensa osaltaan liigaa.

Ranta-ahon puolustuksen mukaan huume- ja dopingliiga näyttää jatkaneensa toimintaansa entiseen tapaan riippumatta Ranta-ahon vangitsemisesta. Tämä osoittaa puolustuksen mukaan osaltaan sen, ettei hänellä ole ollut roolia liigassa.

Myöskään Ranta-ahon puhelimien ja muiden laitteiden käytöstä ei ole löytynyt näyttöä toiminnasta huumeliigan johtajana, asianajaja Kaitaluoma sanoi.

”Ranta-ahon puhelimet ja päätelaitteet on ollut poliisin tutkittavana. Niistä ei tällaisia merkkejä löydy.”

Puolustus kyseenalaisti oikeudessa joidenkin muiden syytettyjen antamat kuulustelulausunnot, joita käytetään näyttönä Ranta-ahoa vastaan.

Asianajaja Kaitaluoma sivusi puheenvuorossaan myös Ruisrock-festivaalin aikaisia tapahtumia Turussa. Poliisi salakuunteli tuolloin huoneistoa, jossa Ranta-aho ja muut henkilöt viettivät aikaansa.

Kaitaluoman mukaan heidän puheistaan ei voi tehdä sellaisia johtopäätöksiä kuin syyttäjät ovat tehneet. Ne ovat olleet hyvin tulkinnanvaraisia.

Ranta-aho oli valvonut tuolloin pitkää ja käyttänyt kokaiinia.

”Siellä on oltu juhlamielellä, on ollut päihteiden käyttöä ja jollakin lailla vapautunut tunnelma. Paljon puhutaan päällekkäin, huutoa ja musiikki soi vaihtelevalla volyymillä.”

Fitnessmalli Sofia Belórfin puolustus kiisti omassa puheenvuorossaan, että Belórf olisi tiennyt hänen avopuolisonsa Niko Ranta-ahon epäillyistä huume- ja dopingrikoksista.

Puolustus myös korosti sitä, ettei Belórf osallistunut liigan toimintaan. Puolustus huomautti, että syyttäjät ja viestimet ovat virheellisesti liittäneet Belórfin liigan toimintaan.

”Hänestä on tullut tämän jutun symboli”, Belórfin asianajaja Paul Perovuo sanoi oikeudessa.

Sofia Belorf saapumassa oikeuteen huumejutun käsittelyyn 30. tammikuuta. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Belórfin puolustus kiisti hänen syytteensä kahdesta rahanpesusta ja huumausainerikoksesta.

Puolustuksen mukaan Ranta-aho ei ole kertonut Belórfille epäillyistä rikoksista mitään. Belórf on tiennyt ainoastaan Ranta-ahon omasta huumeidenkäytöstä sekä hänen viehtymyksestään rikollisten seuraan.

”Sofia on motkottanut Nikolle tämän ystävistä”, Perovuo sanoi.

Puolustuksen mukaan Belórf vastustaa huumeita ja suosii terveellisiä elämäntapoja. Hän ei voi sietää Ranta-ahon huumeidenkäyttöä.

”Sofia ei voi sietää sitä, että Niko käyttää huumeita. Kun Sofia ja Niko alkoivat seurustella, hän tuli tietoisesti Nikon aiemmasta huumeaddiktiosta, joka johti vieroitushoitoon.”

Lue lisää: Pantattuja Ferrareita ja isän varoilla elettyä luksus­elämää – poliisi­tutkinta paljasti fitness­malli Sofia Belórfin ja liikemies Niko Ranta-ahon some­loiston kääntöpuolen

Belórfin ja Ranta-ahon suhde kriisiytyi puolustuksen mukaan Ruisrock-festivaalin yhteydessä Turussa Ranta-ahon huumeidenkäytön vuoksi, ja Belórf lähti siksi sieltä yksin kotiin. Belórf luovutti Turussa yhden huumepussin eräälle henkilölle, jotta Ranta-aho ei käyttäisi aineita.

Puolustus kertoi myös muun muassa Rolex-kellosta, jonka Belórf sai Ranta-aholta. Syyttäjien mukaan Belórf syyllistyi tällöin rahanpesuun, koska yli 12 000 euron arvoinen kello on hankittu rikoksilla saaduilla varoilla.

Belórf sai puolustuksen mukaan kellon Ranta-aholta joululahjaksi Ranta-ahon perheen joulujuhlassa muun perheen läsnä ollessa Levillä. Hänen ja Ranta-ahon parisuhde oli kestänyt tuolloin vasta pari kuukautta.

”Sofia ei mitenkään voinut tehdä päätelmää, että kello olisi hankittu rikoksilla”, Perovuo sanoi.

Kaikkien syytettyjen asiaesittelyjä ei kuultu maanantain aikana. Muun muassa Janne Tranbergin puolustuksen vuoro on keskiviikkona.

Juttukokonaisuudessa on kaikkiaan 54 syytettyä.

Syyttäjät pitivät oman asiaesittelynsä huume- ja dopingvyyhdistä 14. helmikuuta. Siinä he kertoivat oman näkemyksensä siitä, miten liiga toimitti Suomeen valtavat määrät huumeita ja dopingaineita.

Lue lisää: Näin toimi Niko Ranta-ahon ja Janne ”Nacci” Tranbergin jättimäinen huumeliiga syyttäjien mukaan – liigan ydinrinki piti yhteyttä ”agenttipuhelimilla”

Syyttäjien mukaan pääepäillyt masinoivat satojen kilojen huume- ja dopinglähetykset Espanjasta Suomeen muun muassa kukkarekoissa. Huumelähetyksiä saapui Vantaalle, mutta huume- ja dopingaineita myytiin Helsingissä, Tampereella, Riihimäellä ja Järvenpäässä.

Syyttäjien mukaan moottoripyöräjengi Cannonballin johtajistoon aiemmin kuulunut Janne Tranberg johti Helsingin haaraa ja yrittäjä Niko Ranta-aho taas Tampereen haaraa.

Näin toimi Niko Ranta-ahon ja Janne ”Nacci” Tranbergin jättimäinen huumeliiga syyttäjien mukaan – liigan ydinrinki piti yhteyttä ”agenttipuhelimilla”

Pantattuja Ferrareita ja isän varoilla elettyä luksus­elämää – poliisi­tutkinta paljasti fitness­malli Sofia Belórfin ja liikemies Niko Ranta-ahon some­loiston kääntöpuolen

Seuraa uutisia tästä aiheesta